2018-04-20 | 14:19:00

Fördelar och nackdelar med Corkarts korkvinylgolv

 
Läsarfråga om vårt golv
 
Hej! Råkade in på din blogg när jag googlade Corkarts vinylgolv, och tänkte fråga dej vad du tycker om golvet. Har ni varit nöjda? Det ser jätte fint ut på bilderna! Är det något du tycker man särskilt "bör" tänka på om man väljer vinylgolv? Är ert golv lite räfflat eller helt slätt, och hur lätt smutsat och svår/lättstädat upplever ni det? Har golvet fått rispor, hack, märken av tunga soffor eller på annat sätt skadats? Finns det risk för missfärgning av golvet av solljus eller om man har mattor ovanpå? Nu blev det lite många frågor, men är så nyfiken då jag inte alls har hört erfarenheter av Corkart-golven. Tacksam ifall du orkar svara på nån av frågorna, för det är just Corkarts vinylkork som vi har hittat en vacker golvnyans av, som känns behaglig i ytan utan att kännas och se plastig ut. 
- Nina
 
Hej Nina! Så kul att du trillade in här när du googlade. Jag ska göra mitt bästa för att svara så uttömmande och ärligt som möjligt på dina frågor, men är det något mer du undrar än det jag tar upp nu i inlägget får du hojta till. Jag vet precis vilket dilemma det är att välja golv till sitt hus och försöka hitta rätt i djungeln av material och färger, så om mitt svar kan hjälpa dig en liten bit på vägen är jag glad. Man vill ju välja ett golv som man tycker om och kan ha lääänge när man bygger/renoverar. 
  
   
Fin yta, men går inte att undvika repor
 
Det vi visste när vi påbörjade jakten på vårt golv var att vi ville ha ett golv i någon varm nyans av grå. Vi fastnade snabbt för färgen på Lektar Corkart CW703 och slutligen blev det också det golvet vi beställde, via Hartman i Jakobstad. Vi har satt golvet i alla rum i huset förutom innanför ytterdörrarna, i badrummet och toaletten och i uterummet. Där har vi istället klinkers och kakel.
 
Ytan på vinylgolvet är lätt räfflad. Det gör att golvet känns "levande" och träimitationen mer verklighetstrogen än om golvet hade varit helt slätt. Du har rätt i att det inte alls känns plastigt, och det är dessutom otroligt skönt att tassa runt på. 
 
Vi var väldigt noggranna med att täcka in golvet med tjockt papper genast det var lagt på plats och renoveringen ännu pågick, för att skydda det och undvika att få repor. När vi satte in möblerna var vi också noggranna med att inte göra rispor i golvet och satte möbeltassar på alla stolar, bord och soffor. Dock har vi trots det upptäckt ett par repor i golvet som vi inte vet hur de har uppstått, så det verkar som att man inte kan undvika rispor och repor hur mycket man än försöker. Men så är det väl med alla golv, så jag vet inte om det här golvet är mer känsligt än något annat. Katterna springer och sladdar på golvet dagarna i ända, och av deras klor har det inte kommit några märken vad vi kunnat se, så riktigt känsligt kan det inte vara. Det sägs ju att vinylgolv ska vara mycket mer slittåliga än många andra golvalternativ. 
 
 
Varmt och mjukt
 
Grejen med Corkarts vinylgolv är att det är korkvinyl, så det har alltså ett lager med kork under vinylen. Det här var något som vi inte hade tänkt välja från början, eftersom vi satte in golvvärmeslingor i hela huset och därmed inte var i behov av den där extra värmen som korklagret ger. Men korkvinyl har ju också fördelen att det är mjukare att gå på än vad enbart vinyl är, eftersom korklagret ger extra "dämpning". Vi har turen att ha flera vänner som nyligen byggt eller renoverat hus innan oss, så vi passade på att åka runt och "testa" deras golv. Efter att ha testgått både vinylgolv och korkvinylgolv konstaterade vi att korkvinylen är både tystare och mjukare att gå på, vilket givetvis är en stor fördel. 
 
