2018-11-29 | 15:39:00

Att skapa ett barnrum

 
Där, nästan rakt fram när man kommer in från hallen, ser ni det som numera är ett barnrum i vårt hus. Det ligger vägg i vägg med vårt sovrum, och fungerade ända fram till förra veckan som mitt hobbyrum. Men nu när jag är mammaledig och har drabbats av världens städ- och fixariver har alla hobbysakerna fått flytta in i gästrummet och det här lilla sovrummet har med ens bytt skepnad. 
 
 
Så här ser det ut när man kikar in. 😍 Eftersom det ligger i riktning mot morgonsolen är det ett av husets ljusaste rum nu vintertid, och både storleksmässigt och placeringsmässigt passar det perfekt som barnrum. Det var med andra ord inga tvivel om vilket rum som skulle göras om till barnkammare nu när bebisen snart är här. 
 
 
Även om vi kanske för ett år sedan inte hade trott att familjen skulle växa så här pass snabbt efter att vi flyttat in i huset så stod det ändå klart redan ifjol våras när vi började renovera att det här rummet är det första som blir barnrum om/när vår familj blir större. Det hade vi i åtanke vid val av väggfärger också, så tre av väggarna fick bli vitmålade och den fjärde målade jag med Kalklitir i kulören Winter primo – tacksamma färger som passar oavsett om det är ett hobbyrum eller ett barnrum. Det är skönt att inte behöva måla eller tapetsera om så här snabbt efter renoveringen. 
 
 
Strax till höger när man kommer in står min morfars morfars tjusiga gungstol som ni redan fått höra historien om, och lite längre in står spjälsängen. Sängen hittade vi förmånligt via Findit i grannbyn och efter ett varv med målarpenseln blev den som ny. 
 
 
Vi har förstås tänkt att bebisen ska sova i samma rum som oss föräldrar till att börja med, men det känns lite knäppt att ha en spjälsäng stående i vårt sovrum innan bebisen är född (det är ju ändå en månad kvar till BF) så tills dess står sängen här.  
 
 
Mattan är i princip den enda inredningsdetaljen som vi köpt ny till rummet (den var ju bara ett måste med bondgårdsmotivet och färgerna!). Resten har jag fyndat på loppis eller helt enkelt bara flyttat in från andra rum i huset. 
 
 
I bokhyllan finns redan några leksaker och böcker. 
 
 
Jag vet inte hur jag ska kunna öppna blöjtårtan som jag fick på babyshowern, så tillsvidare får den stå som prydnad på bokhyllan tillsammans med det första fotot på Gäddan och en Willow Tree-figur som jag fått som minne av graviditeten. 💕
 
 
En gammal kulram passar fint ihop med gungstolen, rottingkorgen och de gamla sagoböckerna. Och i garderoben bakom spegeldörrarna som ni skymtar till vänster finns bland annat alla bebiskläder färdigt tvättade, vikta och sorterade enligt storlekar och användningsområden på hyllorna. Vi får se hur länge de hålls så välorganiserade sedan när de kommer i användning. 😉
 
 
Elsa Beskow-samlingen har fått ta plats på en tavellist tillsammans med en barnleksak som varit min mammas. 
 
 
Och för tillfället ser rummet ut så här. Både barnvagnen och babyskyddet står färdigbäddade och redo inför den nya lilla familjemedlemmens ankomst. Den fina filten av mormorsrutor som ni ser ovanpå vagnen har svärmor virkat. 
 
 
Jag vet inte om jag ska skylla på gravidhormoner eller allmän blödighet, men jag tycker att det är så mysigt att kika in på sängen, sänghimmeln, vagnen och alla bebissakerna varje gång jag går förbi det här rummet. Jag kan liksom gå in och sätta mig i gungstolen och bara mysa ner mig i bebistankarna flera gånger om dagen. 😍

2018-11-28 | 12:42:00

Kärlek, hopp och tro?

