2017-09-28 | 19:53:00

Loppislådan fylls med inredningsprylar

 
Nu ska jag berätta någonting roligt. Den här söndagen, alltså söndagen den första oktober, kommer ett bloppis att gå av stapeln i Vasa. Vi är ett gäng på tio bloggare som kommer att ordna bloggloppis på Bock's Corner Brewery i Vasa för andra gången. Mellan klockan 13:00 och 15:30 är ni allihop varmt välkomna att komma och fynda eller bara hänga litegrann. I våras blev bloppiset riktigt lyckat, så jag är säker på att det blir minst lika roligt den här gången.
 
 
Det här bloppiset kommer mycket lägligt. Jag håller som bäst på att städa ur skåpen inför den stundande flytten, och allt som jag är osäker på om jag kommer använda i huset åker raka vägen ner i loppislådan. Det är så skönt att rensa bland alla prylar ibland och jag märker att min inredningsstil har ändrats rätt mycket under årens gång. Jag har möjligen lite hoardertendenser för skåpen är proppfulla av diverse saker som jag inte gjort mig av med trots att jag inte använder dem längre...
 
Hittills har jag bara rensat ett skåp och den första loppislådan är redan full med inredningsprylar, pynt och porslin. Jag har på känn att mitt loppisbord kommer vara en guldgruva speciellt för den som nyss har flyttat till en egen lägenhet. Jag tänker inte släpa med mig en endaste sak hem igen, så allt säljs förstås billigt. Det löns att komma tidigt!
 
De andra bloggarna som kommer att sälja på loppiset är MyEmily, Soufie, erikacecilia, Chevelle Ekström, Henriettas, SandraEmilia, tuulanneli, Danielas Dagbok och Fanny Kesti
 
 
Bland alla som besöker bloppiset kommer det
att lottas ut ett presentkort värt 50€ till VOGA Styling.

2017-09-28 | 16:09:00

Individualism på bekostnad av medmänsklighet?

  
För ett par veckor sedan gästade Soheila Fors Vasa för att föreläsa om hedersrelaterat våld och hederskultur under rubriken “Resan till väst är många resor”. Det var en föreläsning som väckte många tankar. Soheila Fors är kvinnan som växte upp i en välbärgad familj i Kurdistan, var gerillasoldat som tonåring, blev förälskad, gifte sig och fick barn med en man som inte behandlade henne väl. Idag har Soheila tagit sig ur hederskulturens förtryck och bor i Sverige där hon nu aktivt kämpar för kvinnors rättigheter – i synnerhet vill hon hjälpa de kvinnor som utsätts för samma sak som hon en gång utsattes för.
 
Soheilas föreläsning tog avstamp i kulturskillnader och hedersvåld. Det här med hedersvåld är något som åtminstone jag upplever att det pratas väldigt lite om här i Finland, så det var både tankeväckande och hemskt att få ta del av Soheilas föreläsning om realiteten i Sverige. En realitet som säkerligen är densamma här i Finland.
 
På något vis tror vi att hederskulturen är något som finns enbart i muslimska länder, och inte här i västvärlden. Men så är det ju förstås inte. När personer från andra kulturer flyttar till Finland tar de förstås med sig sin egen kultur hit. Och trots att vi kämpar för att integrera och informera så kan vi aldrig assimilera. Och vi ska inte heller assimilera de här människorna och få dem att bli exakt likadana som oss, men jag tror att det är viktigt att vi är uppmärksamma på vad som händer runtom oss för att kunna göra skillnad där skillnaden behövs som mest. Det här blir ju inte minst tydligt nu när diskussionen om kvinnlig könsstympning är högaktuell. 
  
