2013-08-31 | 12:35:37

En födelsedagsmorgon

 
Imorse tassade jag försiktigt till köket när sambon ännu låg och sov. Sedan skramlade jag värre än en hel symfoniorkester när jag fixade frukost, så han anade nog snabbt vad som var på gång... Idag är det nämligen ingen vanlig dag, för idag fyller sambon år! Tjohoo. ♥

2013-08-30 | 17:25:00

Klassiska kolakakor

Så var plötsligt det sista skiftet på sommarjobbet över för min del. Det känns minst sagt lite konstigt, för jag har jobbat ända sedan början av maj då vi fick sommarlov och tiden har gått så himla snabbt. Jag har trivts riktigt bra dessutom. I och för sig lär det högst antagligen bli lite inhoppande under höstens gång, men jag ville ändå bjuda på någonting gott när jag nu jobbade min sista officiella sommarjobbsdag, så igår kväll passade jag på att baka en halv miljard kolakakor. Kolakakor, eller sirapskakor som de också kallas, är lätta att baka och alltid lika omtycka. De blir krispiga på ytan och lite härligt småsega inuti.
 
 
Här kommer receptet:
 
KOLAKAKOR
40-50 stycken
 
Ingredienser:
200 g smör
2 dl strösocker
1½ msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
 
 
Gör så här:
1. Rör smör och
socker till en jämn smet.
2. Rör ner vaniljsocker,
bakpulver och sirap.
3. Tillsätt vetemjölet och kör med elvisp tills smeten kladdar ihop sig.
4. Tryck ihop degen till en klump och knåda den jämn.
5. Dela degen i fyra delar och rulla ut alla delarna till ca 40 cm långa längder som du placerar på en plåt. Längderna flyter ut rätt mycket vid gräddning, så se till att lämna mellanrum mellan dem.
6. Grädda mitt i ugnen 175°C i ca 18 minuter tills de får en gyllene färg.
7. Låt längderna svalna ungefär 2 minuter innan du skär dem i sneda bitar. Låt sedan kakorna svalna helt.

2013-08-29 | 11:14:00

Tävling: Vinn en Personlig Almanacka!

Som ni vet så älskar jag Personlig almanacka och deras ursnygga kalendrar. Jag har använt dem i flera år och alltid varit lika nöjd. Man får välja egna bilder till fram- och baksidan och bestämma precis hur den ska se ut på insidan enligt egna behov. Nytt för i år är att Personlig almanacka finns på finska: Persoonallinen kalenteri. Dessutom märkte jag att man kan välja finlandssvenska namnsdagar i den svenska upplagan. Helt perfekt! I samarbete med Personlig almanacka brukar jag varje höst dela ut en kalender till en av mina fina bloggläsare, och i år är givetvis inget undantag. :)
 
 
För att vara med och tävla:
- Motivera kort varför just du vill vinna en Personlig almanacka. Glöm inte att ange din mailadress när du kommenterar så att jag kan kontakta dig om du vinner.
 
Vill du ha extra vinstchans?
- Tipsa om tävlingen på din blogg/Facebook/Twitter. Skicka med länken till ditt inlägg när du kommenterar.
 
 
Tävlingen pågår till och med den 12 september. Lycka till!