 
Den svaga länken: korken
 
Nu när vi bott i huset i snart ett halvår kan vi konstatera att det också finns nackdelar med det där korklagret. Vår katt fick ungar i samma veva som vi flyttade in i det nyrenoverade huset, och innan kattungarna blev så stora att de var rumsrena hade de verkligen satt golvet på prov. Med tre kattungar som inte var rumsrena kan du säkert tänka dig att det blev en del pölar att torka upp under några månaders tid... och nackdelen med kork är ju att kork sväller när den utsätts för fukt. Vi fick med andra ord vara snabba med att skura många gånger under en dag, och trots att vi var alerta med skurmoppen hann det ändå sätta sina spår. Kattungarna hade två favoritställen att kissa på – två hörn i vardagsrummet. Och i de två hörnen har fukten sökt sig ner i skarven mellan golvplankorna så att korken där under har svällt, vilket gjort att plankorna börjat bukta i skarven. I och för sig skulle det säkert blivit problem vilket golv vi än haft, eftersom man kan se att golvlisten också har tagit skada i hörnen. 
 
Tur i oturen är ju att det är just i hörnen av rummet som det här hänt, så det borde inte vara något problem att byta de plankorna nu när vi bara har rumsrena katter i huset. En stor fördel med att det är ett "klickgolv" är att det både är lätt att sätta golvet på plats och dessutom går att byta enstaka golvplankor om man behöver göra det. Det är bara att plocka bort golvlisterna, haka loss de skadade golvplankorna och haka dit nya. 
 
Jag skulle inte rekommendera att sätta korkvinylgolv på en sådan plats där det kan komma stora mängder vätska på golvet, eftersom korklagret inte tål detta. I övrigt har vi inte märkt några problem. Det går väldigt snabbt och lätt att rengöra golvet med en fuktig och väl urvriden mopp, så det är inga svårigheter att hålla golvet rent. 
  
 
Färgskiftningar
 
Huruvida färgen på golvet kan ta skada av solljus eller bli missfärgat under mattor vet vi inte ännu. I och med att golvplankorna har färgskiftningar sinsemellan tror jag inte heller att det skulle märkas i första laget ifall det skulle vara så att solen sätter spår på golvet. Vinyl torde vara ett tåligt material som inte missfärgas. 
 
Ett tips inför golvläggning med golvplankor med färgvariation är att plocka ut plankorna slumpmässigt, så blir det en fin blandning av nyanserna. Börjar man tänka för mycket och hitta på något system, till exempel genom att bara sätta ut de ljusaste plankorna eller de mörkaste från ena ändan av rummet, tror jag att det skulle bli ett konstigt resultat. Snyggast och mest naturligt blir det när nyanserna är slumpmässigt placerade. 
  
   
Fördelar med Lektar Corkart korkvinylgolv:
+ Ser snyggt och levande ut
+ Lagom räfflad yta
+ Varmt, tyst och mjukt att gå på
+ Lättstädat med en fuktig, väl urvriden mopp
+ Lätt att sätta på plats, går att byta skadade plankor
 
Nackdelar med Lektar Corkart korkvinylgolv: 
- Tål inga stora mängder fukt
- Kan få repor och märken av normalt slitage
 
 
Och det var ungefär allt jag kom på nu på rak arm om vårt golv. I det stora hela är vi nöjda med golvvalet även om vi blir tvungna att byta ut ett par plankor i hörnen. Framför allt är det lättstädat, fint och skönt att gå på. Undrar du något mer eller om någon annan läsare kommer på någon fråga är det som sagt bara att fråga på. Jag hjälper gärna till så gott jag kan.
 
Lycka till med golvvalet och bygget/renoveringen, Nina! 😊

2018-04-18 | 18:05:00

Dagens lista

Är det inte på tiden att fylla i en "dagens lista" nu, eller vad säger ni? Kopiera och fyll i ni också, vetja. 
 
 
↠ Dagens humör: Varken jättepepp eller depp utan mer sådär i mitten, som man oftast är. Normalläge liksom. 
 
↠ Dagens mående: Frisk och tacksam. 
 
↠ Dagens borde: Maila min graduhandledare (eller har jag ens någon graduhandledare längre?) om att jag fortfarande existerar, så här två år senare, och ämnar återuppta mitt graduskrivande. Vi fick nämligen lite oroväckande nyheter på jobbet häromdagen och hösten blev plötsligt ett stort frågetecken för min del. Jag borde därmed se till att haffa den där förbenade magistersexamen innan alla mina akademiska kunskaper har rostat bort. 😅
 
↠ Dagens frisyr: Nytvättat och lufttorkat, vilket alltid resulterar i platt och trist. Men vem orkar föna håret halv sju på morgonen? 
 
