2015-03-31 | 22:15:00

Att spela våldtäktslåtar på fest

 
Det kom in en fråga på Olympiadinlägget häromdagen. Personen undrade varför jag inte tyckte att det var okej att först spela Maskinen - Alla som inte dansar är våldtäktsmän och därefter Robin Thicke - Blurred Lines för de tvåtusen studerande som stod på torget för att ha roligt och åskåda olympiaden i fredags.
 
Så här är det:
1. Båda låtarna handlar om våldtäkt.
2. Våldtäkt är aldrig festligt.
 
Alla som inte dansar är våldtäktsmän må vara en harmlös och trallvänlig låt, men det känns ändå som att vi har kommit ur den där skämta-om-sexbrott-fasen nu. Det finns så otroligt många stämningshöjande partylåtar att välja mellan så varför behöver man då spela en som handlar om just våldtäkt, om än i skämtsamma ordalag? Att sedan spela Blurred Lines direkt efteråt är ju bara idiotiskt. Jag hoppas att det var en slump och inte ett medvetet val.
 
Blurred Lines har ända sedan den kom ut kritiserats för att vara en våldtäktslåt och originalvideon med avklädda kvinnor som dansar runt påklädda män blev bannlyst från YouTube. I den andra versionen av videon har tjejerna i alla fall underkläder på sig. I hate these blurred lines, I know you want it, sjunger Robin Thicke i tjejens öra. Jag vet inte vad ni andra tycker, men jag tycker i alla fall att under årets största festhelg i Svenskfinland behöver man inte spela låtar som förespråkar sex utan medgivande från den andra parten.
 
Tips på låtar man kan spela istället.
 
Jag förstår om man tycker att själva melodin i vissa låtar är bra även om inte texten är det, men samtidigt tycker jag att vi borde tänka längre än så. Vad är det egentligen vi understöder genom att spela kvinnoförnedrande låtar, som till exempel Blurred Lines, som partymusik? Bidrar vi rent av till att låta de här tänkesätten leva kvar och bli allmänt accepterade?

2015-03-30 | 16:36:00

Bättre sent än aldrig

 
Idag har jag sått påskgräs. Med lite tur hinner det gro innan helgen men annars kan man alltid låtsas att det är vårgräs om det inte riktigt hinner växa i tid till påsken.
 
 
Några äggskal fick också fungera som små krukor. Jossan hade fixat ett så gulligt fågelbo med sina äggskal att jag blev riktigt inspirerad att skapa ett likadant. Det tidigare innehållet i äggskalen ska dessutom omvandlas till kladdkaka ikväll - win win!

2015-03-30 | 13:01:00

Dagens fyra bästa blogginlägg

Bloggvärlden äger! Det bästa med gruppen Finlandssvenska bloggare på Facebook är att det dyker upp så himla många guldkorn där varje dag. Idag måste jag bara tipsa om fyra stycken superbra blogginlägg som jag fastnat för på sistone. Läs dessa:
 
Kloka Fanny gjorde ett så himla bra statement igår. Hon bloggade modigt, naket och frispråkigt om kvinnokroppen och varför vi ska våga bära våra kroppar på ett icke-sexuellt sätt. Det här är det bästa blogginlägget i år. Fanny, du är min nya idol.
 
 
TIPS #2: Lever du i en negativ värld?
Sara, som studerar till mental tränare, skrev ett otroligt läsvärt blogginlägg om vikten av att tänka positivt och om att vi får det vi ger. Väljer vi att sända ut negativ energi får vi inget annat än negativitet tillbaka. Väljer vi däremot medvetet att fokusera på det positiva och vara tacksamma över det vi har, ja då blir vår värld genast mycket bättre och vägen till framgång lättare (vilket knyter an litegrann till mitt gamla blogginlägg Får man vara lycklig?). Det är så lätt att gräva ner sig i negativitet, när allt egentligen bara handlar om ens egen attityd. Sara, du äger!
 
 
 
TIPS #3 och #4: Det här med tolerans och Om att kommentera vettigt
Emelie och Daniela har skrivit varsitt blogginlägg som har många gemensamma nämnare med varandra. De beskriver båda två hur kommentarsfälten på bloggar allt oftare fylls av bråk istället för diskussioner. Tjejer, ni har så rätt. Förståelse och respekt är nyckelorden till varje vettig diskussion, oavsett om den förs på nätet eller ansikte-mot-ansikte.
Har ni andra fler tips på blogginlägg som man bara inte får missa just nu?