2017-01-31 | 12:42:00

Maskmedelsforskning eller byautplåning

Saker jag tänkt på hittills idag:
 
1. Nyheten om att en del österbottniska byar kan förlora sin bystatus.
Ärligt talat, nu känns det som att någon surgubbe har haft för lite att göra igen och varit tvungen att hitta på lite onödig byråkrati. Med på listan över utrotningshotade byar finns min hemby Komossa (och många andra byar häromkring, så som Kaurajärvi, Rejpelt, Hellnäs och Kantlax). Om Komossa inte längre får kallas för by, vad ska den kallas då? Ska vi stryka den från kartan när vi ändå håller på? Utrota alla som bor där? Ska vi svara "ingenstans" när någon frågar var vi kommer ifrån?
 
2. Hur svårt det kan vara att ge en katt maskmedel.
Vi skulle ge maskmedel till Sputnik och Laika häromdagen efter att Sputnik spytt på golvet två dagar i rad. Att ge Sputnik piller är ungefär som att ge en hund piller. Vi gömde det i en ostskiva och så slukade han det på tre sekunder. Med Laika kämpade vi däremot i en halvtimme innan hon hade fått i sig sig sin dos, och innan kampen var över var både Mikael och jag helt sönderklösta, gardinerna var ett minne blott och Laika tuggade fradga. De där byråkraterna som ska utplåna byarna kunde ägna lite tid och pengar till att hitta på ett smartare maskmedel för katter istället.
 
3. Varför katter alltid ska infiltrera alla bilder man tar.
 

2017-01-29 | 19:32:00

Handla lokalt och spara pengar

Inlägget är ett samarbete med Lokalförmån
 
 
Dagens gåta: vad har hamburgerrestaurangen Cindy's Diner i Nykarleby, fotoföretaget Bildbolaget Du&Vi i Jakobstad och möbelaffären Bed Invest i Närpes gemensamt? Jo, förutom att alla tre är fenomenala österbottniska företag så är de alla tre med i Lokalförmån – tillsammans med ungefär 100 andra företag. Lokalförmån är ett sprillans nytt koncept som jag fick höra om häromveckan när Robin Westerlund och Gusten Sundqvist tog kontakt med mig. Jag fastnade genast för idén bakom konceptet och det tror jag att ni också kommer att göra när ni får höra om den. Det är så enkelt men genialt...
 
När det kommer till konsumtion understöder jag gärna lokala företag och småföretagare om det bara är möjligt. Det känns fint att kunna gå till frisören i byn, köpa presentartiklar från den lokala blomsteraffären och äta potatis från grannbyn. Det är bra för både miljön och ekonomin att handla lokalt och dessutom känns det ju så roligt att få understöda en lokal entreprenör som bidrar till att göra orten levande. Jag tror att många av er också gärna handlar lokalt, inte sant?  
 
Stora affärskedjors bonussystem och deras lockande rabatter gör dock att det ibland svider mindre i plånboken att handla därifrån istället för i de mindre butikerna, och allt som oftast vill man ju som konsument handla lite billigare. Små fristående butiker har helt enkelt sällan möjlighet att ge rabatter och bonus ens till sina stamkunder, men det är här Lokalförmån kommer in i bilden.
 
 
Tanken bakom Lokalförmån är att det ska lönas för alla att vända sig till lokala företagare och producenter istället för de stora kedjorna. Lokalförmån gynnar helt enkelt de små affärsidkarna och de lokala guldkornen. Genom att visa Lokalförmånskortet får man 10% rabatt på alla varor och tjänster hos de företag som är med i gruppen. Rabatten gäller upp till 100€ och stannar alltså på högst 10€ per inköp (småföretagarna ska ju inte behöva bli ruinerade på kuppen). Handlar man för t.ex. 150€ i Monmari får man 10€ rabatt, och handlar man för 10€ i Cindy's Diner får man 1€ rabatt. Helt fenomenalt bra!
 
Lokalförmånskortet kostar 49€ per år, och då kan man använda det oändligt antal gånger. Kostnaden för kortet tjänar man snabbt in genom att visa det i kassan när man handlar och därefter börjar man spara pengar. På Lokalförmåns hemsida finns både en lista och en karta över vilka företag som är med. Det är allt från caféer och restauranger till frisörer och guldsmedsaffärer. Två av mina favoriter där jag har på känn att jag kommer använda kortet flitigt är Katarina Maria och Roger's Coffee.
 
 
Blev ni också sugna på att skaffa kortet? Jag har givetvis en rabattkod till er!
 
 
Ni som läser min blogg har nu möjlighet att köpa Lokalförmånskortet 10% billigare. Ni får alltså kortet för 44,10€ istället för 49€. Fyll i rabattkoden "tidstjuven10" när ni beställer kortet via hemsidan så dras rabatten från er faktura. Happy local shopping! ♥

2017-01-28 | 15:38:00

Berättelsen bakom våra förlovningsfoton

 
Det slog mig häromdagen att jag inte har berättat om Mikaels och mina förlovningsfoton här på bloggen och att det kanske är en historia som ni läsare är intresserade av att höra. Mikael och jag förlovade oss i juli, hade förlovningsfest i september och i oktober tog vi slutligen våra förlovningsfoton. Ännu har vi ett par tackkort som ligger i skrivbordslådan och väntar på att bli utdelade, men kanske det inte gör något att just de vännerna och släktingarna som ska få dem eventuellt får se bilderna här på bloggen före de hittar dem i postlådan.
 
 
Efter förlovningsfesten velade vi fram och tillbaka mellan att anlita en fotograf för att ta förlovningsfoton som vi kunde skicka ut som tackkort, att ta bilderna själva eller att helt enkelt använda någon av bilderna vi tagit under förlovningsdagen. En solig dag i oktober när vi var ute på promenad längs vandringsleden i Kimo kom vi till slutsatsen att vi ändå bara förlovar oss en gång i livet och att vi vill föreviga den händelsen med ett gäng riktiga förlovningsfoton. Vi insåg samtidigt att det var det ultimata vädret för en porträttfotografering just den oktobersöndagen. Och att miljön vid Kimo Bruk var perfekt...
 
 
Från att ha varit ute på vandring skyndade vi oss alltså hem, hoppade i duschen i raketfart, fixade håret, drog på finkläderna och begav oss sedan tillbaka till Kimo Bruk för en ytterst oplanerad och spontan fotosession. Aldrig har någon bytt om från skogskläder till festkläder så snabbt tidigare, men ska man hinna fotografera innan solen går ner gäller det att vara effektiv.
 
 
Jag ställde upp kameran på stativet, Mikael placerade sig där det var fint ljus och jag fixade kamerainställningarna. Sedan var det bara att hoppa in bild och bränna av foto efter foto med fjärrutlösaren. Lite kallt blev det att stå och posera utan ytterkläder i oktobervindarna, men det var värt det. Och oj, så roligt vi hade där på den lövtäckta bruksgården den dagen.
 
 
Inte nog med att vi fick ett gäng kärleksfulla bilder att hänga på väggen, skicka ut som tackkort och nostalgiskt kunna se tillbaka på om 50 år - vi fick dessutom ett riktigt roligt minne av hela situationen. Våra förlovningsfoton är kanske inte perfekta, men det är bilder som det ligger ett otroligt stort känslomässigt värde i. ♥