2015-04-30 | 15:07:00

Vappenhälsningar

 
Glada vappen!
 
Hoppas att ni får en riktigt fin dag, vad ni än hittar på denna valborgsmässoafton. Ni kommer väl ihåg att det är helt okej att skippa festhetsen om man vill? Själv blir jag tvungen att prioritera bort en rolig kväll med bästisarna till förmån för skolarbeten idag. Det suger, men sådant är livet ibland.
 
 
En sväng hem till byn för ballongleverans till brorsönerna lär det bli i något skede, men annars blir det en väldigt lugn valborg. För tillfället sitter jag och skriver lite på min avhandling samtidigt som jag äter struvor. Jag tror bestämt att jag måste leta igenom mina gömmor efter såpbubblor och serpentiner för att pigga upp skrivkvällen.
 
 
Kan inte ni andra berätta vad ni ska hitta på ikväll? Ska ni ut på äventyr eller blåsa såpbubblor hemma? :)

2015-04-29 | 12:36:00

Utan pass kommer man inte långt

Jaa hörni, det var ju det här med att vara lite skickligare än genomsnittsmänniskan... Idag har jag gjort det igen, och detta slår nog alla tiders klåprekord. Idag var jag nämligen tvungen att börja dagen med ett par samtal till polisen och ett besök till polisinrättningen i Vasa innan klockan ens slagit tolv.
 
 
Vi ska som sagt åka till Grekland på tisdag, sambon och jag, och den här resan har kommit lite väl snabbt på känns det som. Jag har inte hunnit förbereda mig det minsta, varken mentalt eller rent praktiskt. Igår kväll frågade Mikael "Du har väl passet i skick?" så där i förbifarten. "Klar sak!" svarade jag självsäkert och gick och rotade fram det i en låda. När jag öppnade passet för att kolla upp utgångsdatumet var jag plötsligt inte lika självsäker längre... Sista giltighetsdag 12.03.2015.
 
Mitt pass gick alltså ut för en månad sedan. Och vi ska resa på tisdag. Den ekvationen går inte ihop och jag insåg snabbt att med den extra röda dagen som den här veckan bjuder på så har jag tre ynka vardagar på mig att förnya mitt pass. En snabb sökning på polisens hemsidor visade att det vanligtvis tar upp emot två veckor att få sitt nya pass. Två veckor!
 
På polisens hemsidor stod det också att det finns någonting som heter snabbpass, och det kan man få på tre dagar, så allt hopp var inte ute. När klockan slog åtta imorse ringde jag till polisen och möttes av en hurtig poliskonstapel som meddelade att polisstationen i Vasa öppnar sin telefontjänst först klockan nio, så jag kunde ringa på nytt då. Den där timmen som jag var tvungen att vänta på att få ringa på nytt var nog den längsta timmen någonsin. Jag förberedde mig på dåliga besked, men bad ändå mamma att komma över med mina passfoton för säkerhets skull.
 
Prick klockan nio ringde jag på nytt och möttes igen av växeln. "Vasas kontor har ingen telefontid idag" meddelade de, "men vi kan koppla dig till Kristinestad om du vill." Så då fick jag prata med Kristinestad istället, och den hjälpsamma damen som hade hand om telefontjänsten där förklarade att det inte är kört för mig ännu. "Om du hinner före klockan tio till Vasa så hinner du få ett snabbpass. Du behöver ha med dig ditt gamla pass, körkort, passfoton och FPA-kortet." Jag tackade för hjälpen och förberedde mig på att gasa iväg mot Vasa i rekordfart när jag insåg att jag inte hade FPA-kortet i plånboken. Kanske det var i skrivbordet? Nej. I TV-hyllan? Nej. I sovrummet? Nej. I någon av våra tusentals lådor? Nej. Inte ens i kylskåpet var det (ens logik blir ibland lite bristfällig när man jobbar under stress). Minuterna tickade iväg och jag var tvungen att acceptera att jag aldrig skulle hinna till Vasa före klockan tio. Klockan var redan långt över nio och det tar fyrtiofem minuter att köra till Vasa.
 
 
När klockan var halv tio hittade jag mitt FPA-kort. I viktiga-papper-mappen som låg mitt på köksbordet sedan jag betalat räkningar igår fanns det. Mitt framför mina ögon hade det legat hela tiden. Just my luck. Nåväl, jag tog mitt pick och pack och körde iväg till Vasa trots att klockan var för mycket. Kristinestadsdamen hade tipsat om att det finns något som heter expresspass också, och dem går det snabbt att få levererade raka vägen till flygfältet eftersom de inte behöver postas. Expresspassen var mitt sista hopp.
 
Och vet ni, historien slutade på bästa sätt. Jag fick beställa ett expresspass och med lite tur ligger det och väntar på mig vid flygfältet redan i eftermiddag. Där får det ligga till tisdag då jag borde hinna hämta ut det bara alla flygtider klaffar. Förutsatt att jag lyckas tyda den här skattkartan som jag fick och hittar till flygplatsens polisstation då... Denna dagen ett liv. :')
Dagens tips: förnya era pass innan det blir kritiskt, gott folk!
Om ni inte har bra nerver och vill ha lite spänning i vardagen förstås.

2015-04-28 | 16:23:00

Veckans planer: skriva, skriva, skriva

 
Den här veckan tog en något oväntad vändning när det blev bestämt att min kandidatavhandling ska vara så gott som färdigskriven innan veckan är slut. Jag åker iväg till Grekland på tisdag och behöver skicka in all text till handledaren innan dess om jag alls ska hinna presentera i vår. Med andra ord vet ni var ni hittar mig resten av veckan (förutom på jobbet, som jag på något vis också ska hinna med). Den spännande thrillern som kom med posten idag får snällt vänta på bättre tider. Vi hörs!