 
↠ Dagens smink: Au naturel. Sminkar mig max en gång i veckan. 
 
↠ Dagens klädsel: Loppisshoppad skjorta och världens bästa jeans som jag har i tre olika färger. Modellen heter Molly och kommer från Gina Tricot.
 
↠ Dagens planer: Jobbade mellan 7 och 16 och har/hade i övrigt inga planer för denna dag. Nu tänkte jag passa på att plita ihop ett blogginlägg som svar på en läsarfråga som trillat in. Den handlar om vårt golv. 
 
↠ Dagens materiella vill ha: En gullig byrå. 
 
 
↠ Dagens fundering: Att Karolinas inlägg om fjärilseffekten är så himla bra. Bums in och läs blogginlägget och klicka play på videon! Vi måste sluta jämföra oss med andra och istället förstå att allas liv är olika. Det finns inget rätt och fel, och det finns ingen färdigt utstakad väg som alla definitivt måste följa. Var och en går sin egen väg och alla våra erfarenheter har betydelse. Punkt. 
 
↠ Dagens beroende: Kaffe!
 
↠ Dagens tråkigaste: Att katterna drar in varsitt lass med jord och lera varje gång de kommer in genom dörren. Det börjar bli lite tröttsamt att dra fram skurhinken x antal gånger varje dag. 
 
↠ Dagens längtan: Sommar, en färdigfixad gårdsplan och grillfest på terrassen. 😍
 
↠ Dagens låt: Sia & David Guetta - Flames

2018-04-16 | 11:59:00

En kreativ förmiddag med österbottniska hantverkare

 
Vissa helger är lite trevligare än andra. I lördags bilade jag iväg till Vasa redan på morgonen för att delta i en bloggbrunch som Michaela Finne hade ordnat tillsammans med Malin Wälitalo-Palo på Hantverkets hus Loftet
 
Temat för lördagens bloggevent var kreativitet och österbottniskt skapande. Jag är som ni vet mycket förtjust i Loftet (både när det gäller att något äta gott och handla något fint) och älskar allt som har med hantverk och skapande att göra. Det här var med andra ord ett bloggevenemang som var som klippt och skuret för mig, och det visade sig snabbt att det till och med var ännu roligare än jag hade trott att det skulle vara. 
   
 
Vi började dagen med en smarrig brunch i Konsulinnans kafferum, samtidigt som Malin och Michaela berättade om leaderprojektet "Det österbottniska folkhemmet" som Malin är verksamhetsledare för. Projektet syftar till produktutveckling inom hantverksföretag och att stärka hantverksföretagens brand, och de företagare som vi fick stifta bekantskap med under dagen har alla del i projektet. 
 
 
Den första kreatören vi fick lära känna var Jenny Aarrekangas. Jenny driver företaget J. Elenius Design där hon för tillfället håller på att utveckla produkter prydda med vilda österbottniska djur i korsstygn. Inspirationen till produkterna kom när Jenny flyttade ut till landsbygden och mötte de vilda djuren under sina promenader i naturen. Tanken om att skapa någonting utgående från djuren har hon sedan kombinerat med korsstygnstekniken, som är en hantverksteknik hon fått av sin mormor. 
 
 
Nästa kreatör var Heidi Keskitalo som är kvinnan bakom Risako. Risakos fina väskor och börsar prydda med spetsar var jag bekant med sedan tidigare, så det var spännande att få höra historien bakom produkterna.
 
Heidi berättade historien om Anders Lassfolk, mångföretagaren från Purmo som grundade Jakobstads spetsfabrik för över hundra år sedan. Spetsfabriken var aktiv i 80 år och skapade en stor mängd vackra spetsar i olika mönster. Heidi kom att intressera sig för spetstillverkningen när hon flyttade till Jakobstad för studier, och studerade i just den byggnad där spetsfabriken tidigare huserat. Spetsfabriken rymmer nämligen numera Campus Allegro
 
Heidi skapar nu börsar och väskor som pryds av spetsar som är mycket lika de spetsmönster som skapades i Lassfolks spetsfabrik. Historien lever vidare. 
 
