2018-12-09 | 17:43:00

Julstämning och bloggjulfest

  
Känner ni också att julstämningen har anlänt nu? Jag tycker att det är så mysigt när man stiger upp på morgonen när det ännu är mörkt ute, öppnar sovrumsdörren och möts av det dova skenet från tro, hopp och kärlek i vardagsrummet och ljusstaken i köksfönstret... Man får liksom den där pirriga julkänslan i magen redan från morgonen. Sedan på eftermiddagen när det mörknar igen och man har tänt stjärnorna i alla övriga fönster och kanske till och med placerat ut några värmeljus runtom i huset (speciellt om man som jag blir lite pyromaniskt lagd under vinterhalvåret) blir man ju bara så lugn i själen. December är verkligen den ultimata mysmånaden! Jag ser redan fram emot att ta in julgranen. 
 
Nästa helg vankas det bloggjulfest för finlandssvenska bloggare och övriga influencers, och jag har på känn att det kommer bli såååå julmysigt. Ni har väl inte missat att vi kommer att ordna två stycken julfester från Finemangs sida i år – en i Österbotten och en i Åboland nu inkommande lördag? Ni hittar evenemangsinfo på Facebook: Bloggjulfest vid Cirkas och Bloggjulfest i Åbo. Jag kommer inte att gå på någon jobbjulfest i år, men nu känns det som att jag ändå får fira jul tillsammans med kollegor när det blir bloggjulfest. ❤
 
  
Vid mysiga Cirkas på Stundarsområdet i Solf vankas det alltså julbrunch klockan 12, och som värdinnor för julfesten fungerar Janina och jag. Det känns tryggt att ha Janina med på det här, ifall jag mot förmodan skulle hamna in till förlossningen innan lördag, hehe. Från Finemangs sida bjuder vi på brunchen, så julfesten är alldeles kostnadsfri för alla finlandssvenska bloggare/instagrammare/youtubers. 
 
Programmet kommer förutom brunch att bestå av ett par små föreläsningar, livemusik och massor av mingel. Voga Styling kommer att vara på plats och hålla en liten stilföreläsning för oss och Sari Somppi som är riksdagskandidat, kriminolog och regionchef på brottsofferjouren kommer att berätta om sitt jobb och hur man som influencer kan hjälpa andra nu i jultider. Låter det inte spännande? Som pricken över i:et kanske tomten kommer på besök med julklappar till alla snälla bloggare... 😍
 
Det finns ännu lediga platser, så ifall ni inte anmält er ska ni göra det så fort som möjligt till tidstjuven@hotmail.com. Meddela namn, bloggadress och eventuella dieter/allergier
 
 
Hur känner ni andra? Har ni hittat julstämningen ännu?

2018-12-08 | 11:20:00

Hur man syr ett babynest

 
Om det är något som alla vänner och bekanta med barn rekommenderat mig att skaffa inför bebisens ankomst så är det ett babynest. De vadderade kanterna på ett babynest gör att bebisen kan sova tryggt och ombonat oavsett var man placerar det och vill man samsova med bebisen i sängen kan man som förälder också känna sig tryggare när man har barnet skyddat i ett babynest. 💕
 
Nu ligger ett supergulligt kaninmönstrat babynest och väntar i barnrummet, för i torsdags hade den blivande mormodern och jag sykväll samtidigt som slottsbalen gick av stapeln på TV:n. Vi tänkte att det är onödigt att köpa ett färdigtillverkat babynest, för det är ju så "enkelt och roligt" att sy ett eget. Men ja... föga anade vi att det där "enkelt och roligt" var årets största överdrift. 
 