 
Låt oss hjälpas åt att reda ut detta dilemma en gång för alla: vilken väg ska tro, hopp och kärlek hänga i fönstret? Idag när jag hängde upp den här traditionella julbelysningen från Jakobstad i vardagsrumsfönstren gjorde jag det med precis samma osäkerhet som förra året. Ska man placera tro, hopp och kärlek så att det blir rätt ordning inifrån eller utifrån? Alltså ska hjärtat vara längst till höger eller längst till vänster?
 
Efter att ha gjort en mycket icke-vetenskaplig studie längs de österbottniska vägarna och bland vänner och familj har jag kommit till slutsatsen att åsikterna är delade i den här frågan. Det är ungefär lika många som har rätt ordning inåt som utåt. Personligen tänker jag att man har ju julbelysningen för sin egen skull, så då är det logiskt att man har rätt ordning på tro, hopp och kärlek inifrån. Men samtidigt förstår jag dem som vill att det ska se rätt ut utifrån – speciellt om man har fönster rakt ut mot vägen. 
 
Hur tänker ni? Placerar ni tro, hopp och kärlek från vänster eller höger? 

2018-11-27 | 20:43:18

Vecka 36 i ett fruset vinterlandskap

 
Jag har alltid tyckt att gravida kvinnor är väldigt vackra. Det är någonting så starkt i att bära ett barn inom sig i nio månader. Som en urkraft som återspeglas i hela ens väsen.
 
...sedan blev jag själv gravid och jag insåg att man snarare bara känner sig klumpig, svullen och obekväm i sin egen kropp när man odlar ett barn inom sig. 😂 "Vacker" finns då rakt inte med på listan över adjektiv som man beskriver sig själv med. Den där urkraften har jag inte sett skymten av och något gravidglow har sannerligen inte hittat hem till mig. Men i lördags fick jag ändå känna mig fin för en stund.
 
Jag har länge tänkt att det vore roligt att ta lite "ordentliga" bilder som minne av graviditeten och de här sista veckorna verkar ju swischa förbi i en rasande fart så det är väl bäst att passa på innan Gäddan plötsligt får för sig att komma ut. I lördags när solen gick upp och frosten gnistrade på marken drog jag därmed på mig något annat än de randiga stödstrumporna och de urtvättade gamla gymnastikbyxorna och så fick sambon ta paus i jobbet och följa med ut på åkern som fotograf. 
 
Kylan bet i kinderna, men jag kände mig som en isprinsessa i vinterlandskapet. Sambon wow:ade och gjorde små ivriga utrop för varje bild han tog och i den stunden hade han garanterat fått mig att känna mig fin fast jag varit klädd i en potatissäck. ❤
 
 
Hela den spontana lilla fotosessionen blev ett så mysigt och personligt minne från graviditeten.
 
 
Nu har den första veckan av mammaledigheten redan passerat och jag känner att jag börjar ha landat i det hemma-liv som är min nya vardag – idag har jag faktiskt inte ägnat jobbet en endaste tanke på hela dagen! Däremot vaknar jag fortfarande väldigt tidigt på morgnarna – runt sjutiden – så den senaste veckan har jag passat på att fylla dagarna med lagom mycket program så länge energin finns. 
 

 
Vi är nu inne på vecka 36 (35+3) med bara 31 dagar kvar till beräknat förlossningsdatum. Trots att barnrummet står färdiginrett, babykläderna är sorterade och invikta i skåpet och alla babysaker är införskaffade så är det ändå svårt att greppa att om bara en månad kan vår lilla familj vara en person rikare. ❤ Jag förvånas varje dag över hur snabbt den här graviditeten har gått. 
  
 
Nästa vecka har vi tid för det tredje och sista ultraljudet, så då får vi veta om Gäddan ligger i sätesläge eller har vänt sig med huvudet neråt. Vi hoppas förstås på det sistnämnda.