2015-06-30 | 23:30:00

HDR-fotografering mitt i natten

 
Ikväll, eller snarare inatt, begav jag mig ut på en liten fotoexkursion. Det var helt enkelt för fint väder för att stanna inomhus. Exkursionen tog mig bland annat till Fågeltornet här i Oravais. Där uppifrån tornet var utsikten helt magisk, så det var minsann ett bra beslut att åka dit. Bilden ovan fotograferade jag som en HDR-bild. Jag fotograferar väldigt sällan HDR-bilder men just ikväll var det så fint att jag var tvungen att göra ett försök.
 
 
Är ni bekanta med HDR-fotografering? Det innebär att man fotograferar tre stycken (eller fler) bilder på exakt samma plats. Den första bilden ska vara överexponerad, den andra normal och den tredje underexponerad. På det här viset fångar man upp alla nyanser i motivet och när man sedan slår samman bilderna i Photoshop (File --> Automate --> Merge to HDR Pro) får man ett väldigt häftigt och tredimensionellt resultat - väldigt likt det som ögat såg när man fotograferade motivet. Många fotografer använder den här tekniken när de fotograferar arkitektur och bilar, eftersom man kan dra effekten till sin spets och få resultat som ser väldigt häftiga och nästan lite overkliga ut.
 
 
Jag försökte fotografera en HDR-bild mot andra hållet också, men som ni kan se blev det inte lika bra. Hästarna hann röra på sig så vissa hästar ser nästan ut som spöken på bilden. Lite småläskigt. Fast jag gillar ändå att man får en känsla av att det nästan kunde vara en målning istället för ett fotografi.
 
Vad tycker ni om HDR-bilder?

2015-06-30 | 15:20:00

Tjejer, fortsätt ta plats!

 
Idag blir jag så trött i själen när jag går in på mina sociala medier. Dagens stora snackis är Zara Larsson, som ständigt blir hatad och mordhotad (!!!) för att hon vågar säga vad hon tycker. Zara Larsson är en av de häftigaste unga artisterna idag. Förutom att hon gör grym musik är hon dessutom en tuff brud med skinn på näsan. Och det är just det här med att hon har skinn på näsan och vågar ifrågasätta samhället som gör att folk (främst gamla gubbar som känner sig hotade av den här coola 17-åriga tjejen) går till personangrepp och öser hat över henne.
 
Den nuvarande mediestormen handlar främst om att Zara uttryckte sin besvikelse över att Bråvallafestivalen hade schemalagt hennes uppträdande till tidigt på dagen, och knappt gjort reklam för att hon skulle uppträda där, trots att hon var den artist som hade allra flest spelningar på Spotify i Sverige. Hon ifrågasatte festivalens genustänk - vilket jag tycker att borde vara naturligt idag - och folk blev genast sura. Alltså suck. Som tjej ska man visst bara hålla tyst och hålla med, inte ryta till och säga vad man tycker. Man ska vara snäll och lydig, inte tuff och gå sin egen väg. Framför allt ska man inte vara framgångsrik och känd redan som 17-åring, för då kommer genast de där gamla gubbarna rusande för att sätta en på plats.
 
Nej hörni tjejer, vi måste fortsätta ta plats! Fortsätta höja rösten och alltid säga vad vi tycker. Läs gärna Catzos debattartikel Tröttsamt att föra normdiskussionen igen. Jag håller med Catzos resonemang till punkt och pricka. Ni som hatar därute börjar verkligen bli tröttsamma.
 
#BackaZara

2015-06-30 | 12:26:23

Härliga The Script på Provinssi

 
Det bästa med Provinssi i torsdags var förstås att de underbara irländarna i The Script uppträdde. Här kommer nu lite bilder från deras superfenomenala spelning. <3
 
 
The Scripts musik är verkligen den ultimata livemusiken. Varje låt är en trallvänlig radiohit som man kan orden till. Hall of Fame, Superheroes, The Man Who Can't Be Moved, Breakeven, For The First Time... De spelade verkligen alla sina bästa låtar och hur ofta händer det på en festivalspelning egentligen? Praktiskt taget aldrig.
 
 
Sångaren Danny O'Donoghue verkade väldigt sympatisk. Vid ett mellansnack påstod han att stämningen nere i publikhavet var mycket bättre än uppe på scenen och sedan nappade han en kamera som livestreamade allt till storbildsskärmen och hoppade helt oväntat ner bland publiken. Snacka om att tjejerna längst fram blev som galna!
 
 
Sommarens bästa spelning, helt klart.