Oravais färggranna folkdräkt

Imorgon är det folkdräktsdagen, och vad passar väl bättre kvällen innan folkdräktsdagen än att presentera en till folkdräkt som gått i arv i min släkt? Hittills har ni fått se Vörå folkdräkt, den blå Munsaladräkten och den mörka Munsaladräkten. Nu rör vi oss tillbaka till mina egna hemtrakter och landar i Oravais. 
 
 
Jag är ju som ni kanske vet hemma från den lilla byn Komossa, och tidigare när Vörå och Oravais var två skilda kommuner hörde Komossa till Oravais. Det lustiga är dock att den gårdsgrupp i Komossa där min hemgård ligger alltid har hört till Vörå, även före kommunsammanslagningen. Den var som en liten Vörå-ö mitt i ett hav av Oravais. Vi hamnade alltid lite i kläm mellan kommunerna, och i och med att det var närmare in till Oravais centrum än till Vörå centrum har vi från min familj till exempel gått i skriftskola i Oravais även om vi hört till Vörå församling. Vi var vöråbor i vår kommuntillhörighet men oravaisbor i vår byatillhörighet. 
 
Det märks att den där känslan av att på sätt och vis höra hemma i två kommuner samtidigt har funnits i flera generationer bakåt i min släkt. Vörådräkten som jag tidigare visade har varit min gammelfasters, och det har även den här Oravaisdräkten som ni nu ska få se varit. 
 
 
Oravais folkdräkt är lite speciell på det viset att den till skillnad från många andra folkdräkter inte består av en skild kjoldel och ett skilt livstycke, utan den är som en klänning där båda delarna sitter ihop. Den är enkel, men väldigt fin. 
 
 
Under klänningen bär man en vit skjorta med breda ärmar och på huvudet har man en röd hätta med vit spets. Kjolsäcken går i färgerna rött, grönt, gult och svart och midjebandet med tofsar är mönstervävt i vitt och rött. 
 
 
Den här dräkten som varit gammelfasters är egentligen för kort för mina 180 cm. Ursprungligen är det tänkt att en folkdräktskjol ska sluta ungefär vid vaden, eller 15 cm från marken. På många äldre bilder ser man dessutom att folkdräkterna var fotsida på sina ursprungliga ägare. Men det gör inte så mycket att dräkterna blir lite för korta tycker jag – lika vackra är de ändå!
 
 
Oravais folkdräkt (till vänster) och Vörå folkdräkt (till höger) går sinsemellan i rätt liknande färger; rött, grönt, blått, gult och svart. Båda har rött som bottenfärg och en röd hätta. Den största skillnaden mellan dräkterna, förutom att Vörås dräkt är tvådelad, är kanske förklädesfärgen. Oravais folkdräkt har vitt förkläde med röd rand medan Vörås har grönt förkläde med röd rand. 
 
 
Imorgon tänkte Cecilia, mamma, faster och jag passa på att klä upp oss i varsin av våra folkdräkter och åka på picknick till Nykarleby. Vid Juthbacka herrgård ordnas nämligen folkdräktsdagen till ära evenemanget "Vädra din folkdräkt" mellan klockan 13 och 15. Vid Brages friluftsmuseum ordnas ett motsvarande evenemang mellan klockan 12 och 14, så nu är det verkligen läge att rota fram folkdräkten ur garderoben och vädra den imorgon. Kanske ses vi i Nykarleby?
#1 - Marias Memoarer

Ännu en tjusig folkdräkt 😊 Men tycker nog nästan Vörås är vackrare

#2 - Christina

Så spännande med olika folkdräkter. :) Kan tänka mig att dräkten var en sorts festklädsel, tänk vad smidigt att inte behöva fundera över vad man ska klä på sig inför olika fester. :D

#3 - sarah

åh fina bilder

#4 - Anna

Oravaisdräkten förekommer nog också som två delar, bl.a. min egna som är gjord under 1920/30-talet, medan min mammas, gjord under hennes barndom på 70/80-talet, består av en klänning i ett stycke :) Till oravaisdräkten hör också en sjal (vi brukar ha den vita "standard"-sjalen med rosor) och vita sockor.
Tycker (kanske lite partiskt haha) att oravaisdräkten faktiskt är en av de finare folkdräkterna.

Svar: Tack för kommentaren! :) Jag svarade i ett skilt inlägg: http://tidstjuven.com/2018/august/fragor-svar-och-kommentarer.html
TIDSTJUVEN