2016-09-30 | 12:49:00

Trumfkortet i min garderob

Inlägget är ett samarbete med e/s design.
 
 
Nu, kära vänner, ska jag berätta om en av världshistoriens häftigaste klänningar - en evighetsklänning. Inför Mikaels och min förlovningsfest i lördags hade jag en enorm klädkris. Jag finkammade varje klädaffär i hela Vasa på jakt efter någonting snyggt, vilket inte var det lättaste att hitta. Ni vet det där eviga problemet när man är 180 cm lång och alla långklänningar slutar vid vaderna samtidigt som alla kortklänningar är lite väl flasha-rumpan-riskabla? Så här efter sommaren är det dessutom ännu svårare att hitta snygga klänningar när det inte är klänningssäsong längre. Då kom Elin Sandholm in som en räddande ängel...
 
Elin Sandholm är kanske bekant för en del av er som kvinnan bakom bloggen Kläder & Kvalitet. Hon är den finlandssvenska kläddesignern som brinner för hållbar livsstil och för att hjälpa andra att konsumera mindre och bygga upp en garderob som man älskar. Sedan mars i år driver Elin nätbutiken e/s design där hon säljer multifunktionella kläder som hon själv skapar i sin ateljé, och det är alltså en av dessa designklänningar jag hade äran att få bära på förlovningsfesten.
 
Om ni klickar er in på nätbutiken märker ni snabbt att ledorden för e/s design är etisk tillverkning, kvalitet, och mångsidighet. Det är kläder som kan anpassas enligt personlighet och kroppstyp. Min måttbeställda och handsydda klänning heter Nicolie Maxi Dress och finns förutom i burgundy också i färgerna grå, olivgrön, blå och svart. Det här är verkligen ingen slit-och-släng-klänning, utan en klänning som kommer att fungera som trumfkortet i min garderob många år framöver. Precis en sådan klänning som jag alltid har sökt, utan att veta om det.
 
 
Själva övredelen av klänningen består av två långa tygstycken som kan viras på över tjugo olika sätt. Så otroligt fiffigt! I lördags valde jag att dra upp tygstyckena rakt över axlarna, korsa dem på ryggen och sedan korsa dem en gång till i midjan för att slutligen knyta dem i ryggen. Möjligheterna är helt enkelt oändliga och det är bara fantasin (eller snarare YouTube-guiderna) som sätter gränser för hur man kan bära den här klänningen. Man kan vira, tvinna, knyta och korsa tygerna för att testa sig fram till vilken klänning som passar ens egen kropp bäst. Vill man inte ha ryggen bar kan man dessutom använda den medföljande tubtoppen som är samma material och färg som klänningen.
 
 
Jag älskar den här klänningen nästan lika mycket som jag älskar min fästman, haha. Det allra bästa är ju att man kan bära klänningen på så otroligt många olika sätt, så fast man använder den på tjugo olika festligheter i sträck är det ändå som att man skulle ha olika klänning varje gång. Hållbart mode när det är som bäst. ♥
 
 
Jag tog på mig klänningen 14-tiden på dagen och ännu klockan 4 på natten när de sista gästerna hade åkt hem satt klänningen som en smäck och jag kände mig så fin. Ja, ni ser ju på bilden - jag hade bytt ut skorna till yllestrumpor för länge sedan, men klänningen var så bekväm att jag hade kunnat gå och lägga mig med den. 
 
e/s design, gott folk. Kom ihåg var ni läste det först. ;)

2016-09-29 | 21:16:25

Tanterna på syjunta

 
Ibland lever vi nästan upp till vårt gruppnamn Tantona lite väl bra... Som ikväll, när Tesso bjöd in till syjunta och Challo, Annika och jag gladeligen hakade på idén. Precis som ett gäng 80-åriga tanter fiskade vi upp våra medhavda handarbeten ur handväskorna när vi bänkade oss i varsin fåtölj hemma hos Tesso.
 
 
Där satt vi sedan och klurade på mönsterbeskrivningar, virkade halsdukar och sydde korsstygn.
 
