2017-09-24 | 20:20:00

Femrättersmiddag tillagad av Årets kock

 
En kväll i april satt Mikael, Frank och jag hemma hos Toffe och tittade nervöst på livestreamen från finalen av Årets kock 2017. Finlands främsta kock skulle utses, och vår kompis Mattias Åhman var med och tävlade. Att han tagit sig så långt som till finalen var inget som förvånade någon av oss. Han är en kille med en målmedvetenhet utan dess like och med kocktalanger som få personer kan mäta sig med. De absolut godaste middagarna jag har ätit i mitt liv har tillagats av Mattias.
 
De senaste åren har Mattias huserat i Göteborg, där han jobbat på michelinrestauranger, och i år gav han sig på att vara med och tävla om den mest prestigefyllda kocktiteln i Finland. Som en finlandssvensk som jobbat på Åland och i Sverige de senaste åren och inte synts till mycket i Finland var hans chanser att vinna titeln kanske inte särskilt stora. När vi satt där i tv-soffan och nervöst bet på naglarna då prisutdelningen drog igång lovade Mikael i ett svagt ögonblick till och med att han skulle springa ett varv runt huset i bara kalsongerna ifall Mattias tar hem titeln som Årets kock. När det så var dags för utnämningen av Årets kock och Mattias namn ropades upp skrek och tjoade vi så mycket i Oravais att det säkert hördes ända till Jyväskylä. Juryn hade insett att Mattias matlagning är i en klass för sig och hans finalrätter utklassade alla andras.
 
Huruvida Mikael faktiskt sprang runt huset i bara kalsonger tror jag vi låter vara osagt. Men att Mattias från Pensala tog hem titeln som Årets kock 2017 i Finland, det är en sak som är alldeles säker.
 
 
Nu i höst har Mattias en pop up-restaurang i Raawkas utrymmen i Vasa under tre veckors tid. Tillsammans med sin flickvän Anna och sin gamla studiekompis Simon tillreder han en femrättersmiddag som man kan komma och avnjuta tillsammans med goda vänner. Igår hade vi bokat plats på pop up-restaurangen för hela kompisgänget och det var en kväll som jag sett fram emot i flera veckor.
 
 
Middagen tar avstamp i fem olika orter där Mattias har bott och arbetat; Pensala, Vasa, Åland, Göteborg och Årets kock.
 
 
Det var en spännande restaurangupplevelse vi hade framför oss.
 
 
Den första rätten var inspirerad av Mattias arbete i det kalla köket i en restaurang i Vasa. Det var en fiskrätt bestående av sockersaltad och eldad sik med bränd gurka, råmarinerad fänkål, krispig malaxlimpa, picklade senapskorn samt buljong på gurka, fänkål och svartvinbärsblad. Smaklökarna jublade redan vid första tuggan.
 
 
Anna som är utbildad sommelier brinner för att kombinera god mat med passande drycker. Hon hade satt ihop ett dryckespaket som kompletterade smakerna i de olika rätterna, och tog det hela till en ännu högre nivå.
 
 
Den andra rätten inspirerades av Pensala, Mattias hemort. Vi fick en rätt med smörkokt Marabelpotatis från Jakobssons med picklade krusbär, hörökt brynt smörskum, fiskrom, krispig potatis samt plockade örter. Om någon undrar hur smörskummet tillreds så kan jag avslöja att det involverar både kol och hö. Den här rätten var kanske min absoluta favorit under kvällen och hur en potatisbaserad rätt kan vara så god övergår mitt förstånd.
 
 
Till potatisrätten hade Anna valt ett öl från mikrobryggeriet Kvarken Brewery på Söderudden. Jag är annars inget fan av öl, men det här var mycket mjukt och passade alldeles perfekt ihop med smakerna i maten.
 
 
Den rätt som förvånade mest under kvällen var den tredje rätten. En vegetarisk rätt inspirerad av Mattias arbete i Göteborg. Honungsglaserad rotselleri med picklad svamp, rå stjälkselleri, krispig grönkål, rostade hasselnötter, dragon samt champinjon. Trots att rätten inte involverade någon form av kött var den både mättande och intressant.
 
 
Till den rätten serverades ett rött vin från Nya Zeeland.
 
 
Mitt bordssällskap och jag såg med spänning fram emot den fjärde rätten, en variant av den rätt som gjorde att Mattias tog hem titeln som Årets kock i finalen i april.
 
 
Vid grannbordet var stämningen också på topp.
 