 
De inspirerande kreatörerna avlöste varandra under förmiddagen. Nästa historia vi fick ta del av var den om knappaskarna. Anders Wikar och Ann-Sofie Wikar från Kronoby är paret bakom Gröna Kullens Hantverk och de stiliga askarna i björkfaner. Utformningen är enkel och stilren, och Anders har hittat på en så spännande lösning med små knappar som håller askarna stängda. Färgerna på knapparna är valda med stor omsorg för att återspegla det typiskt österbottniska. 
 
 
Den fjärde och sista kreatören som höll sin presentation under brunchen var Anne Vuorela. Anne är kvinnan bakom smyckesföretaget Vernada i Helsingby. Anne berättade om hur hon med avstamp i sin erfarenhet inom grafisk design nu har övergått till att skapa smycken på heltid. Inspirationen till de vackra smyckena finner Anne i naturen och naturmaterialen. 
 
 
Vernadas smycken är hållbara och till stor del skapade i läder. 
 
 
När brunchen var uppäten och presentationerna klara var det dags för workshopparna. Jag började i Jennys workshop, med korsstygnsdjuren. 
 
 
Vi fick varsitt litet gör-det-självprojekt med läder och tråd, och en pedagogisk beskrivning för att sy våra egna djur. Jag hade mer än gärna haft en liten väska med den här söta räven på. 
 
 
Därefter förflyttade jag mig till Anders och Ann-Sofies workshopstation. 
 
 
Där doftade det gott av snickarverkstad och vi fick varsin liten ask att vaxa. Att sitta och gnugga in vax i en liten ask var så rofyllt att man hade kunnat göra det hela dagen. 
 
 
Nästa workshop leddes av Heidi. Vid Heidis bord möttes man av ett virrvarr av olika läderbitar och spetsar.
 
 
Det fanns allt från strutsläder till lammläder att välja bland, och Heidi berättade att alltihop var restmaterial från annan produktion. 
 
 
Projektet gick ut på att skapa små börsar i den typiska Risako-stilen. 
 
 
Det var lite pilligt, men Heidi hjälpte mer än gärna till ifall man stötte på problem.
 
 
Alltså kolla så gullig! Jag sydde en liten myntbörs i svart nötläder och prydde den med en liten spets. 
 
 
Extra roligt var det att få prata med alla andra bloggare och influencers samtidigt som man pysslade. Sådana här evenemang borde ju helt klart ordnas oftare. 
 
 
Att få gå från pysselstation till pysselstation och skapa massa gulliga saker var rena drömmen. 😍 Den sista workshopen jag deltog i var förstås tillsammans med Anne.  
 
 
Hos henne fanns ett myller av läderband, tygband och olika berlocker och låsmekanismer, och var och en fick skapa ett alldeles egendesignat armband. 
 
 
Det hade varit kul att se hur allas armband blev, för alla blev verkligen unika och så fina. 
 
 
I Loftet pågår just nu en utställning med Lapuan Kankurits textilier, så innan jag avslutade den trevliga förmiddagen, tackade för mig och begav mig hemåt passade jag förstås på att ta en titt på utställningen. 
 
 
Deras handdukar i behagliga pastellfärger var väldigt vackra. 
 
 
För att inte tala om kökshanddukarna med motiv från den finländska faunan. 
 
 
Gissa hur glad jag blev när en av kökshanddukarna fanns med i goodiebagen!
 
 
Jag passade såklart på att inviga mitt nya armband och halsband på direkten. 
 
 
Minibörsen är så gullig att jag inte vet vart jag ska ta vägen. 
 
 
Och asken fungerar som förvaring till mobilladdaren som i vanliga fall kan befinna sig lite var som helst i huset och aldrig hittas när man behöver den. 
 
 
Jag kan inte annat än tacka Michaela, Malin och alla hantverkare för ett toppentrevligt evenemang. Allt var så fint och inspirerande från början till slut. Tänk vilka otroliga kreatörer och företagare vi har här i Österbotten! ❤
 
 
Och så var en riktig pangvecka slut. Våren har kickat igång riktigt ordentligt under förra veckan, och ni som följer mig på Instagram har fått hänga med på allt från roadtrip och spexföreställning till bloggbrunch och tårtkalas på instastories. Jag hoppas att den här nya veckan blir åtminstone en bråkdel så bra! 😊
 
Ha en fin måndag!