2013-07-31 | 18:05:00

Kastelholms slott

 
En av semesterdagarna på Åland, det var visst en tisdag, hoppade Mikael och jag i bilen och skjutsade vår proffsgolfande kompis Jakob till golfbanan (vi kände oss som ett gift överklasspar som lämnade sonen på golfträning) och begav oss själva ut på sightseeing i närområdet.
 
 
 
Kastelholms slott var första stoppet. Det var en blåsig och rätt kall dag, och man fick därför en bra bild av hur kyligt det måste ha varit i slottet när det begav sig.
 
 
Det fanns massvis med gångar och små rum i slottet, och det var såklart komplett med en fängelsehåla där båda kungar och häxor har vistats också. Här och där fanns små sammanfattningar om slottet och slottets historia, vilket gjorde upptäcktsfärden genom slottsgångarna ännu mer intressant.
 
 
Historia är tusen gånger coolare när man får se den "i verkligheten" istället för att läsa om den i dammiga skolböcker. Fler studiebesök till folket! ;)

2013-07-31 | 16:24:00

En smulig hallonpaj

 
Går man runt husknuten här hemhemma så hittar man ett hallonsnår som i år är alldeles dignande med stora röda bär. Det ser verkligen ut att vara ett riktigt hallonår i år! Vi har trädgårdshallon här på gården också, men vildhallon är mycket godare tycker jag, även om trädgårdshallonen är större. Idag passade jag på att plocka en skål med vildhallon och fixa en smulpaj lagom till kaffet. Jag använde världens enklaste pajrecept som nästan är för bra för att vara sant. Det här måste ni testa:
 
 
SMULPAJ MED HALLON
 
Ingredienser:
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
4 dl hallon
ev. 1 msk potatismjöl
 
Gör så här:
Blanda vetemjöl och socker i en bunke. Finfördela smöret i mjölblandningen tills det blir en smulig deg. Smöra en pajform och lägg i hallonen och sockra lite lätt. Strö eventuellt över lite potatismjöl om du vill ha en fastare paj. Fördela sedan smuldegen över bären och grädda pajen i 225 grader i cirka 20 minuter.
 

2013-07-31 | 15:45:49

Trettioförsta juli

 
Trettioförsta juli och imorgon tar vi klivet in i augusti med allt vad det innebär. Det är så mycket på gång just nu att jag känner mig alldeles villrådig, förvirrad och borttappad i mig själv mellan varven. I mitt inre råder kaos och stundtals känns det som att någonting inombords försöker äta upp mig, bit för bit, tills det inte finns någonting kvar. Jag koncentrerar mig på att andas och samlar samtidigt kraft och energi inför kommande äventyr. Och så försöker jag råda bot på den där nedra förkylningen som inte kunde ha kommit mer olägligt. Hoppas att ni andra har det bra! ♥