2015-12-31 | 13:52:00

Nästan en årskrönika

Året har kommit till ända och det är dags att göra en tillbakablick. 2015 var i mina ögon ett fantastiskt år! Lustigt nog verkar åren bara bli bättre och bättre ju äldre man blir. Det är väl som de säger - de här åren när man är runt 20 är helt enkelt de bästa åren i ens liv. Kanske det så småningom börjar gå neråt igen? ;) Nä, så får man inte tänka. Livet är en berg-och-dalbana med både upp- och nedgångar. Jag tänkte fortsätta på ett fungerande koncept och använda samma lista som år 2014 och år 2013 istället för att skriva en årsresumé. Häng på!
 
1. Den bästa resan
I år var jag på två stycken otroligt bra resor tillsammans med sambon. Den första resan gick till Grekland. I Kastoria i Grekland fick vi besöka Europas största pälsmässa och diverse pälsmodehus. Vi hann också med sightseeing, modeshow och till slut lite poolhäng i Thessaloniki. Det var fem intensiva och mycket intressanta dagar i maj.
 
Man kan väl säga att vi fick mersmak efter den första resan. I augusti tog vi därmed en sista-minuten-resa till soliga Turkiet. I Side levde vi loppan med all inclusive vid Medelhavet i en hel vecka. Vi solade, åt massvis av god mat, gick på marknader, åkte på båtutfärd och konstaterade att vi borde resa oftare. Den veckan gick till historien som den härligaste veckan år 2015.
 
2. En vinterdag jag minns extra starkt
Den där onsdagen i februari då jag mitt mellan min tal- och språkstörningspraktik och en föreläsning om kvalitativa forskningsmetoder stegade in till magistraten i Vasa. Det var dagen då jag lämnade in blanketterna för att etablera ett företag. Vips så var Finemang ÖB med i leken!

3. En person jag spenderade mycket tid med
Ida-Marie. Aldrig någonsin hade jag kunnat tro att Ida-Marie och jag skulle komma varandra så nära som vi gjort under det här året. Vi har pratat, ringt, skypat och whatsappat. Vissa dagar har vi diskuterat i flera timmar och andra dagar har vi bara snabbt checkat läget med varandra. Så gott som varje dag hela året har vi haft kontakt. Ida-Marie är min bloggbästis, min företagspartner och min klippa. Hon har fått mig att göra saker jag aldrig trodde att jag skulle våga och att satsa på sådant som jag bara drömt om. Det är helt ofattbart att jag inte ens kände denna människa för ett och ett halvt år sedan. ♥
 
4. Ett extra fint matminne
Kan ni tänka er att ett av mina finaste matminnen från året som gått består av korv? Många fina restaurangbesök har jag hunnit med under året, men den där gången då sambon och jag gick längs Västerö vandringsled och stannade ute vid havet för att grilla korv är ändå ett av de matminnen som jag kommer att minnas.

5. En vårdag jag minns extra starkt
Egentligen är det väl inte vår i mars, men snön hade smält bort, videkissorna hade slagit ut, jag hade färgat hårtopparna lila och det kändes som vår. Jag åkte ner till Helsingfors tillsammans med Challo, Iica, Tesso, Annika och Sofie för att se Katy Perry live. Det var en så otroligt bra dag att det inte är klokt ens. Just den dagen finns på film också.
 
En annan vårutfärd som fastnat i mitt minne är den där dagen i maj då Mimmi, Madde och jag åkte till Haparanda för att shoppa. Det var en dag som var både otroligt rolig och riktigt hemsk.
 
Och Väriestejuoksu i maj! Det var en rolig vår minsann.
 
6. En stund för mig själv
Jag hade jobbat morgonskift och var ledig hela kvällen. Det var sista juni och solen stod högt på himlen långt in på kvällen. Jag kände ett enormt sug att gå ut och fotografera, så jag tog kameran i handen och hoppade i bilen. Efter en stunds planlöst irrande i Oravais hamnade jag ute vid fågeltornet (ett ställe som numera är en stor favorit när det kommer till fotoplatser här i trakterna!). Där gick solen ned över fjärden och fåglarna skränade. Jag stod länge uppe i tornet och betraktade världen.

7. En outfit jag kände mig snygg i
Den här som jag hade första skoldagen efter sommarlovet.
 
Och den här som jag hade på julafton.

8. Såhär såg min vardag allt som oftast ut
Min vardag under det gångna året har egentligen bestått av fyra komponenter: 1. Kalendern. 2. Kaffe.
 