 
Och så var det äntligen dags! Grillad finsk rapsgris med rostad råg, jordärtskocka, rättiksknyten med pepparrot samt grisbuljong med grillat smör och granskott. Smaklökarna slog trippelvolter! Det här var det godaste grisköttet jag ätit i mitt liv. Och då har jag i egenskap av grisbondens dotter ändå ätit en hel del griskött i mina dagar. Om jag bara fick äta en rätt resten av mitt liv skulle det vara den här. Okej, och kanske den där potatisrätten också.
 
 
Nöjda (och mätta!) tjejer.
 
 
Tyvärr har allt gott ett slut, och det var så småningom dags för kvällens sista rätt. En dessert med inspiration av äpplenas Åland. Äpplen i äppelkaramell, saltrostade mandlar och honungskaka, pudding med lagerblad samt granité på älggräs och äpple. En perfekt kombination av sött och surt, varmt och kallt. Tillsammans med ett sött dessertvin som Anna hade valt ut.
 
 
När det var dags för kaffe visste man inte om man ville ha mera mat eller bara gå hem och lägga sig raklång på sängen. Allting var så gott, så gott. Och mättande.
 
 
En liten bonus i form av blåbärskaka fick vi ändå på slutet. Den slank ner den också.
 
 
De här två personerna är verkligen otroliga.
 
 
Tusen tack för en fantastisk middagsupplevelse. Den här kvällen tror jag inte att någon av oss glömmer i första taget. ♥
Blev ni också sugna på att testa pop up-restaurangen? Tyvärr är alla tillfällen redan fullbokade, men det löns att hålla koll på facebooksidan Mattias Åhman POP - UP RAAWKA ifall det med lite tur skulle dyka upp lediga ströplatser på någon av sittningarna.

2017-09-23 | 14:57:00

Listerna är på plats!

 
Ett säkert tecken på att renoveringen närmar sig slutrakan är att vi nu har alla lister på plats i ett av rummen. Det minsta sovrummet – mitt blivande hobbyrum som jag tänker fylla med allehanda pysselmaterial som tidigare huserat undangömt i diverse skåp och lådor – är nu så gott som klart. Vi saknar ännu eluttag på väggen och handtag på dörren, men golvlister, taklister och fönsterlister är på plats och mellandörren är installerad.
 
 
Till en början hade vi bestämt oss för att ta listvit på både golvlisterna och taklisterna i huset. Men när det fina grå golvet kom på plats och vi upptäckte att det fanns en grå golvlist som matchade golvet perfekt ändrade vi oss gällande golvlisterna. Det är tur att man får ändra sig.
 
 
Garderoben i rummet har vi förnyat. De två små sovrummen som finns bredvid varandra har varsin liten alkov där det stått platsbyggda garderober (sovrummen är spegelvända, så garderoberna är bredvid varandra men mot motsatta håll). Det är smart planerat, så vi satte in garderober med tre skjutdörrar i vardera rum på samma plats som garderoberna varit tidigare. I taket ovanför garderoberna har vi satt in två spottar.
 
 
Vi har planerat och beställt alla garderober vid Östmans snickeri i Maxmo.
 
 
Personligen tycker jag att rummet upplevs mycket större och luftigare tack vare spegeldörrarna. På den motsatta väggen har jag målat Kalklitir i samma nyans som i köket, det vill säga Winter Primo. Passar perfekt ihop med golvet! Resten av väggarna är målade vita.
 
 
Avslutningsvis, två bilder på hur samma rum såg ut före renoveringen:
 

2017-09-22 | 21:16:00

När helgen står för dörren

 
Den här arbetsdagen avslutades med en liten utfärd till fågeltornet... 
 
 
...där vi åt picknick och beskådade solnedgången. ♥
Nu står en ledig helg står framför dörren och fredagskänslan är på topp. Det har hänt så mycket på renoveringsfronten på sistone så jag hoppas hinna blogga ikapp om allting i helgen. Imorgon ska jag måla en fondvägg och på kvällen väntar ett restaurangbesök med kompisarna, men däremellan finns förhoppningsvis lite tid över för renoveringsdokumentation.
 
I något skede borde jag börja gå igenom våra tillhörigheter här i lägenheten också, för att rensa bort allt som inte ska följa med till huset och packa ner det som ska med till huset men inte används aktivt före själva flytten. Om det är någon som sitter inne på bra flyttips får ni gärna dela med er. Jag har fortfarande kvar en låda med saker som jag inte packat upp sedan jag flyttade från Vasa för mer än tre (!) år sedan, så jag är uppenbarligen inte så värst bra på det här med att flyttpacka...