 
Hur man syr ett babynest:
1. Köp ett gulligt bomullstyg t.ex. från PaaPii Design och låt sedan tyget vänta i minst tre månader tills syinspirationen infinner sig.
2. Leta fram spetsar, kantband, sidenband och annat behövligt material i skåpet.
3. Hitta ett mönster online och rita av det. Klipp ut delarna i tyget. 
4. Sy fast spetsen på kantbandet och sy sedan fast kantbandet runt hela tyget. 
5. Schasa bort katten från symaskinen.
6. Massakera ett gammalt bomullstäcke för att få fyllning till bottnen och kanterna. Mät och klipp ut dubbla stoppning till bottnen. 
7. Sy fast bottnen. 
8. Schasa bort katten från symaskinen.
9. Trä in sidenbandet i fåran runt hela kanten med hjälp av en säkerhetsnål. Muttra ilsket varje gång säkerhetsnålen öppnar sig inuti fåran och du sticker dig i fingret.
10. Schasa bort katten som försöker äta upp sidenbandet.
11. Massakera täcket ännu mer och rulla ihop vadden till en lång och tjock korv. 
12. Stoppa in korven i babynestets kanter. Använd milt våld och minst fyra händer för att få stoppningen jämnt fördelad. Du kan med fördel ta en pinne eller varför inte ett sopborstskaft till hjälp för att försöka få stoppningen bättre fördelad längst in. Nöden har ingen lag.
13. Schasa bort katten som biter i spetsarna. 
14. Inse att sidenbandet du först har trätt in runt kanten ser för fjuttigt ut, leta fram ett bredare band, knyt ihop ändorna och dra igenom det nya bandet i fåran genom att dra ut det gamla. Räkna med att knuten fastnar minst sju gånger på vägen.  
15. Sy ihop nedredelen av babynestet. 
16. Spänn det nya bandet, knyt en rosett och beundra ert mästerverk. 
17. Schasa bort katten som provligger babynestet.
18. Lova dig själv att aldrig sy ett babynest igen. 
 
 
Vilken tur att det blev himla gulligt i alla fall. Nu får vi bara hoppas att bebisen gillar att sova här också. 😍 Tack för syhjälpen och tålamodet mamma!

2018-12-05 | 15:34:00

En gädda på 2,7 kg

Idag var det dags för det tredje och sista ultraljudet för den här graviditeten. Vi är nu inne i vecka 37 (36+4) och det återstår bara 23 dagar till beräknat datum. Dags för en graviduppdatering!
 
 
Sätesläge?
Det har ju varit oklart vilken väg Gäddan legat de senaste veckorna. Hälsovårdaren har klämt och känt under de senaste rådgivningsbesöken och konstaterat att antingen är bebisens huvud väldigt långt ner eller också har bebisen bänkat sig bekvämt i sätesläge för att stanna så. Min magkänsla har sagt att allt är i sin ordning, så jag har inte tagit någon stress över den saken utan tänkt att det lär ju visa sig under det sista ultraljudet. Idag var således sanningens minut kommen. Och... huvudet ligger neråt, precis som jag trodde. Oddsen för att Gäddan skulle lyckas vända på sig under de få veckor som återstår är inte stora, så en vaginal förlossning lär det bli om inte några andra komplikationer dyker upp längs vägen. 😊
 
Dagens viktuppskattning låg på hela 2,7 kg, och hjärtljuden och rörelserna såg bra ut. 
 
Sammandragningar och förvärkar?
Jag har inte känt av några förvärkar ännu, och ärligt talat vet jag inte om jag haft en enda sammandragning hittills under hela graviditeten. 😅 Eller vad vet jag som förstföderska egentligen, men om man ska tro på hur andra beskriver att sammandragningar känns så borde man ju nog veta när man får dem? Ibland kan det "hissa till" i magen, men inte på ett obehagligt vis utan mer som när man åker berg- och dalbana och det hissar sådär lustigt i magen när man åker ner för en backe. 
 
Vi tog en CTG-kurva idag också, och där syntes inte skymten av någon sammandragning. Barnmorskan gissade på att jag går över det beräknade datumet med en vecka när jag inte haft några sammandragningar ännu, men vi får se. Gäddan är hur som helst fullt utvecklad nu, och förlossningen kan i princip starta när som helst under de kommande fyra veckorna. Vem vet, kanske vi får fira jul med en bebis i år... Så spännande! 
 
 
Nattsömnen? 
Jag sover fortsättningsvis väldigt bra på natten. Visst vaknar jag X antal gånger varje natt för att byta ställning, men det är inget som stör eftersom jag somnar om direkt när jag vänt på mig. Fortsättningsvis lyser behovet av nattliga toalettbesök med sin frånvaro, och varje morgon vaknar jag senast klockan 8 och är pigg. Inget att klaga på på den fronten heller. 
 
Men visst har det börjat kännas att jag är höggravid, även om jag kunnat leva normalt och sluppit de flesta jobbiga gravidsymptomen än så länge. Den senaste veckan har det ibland när jag står upp börjat kännas som att någon skär mig med en kniv inuti underlivet och rör om litegrann (verkligen mysig känsla 😂) och det är ju troligen Gäddan som borrar sig neråt och kommer åt en massa nerver. Fosterrörelserna är stora och bökiga nu, och det märks bättre än någonsin tidigare när Gäddan sover eller är vaken.
 
Nu till helgen tror jag bestämt att det är dags att packa BB-väskan så att den är klar sedan när det gäller – om det sedan blir i år eller nästa år som vi åker in.