3. Skolböcker. 4. Datorn.

9. En sommardag jag minns extra starkt
Den vackra julilördagen då två av mina vänner gifte sig. Det låg en magisk stämning i luften den dagen. En sådan där känsla som man inte kan förklara med ord, för det finns helt enkelt inga ord som räcker till. Det var en av de finaste dagarna på hela året.

10. En minnesvärd fest
Galan 2015. Jag kommer aldrig att glömma känslan när Ida-Marie och jag stod på scenen i Vasa stadshus den 21 november. När allt program var över, när allt hade gått precis så som det skulle och när trehundra personer ställde sig upp och gav oss stående ovationer. Just där och då kände vi verkligen att Galan var värd ett år av slit. Alla sömnlösa nätter, försummade skolarbeten och oändliga telefonsamtal - i den stunden var allt det där jobbiga som bortglömt. Vi gjorde det. Vi enade hela Svenskfinlands bloggvärld under en mörk och snöig novemberkväll i Vasa.

11. En viktig händelse
Jag blev faster för andra gången. Lilla Noah föddes i april, men det känns redan som att han alltid har funnits. Noah är så självklar och så otroligt älskad. ♥

12. Såhär såg mitt hem ut
För första gången sedan jag tog studenten 2011 och flyttade hemifrån kände jag mig inte rotlös i år. Inte en enda gång behövde jag trycka in min väska med tillhörigheter i bakluckan på bilen för att köra mellan tre olika platser. I år har mitt hem varit i Oravais. Bara i Oravais. Jag har pendlat till Vasa de dagar jag haft närstudier där och jag har haft så nära till hembyn att jag kunnat köra dit på en kopp kaffe närhelst jag haft lust. Jag har fått somna varje natt bredvid Mikael och jag har känt ro i själen. 

13. En höstdag jag minns extra starkt
Dagen då jag gjorde ett bloggsamarbete med Odd Molly! Vilken milstolpe i bloggkarriären.
 
Och den där dagen då jag äntligen fick plocka ut mina kandidatexamenspapper. Det har varit så himla mycket strul med min kandidatavhandling de senaste åren så det är inte klokt ens. Nu kan jag äntligen sätta det kapitlet bakom mig och satsa fullt ut på magistersavhandlingen istället. Knäppt nog har jag bara magistersavhandlingen, en avslutande praktik och någon valbar kurs kvar innan jag är färdigutbildad speciallärare. Hur gick det till?
 
14. Ett ställe jag spenderade mycket tid på under året
Framför datorn igen. 

15. Ett foto som sammanfattar det här året
Det har förekommit blod, svett och tårar, men i år har jag ändå varit extremt bra på att jonglera mina många intressen och åtaganden. Jag har studerat, startat företag, varit ordförande för en förening, planerat och genomfört en bloggala, haft världens bästa sommarjobb och inhopparjobb, varit på resor, gått på konserter och festivaler, volonterat, fotograferat och bloggat. Jag har tillåtit mig själv att tacka ja och tacka nej. Jag har varit både eftertänksam och spontan. Jag har lyssnat på mig själv och jag har gjort så otroligt mycket kul.
Tack och hej 2015! Välkommen 2016. ♥

2015-12-30 | 20:52:00

Svenskfinlands bästa blogginlägg 2015

 
2015 har varit ett blomstrande år i den finlandssvenska bloggvärlden. Kanske rent av det bästa bloggåret någonsin. En ny finlandssvensk bloggportal startade, de bloggportaler som redan fanns satte i en högre växel, den enormt lyckade blogg- och nöjesgalan Galan 2015 gick av stapeln och bloggare i hela Svenskfinland har levererat det ena välskrivna inlägget efter det andra. Det har debatterats, diskuterats, fotograferats och filmats. Många nya poddar uppstod och allt fler vågade sig på att videoblogga. Bloggträffar gick av stapeln i landets alla hörn. Bloggare figurerade på TV, tidningar och radio. Ingen i Svenskfinland kan ha undgått att lägga märke till att det finns mängder av dessa duktiga tusenkonstnärer som kallar sig bloggare.
 
För att knyta samman detta fantastiska bloggår tänkte jag att vi kunde sammanställa en lista med våra allra bästa blogginlägg från året som gått. Det bästa av det bästa, helt enkelt. För att göra detta behöver jag förstås er hjälp. Tipsa om det bästa inlägget som du (eller kompisen) skrivit under det gångna året, så länkar jag till det här nedan. Det kan vara det inlägg som du är mest stolt över eller det som fått flest klick eller kommentarer. Berätta gärna kort vad det handlar om, så kan jag sätta med en liten beskrivning. Jag inleder med mitt eget favoritinlägg från det gångna året så får ni fortsätta. Låt oss fixa en hel nyårslista med våra allra bästa inlägg! ♥
 
