2018-02-23 | 17:11:24

Hur stylar man en drinkvagn?

  
Minns ni vintageklänningarna som jag ärvde av min gammelfaster förra året? En annan grej som flyttade hem till sambon och mig i samma veva var en gammal drinkvagn komplett med brickor och flaskhållare. Så länge vi bodde i lägenheten fanns det inte plats för den att stå framme, men när vi flyttade in i huset fick den paradplats i uterummet. Än så länge har den stått tom, för varje gång jag försökt ställa någonting på den har kattungarna tassat ner det. Brickorna är ju på alldeles lagom katthöjd!
 
 
Nu börjar Kosmos bli så stor att han förhoppningsvis snart slutar tassa ner allt han kommer åt, så snart kan jag äntligen pynta drinkvagnen. Då återstår bara frågan... hur sjutton dekorerar man en drinkvagn? Jag rådfrågade förstås Pinterest, och hittade följande inspirationsbilder:
 
Bildkälla 1 / Bildkälla 2
 
Kanske jag borde pimpa den till en kaffevagn, med koppar och kaffemaskin? Jag har faktiskt en Dolce Gusto-maskin som skulle passa utmärkt i uterummet, men jag har på känn att färgerna på min drinkvagn och kaffemaskin inte skulle göra sig lika bra ihop som de gör på Pinterestbilden. Ett gäng gamla glasflaskor, som på den andra bilden, tror jag att skulle passa bättre på de bruna brickorna...
 
Bildkälla 3 / Bildkälla 4
 
...kanske i kombination med lite grönväxter och någon bok? Tjusigast skulle det förstås bli att skapa en riktig liten minibar som på den sista bilden, men det känns lite onödigt i och med att varken sambon eller jag är några ivriga bartenders. Kanske det är bäst att bara skapa en lite kaffebar trots allt. :)

2018-02-22 | 15:02:00

Att respektera andras åsikter

 
Jag måste erkänna att jag tvekade ett tag innan jag klickade på publicera-knappen när jag skrivit det förra inlägget. Jag är vanligen inte den som tvekar att ta upp tankeväckande ämnen till diskussion, men ibland är det svårt att kunna bedöma på förhand hurdan respons ett inlägg kommer att få. Därför vill jag idag rikta ett stort tack till alla er som delat inlägget vidare på Facebook, tagit kontakt med mig privat och berättat att ni är glada för att jag publicerade inlägget eller på andra sätt visat er uppskattning för det jag skriver. 
 
Jag hade inte förväntat mig att inlägget skulle få över 70 kommentarer när jag delade det i facebookgruppen Finlandssvenska bloggare. Och med så många kommentarer får man såklart räkna med att alla inte håller med en. Det viktigaste i sådana här diskussioner är ändå att man kan respektera varandra trots att man inte tycker likadant, för faktum är ju att vi människor ska leva sida vid sida här i världen oavsett om vi tycker likadant om saker och ting eller inte.
 
 
Jag tror att vi kan lära oss att förstå varandras synvinklar och acceptera att vi tycker olika
istället för att försöka tvinga den andra parten att ändra åsikt. 

2018-02-20 | 19:07:00

5 anledningar till att välja finländsk päls

 
I lördags gick den riksomfattande skinnutställningen av stapeln i Seinäjoki, och en av programpunkterna under dagen var en modeshow. Temat för modeshowen var finländsk päls, och gemensamt för de plagg som visades på catwalken var att de alla är designade och tillverkade i Finland av päls som producerats på finländska pälsfarmer. 
 
Jag tycker personligen att det är snyggt med päls, och med egen insyn i hur pälsdjursuppfödningen ser ut i Finland blir jag ärligt talat lite ledsen när jag ser all ogrundad kritik som pälsnäringen får utstå. Just nu verkar det dessutom råda en vegantrend på sociala medier, och när något blir trendigt snabbt innebär det inte sällan att källkritiken halkar efter. Ni har säkert sett bilderna på den allt för stora blåräven som jämfördes med en fjällräv i vilt tillstånd? Genom att tillämpa en gnutta källkritik förstår garanterat de flesta att det är lite som att jämföra en tjock bulldog med en mager vildhund.
 
Idag tänkte jag lista fem orsaker till varför det är okej att använda finländsk päls – enligt mig. Jag accepterar givetvis att människor har olika åsikter, och jag menar inte att alla behöver tycka likadant som mig. Med det här inlägget vill jag bara belysa en annan sida av debatten. 
 
 
5 anledningar till varför det är okej att använda päls av finländska skinn:
  
1. Päls är en hållbar produkt
Finländsk päls håller toppkvalitet och livslängden för en äkta pälskappa är mycket lång. Sköter man sin kappa rätt kan den bäras av åtminstone tre generationer. Vill man vara medveten och konsumera mode på ett hållbart sätt är äkta päls ett bra alternativ. Farmors gamla pälskappa kan dessutom sys om till en modernare variant, och kan på det viset återanvändas. 

Spana in till exempel Saga Furs vintageprojekt där gamla pälsar fick nytt liv. 
 
 
2. Ingen plast, enbart naturmaterial
För att framställa fuskpäls krävs det kemikalier, vilket givetvis inte är hållbart för miljön. Akryl och polyester som ofta används som material i fuskpäls kräver dessutom råolja i tillverkningen, och att använda olja som råvara i produktionen har som bekant stor klimatpåverkan. I och med att äkta päls är ett naturmaterial, som dessutom är närproducerat, är det ett mycket miljövänligare alternativ. När pälsen tjänat klart sitt syfte är den dessutom biologiskt nedbrytbar. 
 
 
3. Djuren har växt upp under goda förhållanden
Köper man päls som är producerad i Finland kan man vara garanterad om att djuren har växt upp under bra förhållanden. Djurskyddslagarna i Finland är nämligen bland de bästa i världen. Finland var dessutom ett av de första länderna som utformade ett certifieringssystem (som är ännu strängare än djurskyddslagarna och EU:s kriterier) för sina farmer, vilket innebär att varje finländsk farm behöver uppfylla en mängd krav gällande allt från djurens levnadsförhållanden till bokföring för att få sälja sina skinn via Finlands auktionsbolag Saga Furs. 


4. Produkten framställs under goda arbetsvillkor
Genom att köpa en päls som är framställd i Finland kan man även vara säker på att de som jobbat i varje steg av produktionskedjan haft goda arbetsförhållanden, skäliga löner och ett fungerande arbetarskydd. Det här är en helt annan sida av textilbranschen än lågpriskedjornas sweatshops. 
 
 
5. Finland är världsledande gällande kvaliteten
Finland har under många år specialiserat sig på uppfödningen av rävar. Detta har lett till att Finland nu ligger i toppen gällande just kvaliteten på rävskinn. Vill man ha en päls av högsta kvalitet är en finländsk päls därmed det rätta valet. 
  
 
Sammanfattningsvis är finländsk päls en ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar produkt. Som ännu en positiv aspekt kan nämnas att pälsnäringen dessutom bidrar med stora exportintäkter till Finland och en stor mängd arbetsplatser. 
 
 
Dessutom är det ju snyggt!