 
Jag köpte Soheilas bok Bakom varje fönster bor ett hjärta efter föreläsningen och sträckläste den under ett nattskift. Den var så gripande att jag inte kunde lägga den ifrån mig. I boken får man ta del av tio olika kvinnors sanna historier. Det är historier om kvinnor som flyr från sitt hemland till Sverige, i tron att Sverige är landet där jämlikhet och frihet råder. Det är hemska historier om hur det svenska samhället sviker dem. Hur det svenska sjukvårdssystemet inte hjälper dem. Hur grannarna inte märker någonting av våldet som pågår i hemmet och hur förtrycket fortsätter i det land som skulle bli deras frihet. Det är hemska historier, men det är samtidigt verklighet för så många människor. Det här är en bok som alla borde läsa. 
 
Jag tror att många nyfinländare får en chock när de anländer till Finland och ser vilken stark individualism som råder här. Här tar var och en sina egna beslut. Var och en sköter sitt eget liv och var och en är sin egen lyckas smed. Här frågar vi inte vår familj om vilken studieinriktning vi borde välja och här har våra farbröder ingenting att göra med vem vi dejtar eller väljer att dela våra liv med. Det här betyder förstås också att vi inte lägger oss i vad våra grannar sysslar med, och att vi kanske inte tar tillfället i akt att göra den skillnad som vi skulle ha möjlighet att göra eftersom vi inte vill lägga oss för mycket i någon annans liv. 
 
Det här blev ett väldigt flummigt inlägg, men det jag vill komma fram till är att vi måste bli mer uppmärksamma på vår omvärld och bli lite modigare när det kommer till att hjälpa våra medsystrar. Också de medsystrar som har sina rötter i andra kulturer. 

2017-09-27 | 17:12:00

Sovrummet – före och efter

Det andra rummet i huset är klart! Ni har redan fått se hobbyrummet, och näst på tur är ingenting mindre än husets Master Bedroom – vårt sovrum. För effektfullhetens skull börjar vi med före-bilderna den här gången.
 
Före:
 
Det stora sovrummet vetter mot sydväst, där vi nu har byggt terrassen utanför fönstret. Före renoveringen var fönstren och golven bruna, och under fönstren fanns värmeelement som har fått ryka till förmån för golvvärmen som vi nu har satt in i hela huset.
 
 
Innanför dörren var det platsbyggda garderober.
 
Efter:
 
Nu har vi svängt på planlösningen i rummet, och satt in garderober längs hela väggen längst in i rummet istället för strax innanför dörren. På så vis fick vi en ännu större garderob (wohoo!), och planlösningen känns dessutom luftigare i och med att man inte möts av garderoberna genast när man kliver in genom dörren.
 
 
Bakom skjutdörrarna finns klädstänger till vänster och korgar till höger. Praktiskt och dammfritt.
 
 
Garderoberna kommer från Östmans snickeri, och även om skjutdörrara är rätt stora upplever jag att de är mycket smidiga att öppna och stänga. Vi valde speglar till de två dörrarna i mitten och vitt glas till dörrarna på sidorna för att det inte skulle bli allt för många speglar.
 
 
Jag är en mästare på att möblera om när andan faller på, så vi har planerat eluttagen så att vi kan ställa sängen antingen mot väggen mellan dörren och garderoberna eller mot väggen mittemot garderoberna.
 
 
I taket har vi satt spottar med dimmerfunktion.
 
 
Till båda de väggarna har vi (eh, jag...) valt en storblommig tapet med blå bottenfärg. Jag  ä l s k a r  den! Den här tapeten är något av det finaste i hela huset. Den gör att sovrummet känns otroligt ombonat och mysigt. ♥
 
 
Trots att mönstret med de stora blommorna och bladen är rätt maffigt tycker jag inte att det blir för mycket, i och med att färgerna är rätt dova. De olika nyanserna av beige, grönt och rostrött är så härliga! Tapeten heter Ava och kommer från svenska Sandberg. Den finns i deras kollektion "Brunnsnäs". Vi beställde tapeten via Hartman i Jakobstad.
 
 
På väggen mot fönstret har vi en ljusgrå bastapet som också kommer från Sandberg. Den går under namnet Adam. Och så har vi förstås samma golv som i resten av huset också i sovrummet. Och ljusgrå golvlister.
 
 
Nu vill jag flytta in!!!