 
Och drack te, fnissade och åt blåbärspaj förstås. Väldans bra regnväderssysselsättning! Jag tror bestämt att vi får införa det här med syjuntor som en ny veckoaktivitet.

God natt från pensionären. ;)

2016-09-28 | 14:34:00

Förlovningsfesten

Oftast när man bjuder in till fest är man själv allt för upptagen för att hinna ta upp kameran under festligheterna. Precis så blev det i lördags. Det var med andra ord inte många bilder som fastnade på mitt minneskort under förlovningsfesten, men de som fastnade är desto värdefullare. Här kommer en liten titt!
 
 
Vi hade hyrt en stuga vid Glasbruket Resort för vår förlovningsfest. Det var ett himla bra beslut. Där fanns precis allt det praktiska som vi inte har hemma. Bord och stolar för femtio personer, kaffekoppar, tallrikar, bestick, serveringsfat och hela köret. Dessutom ligger Glasbruket i samma by som vi förlovade oss, det vill säga i Vexala, och det är ju i sig lite fint.
 
 
Borden pyntade vi med dukar, ljusslingor, värmeljus och naturmaterial. Stjärnljusslingorna som jag hade köpt var verkligen perfekta att använda som bordsdekorationer, eftersom själva slingorna är gjorda av någon sorts tunn ståltråd som gör att de är formbara och hålls på plats precis så som man placerar dem.
 
 
På det ena serveringsbordet samsades kaffekoppar, salta pajer och sallad.
 
 
Mamma och min svägerska Sandra hade lovat att agera serveringspersonal hela dagen, och det var verkligen guld värt. De kokade kaffe, värmde pajer och fyllde på kakfaten på löpande band.
 
 
På det andra serveringsbordet fanns en maffig kakbuffé.
 
 
Mamma hade bakat alla gräddtårtorna, och de smakade precis så gudomligt goda som de ser ut. Hon hade pyntat dem med en färgsprakande blandning av frukter, bär och choklad.
 
 
Svärmor hade bakat otroligt goda kokoskakor och smarriga kanelbullar. Jag är så otroligt tacksam för dessa fantastiska kvinnor som gladeligen ställt upp och hjälpt till med förberedelserna. ♥
 
 
För att hålla reda på vad som var glutenfritt, laktosfritt, låglaktoshaltigt och så vidare hade jag fixat små infolappar till allt vi bjöd på.
 
 
Och för de som inte drack kaffe hade vi fixat en svalkande bål. Själva bålkannan köpte jag på loppis för sisådär ett år sedan, och nu fick jag äntligen användning för den.
 
 
En efter en droppade gästerna in.
 
 
Bålen blev snabbt succé bland både liten och stor!
 
 
Likaså tårtorna.
 
 
Tyvärr var det grått och trist väder utanför de stora fönstren, men inomhus var kalasstämningen på topp.
 
 
Fästmannen var stiligare än stiligast, i fluga som matchade min klänning.
 
 
Så småningom blev det kväll, vilket innebar att släkten åkte hem och kompisarna började anlända.
 
 
Vi fick så fina presenter att det inte är klokt ens. Jag vet inte vad vi har gjort för att förtjäna den här uppvaktningen.
 
 
Snart var det fullt runt borden igen.
 
 
Våra kompisar överraskade oss genom att ställa till med en hel drös med roliga och finurliga lekar där Mikael och jag fick tävla mot varandra. Vi skulle bland annat gissa vilket påstående som visades bakom vår rygg när alla gäster som påståendet stämde in på ställde sig upp. Och så blev det duell i vem av oss som var bäst på att bädda sängen, knyta slipsen och dricka snabbt. Gissa vem som vann? ;)
 
 
Kvällen fylldes av mingel, badtunnebadande, nattmat och snacks. Hela dagen och kvällen blev så otroligt lyckad. Tuuuusen tack allihop för en oförglömlig fest! ♥
 
 
Klockan fyra på natten stupade vi i säng med ett leende på läpparna efter mer än tolv timmars festligheter. I nästa inlägg tänkte jag berätta mer om den mycket speciella klänningen jag bar. Stay tuned!