Tidstjuven: Nykteristen med töntstämpel
- Ett ärligt blogginlägg om alkohol och att vara nykter utan orsak. Jag tvekade väldigt länge över om jag skulle publicera inlägget, eftersom det är väldigt personligt och utlämnande. Nu i efterhand är jag otroligt glad att jag skrev det, för det är utan tvekan det blogginlägg som jag fått mest feedback för både via nätet och IRL. /Maria
 
Ninozia: GALAN 2015 - My look
- Ett inlägg om Galan 2015 är ett av mina populäraste inlägg i år på min blogg. Det var en så rolig kväll och jag träffade andra härliga bloggare. Så glad över alla som kom fram och pratade med mig. Och ännu ett stort tack Maria och Ida för att ni ordnade en underbar Gala - väntar redan till nästa års. /Nina
 
Henriettas: 10 saker som gör mig lycklig
- Mitt mest lästa och kommenterade inlägg under 2015 som även hamnade på blogg.se startsida! I inlägget listar jag 10 saker som gör mig lycklig, och det var riktigt kul att senare se väldigt många andra göra samma inlägg! /Henrietta
 
Michaela: Så kom den, refuseringen
- Det här är ett av mina mest lästa inlägg i år. Alla vill läsa när det går dåligt för en? Nånej, fick otroligt mycket pepp i kommentarerna. Handlar alltså om hur jag blev refuserad och hur jag vägrade ge upp. Inte då och inte nu. Det finns inte i min värld. /Kugge
 
Danielas Dagbok: Enligt siffrorna är jag tjock och ohälsosam
- Jag skrev inlägget efter att jag fick veta att jag klassas som överviktig, att jag har helt för hög fettprocent och att min livsstil anses farlig. Inlägget handlar kort sagt om kraven i dagens samhälle, att aldrig få vara nöjd med sig själv och att fokusera på siffror istället för att fokusera på att må bra. /Daniela
 
Sandramarias: Bloggarens bästa vän | Varför du behöver en och hur du använder den!
- Det inlägg som gett mig absolut mest publicitet i år är inlägget där jag presenterade min Bloggplanerare! Förutom att jag är väldigt stolt över själva produkten så var det jätteroligt att se hur positivt emottagen den blev av resten av bloggvärlden och hur många det var som skrev så fina ord om den. Det var också ett inlägg som gav bloggen en massa fler läsare. /Sandra
 
Marias Memoarer: Pärlor på Teneriffa: Bland fiskebyar, hippiesamhällen och nudiststränder
- Ett av mina reserelaterade inlägg som jag är mest nöjd med, där jag försökte visa en lite annorlunda sida av Teneriffa och få bort en del av öns stereotypa charterstämpel. /Maria
 
Sara Rasmus: Om att ha en bästa vän
- Inlägget som fått överlägset mest klick detta år är inlägget jag skrev om kärleken och vänskapen till min man. Jag är stolt över hur jag fick orden att spela i det inlägget, och det är nog bland de finaste texterna jag nånsin skrivit. /Sara
 
Cocovanilla: Positiv lista
- Ett blogginlägg om att komma ihåg och vara tacksam för det man har. /Sanna
 
Familjen Bahne: Saker jag inte vågar berätta
- Ett av mina mest lästa inlägg. Om saker jag inte vågar berätta. Kändes lite läskigt faktiskt, men mest läskigt innan jag postade - sen var det skönt att ha sagt allt det där! /Ninette
 
Tittskus: De flesta av er gissade rätt
- Inlägget då vi avslöjade vilket kön vårt fantastiska underverk hade. Vi hade nyss kommit hem från bb och var alldeles överväldigade och gråtmilda. /Titti

2015-12-29 | 22:52:00

En stjärnklar kväll

 
Så häftigt det hade varit att ha ett maffigt telezoomobjektiv kvällar som denna! Det var både månljust och stjärnklart ikväll när Mikael, Toffe och jag körde hemåt från Nykarleby. Jag övertalade mina medresenärer att ta en "liten" omväg via mörka skogsvägar så att jag kunde försökte fånga den lite småkusliga vinterstämningen på bild. Som tur var medresenärerna både trevliga och medgörliga.
 
 
Jag drömmer i smyg om ett zoomobjektiv på 70-200mm. Istället för en liten suddig ljusprick (som det blir med mitt standardobjektiv som är 17-50mm) hade månen kunnat bli en hålig ost på bild - så där som den egentligen ser ut.
 
 
Fast jag vet ju att det vore en väldigt onödig objektivinvestering med tanke på hur mycket ett telezoomobjektiv kostar och hur få gånger jag skulle ha användning för det... Men drömma får man. :)