HDR-fotografering mitt i natten

 
Ikväll, eller snarare inatt, begav jag mig ut på en liten fotoexkursion. Det var helt enkelt för fint väder för att stanna inomhus. Exkursionen tog mig bland annat till Fågeltornet här i Oravais. Där uppifrån tornet var utsikten helt magisk, så det var minsann ett bra beslut att åka dit. Bilden ovan fotograferade jag som en HDR-bild. Jag fotograferar väldigt sällan HDR-bilder men just ikväll var det så fint att jag var tvungen att göra ett försök.
 
 
Är ni bekanta med HDR-fotografering? Det innebär att man fotograferar tre stycken (eller fler) bilder på exakt samma plats. Den första bilden ska vara överexponerad, den andra normal och den tredje underexponerad. På det här viset fångar man upp alla nyanser i motivet och när man sedan slår samman bilderna i Photoshop (File --> Automate --> Merge to HDR Pro) får man ett väldigt häftigt och tredimensionellt resultat - väldigt likt det som ögat såg när man fotograferade motivet. Många fotografer använder den här tekniken när de fotograferar arkitektur och bilar, eftersom man kan dra effekten till sin spets och få resultat som ser väldigt häftiga och nästan lite overkliga ut.
 
 
Jag försökte fotografera en HDR-bild mot andra hållet också, men som ni kan se blev det inte lika bra. Hästarna hann röra på sig så vissa hästar ser nästan ut som spöken på bilden. Lite småläskigt. Fast jag gillar ändå att man får en känsla av att det nästan kunde vara en målning istället för ett fotografi.
 
Vad tycker ni om HDR-bilder?