2017-04-29 | 11:35:00

Malou von Sivers i Nykarleby

Det finns inspirerande kvinnor och så finns det i n s p i r e r a n d e  k v i n n o r. Malou von Sivers hör till den senare kategorin. Malou von Sivers är kvinnan som var med och startade svenska ELLE, är en av grundarna till TV4, tog initiativ till Nyhetsmorgon och nu är programledare för den mycket uppskattade talkshowen Malou efter tio. I torsdags kom hon till Nykarleby för att hålla en torsdagsföreläsning på Nykarleby Arbis!
 
 
Det var med stor iver som Madde, Cila och jag bänkade oss i Stjärnhallen i Nykarleby i torsdags för att ta del av Malou von Sivers historia. Vi är alla tre ivriga tittare av hennes talkshow, och personligen är jag dessutom galet imponerad av alla hennes åstadkommanden i livet och hennes otroliga driv. 
 
 
Temat för föreläsningen var "Balans i livet", och det som var den röda tråden genom hela Malous föredrag var självmedkänsla och sårbarhet. Malou berättade om sin karriär, om milstolpar i sitt liv och anekdoter från alla spännande människomöten hon varit med om, men hon berättade också om självkänslan som ibland varit sviktande och om sårbarheten som hon valt att se som en styrka både i sin personlighet och i sitt arbete.
 
Malou återkom flera gånger till hur viktigt det är att man faktiskt älskar sig själv. Man kan inte bli lycklig om man inte först känner sig själv och älskar sig själv. Alla har vi ett litet barn inom oss som förtjänar både kramar och varma ord när vi möter motgångar i livet.
 
 
Malou hänvisade till många klokheter som de personer hon samtalat med delat med sig av. Jonas Gardell lärde henne exempelvis att hantera hat och negativitet genom att påminna om att vi alla har makten att välja vilka auktoriteter vi låter bestämma över våra liv. Är det hatarna som får påverka oss eller är det våra närmaste – det bestämmer vi själva.
 
Dalai Lama påminde i sin tur Malou om hur viktigt det är att bli självmedveten med orden "Din värsta fiende är din bästa lärare om dig själv" och Kofi Annan hade berättat om vikten av att se det stora vita pappret och inte bara den lilla svarta pricken i mitten av det.
 
 
Jag imponerades stort av all den ödmjukhet som finns i denna kvinna. Trots att hon redan gjort mer än vad många människor kunde drömma om att åstadkomma under en hel livstid och träffat fler kändisar än man själv ens kan räkna upp så är hon fortfarande så jordnära och mänsklig. I ena stunden berättade hon om hur hon smugglat ut kassettbandet med inspelningen från intervjun med Aung San Suu Kyi från Burma till Sverige genom att sätta det i trosorna, och i nästa stund berättade hon om det största misslyckandet i sin karriär.
 
Malou har mött upp- och nedgångar i livet, precis som alla vi andra. Genom att fokusera på det positiva, ta hand om sig själv och komma ihåg sina egna styrkor lyckas hon ändå bibehålla balansen i livet. Det är något som vi alla kan ta till oss och inspireras av.
 
 
– Nu får du känna dig lång, sa fina Malou när vi tog en bild tillsammans efter föreläsningen.

2017-04-26 | 21:30:00

Stabil grund för en tillbyggnad

 
Nu går det undan på husfronten.
 
Medan avfuktaren surrar på insidan av huset fokuserar vi på utsidan istället. Tidigt igår morse var Lindholms entreprenad på plats med grävmaskin och krosslass och Tobias Wik hade med sig en markvibrator. Planen var att fixa grunden för en tillbyggnad. Det blev dock lite mer jobb än vi hade trott, för när Frank började gräva märkte han snabbt att jorden som fanns där på bakgården verkligen inte var någonting att hurra för. Ska man bygga en utbyggnad behöver man göra det på stabil mark precis som när man bygger ett hus, så det var bara att gräva bort all den dåliga jorden och fylla upp med kross och sten istället.
 
Men nu så. Nu är grunden till vår tillbyggnad och en terrass grävd och vibrerad. Det blev ett heldagsprojekt från tidig morgon till sen kväll under gårdagen, och tur var det att killarna hann med en stor del av jobbet igår med tanke på dagens något överraskande snöoväder.
 
Det behövdes en hel del sten för att skapa en stabil grund för tillbyggnaden.
 
 Klappat, dränerat och klart! 
 
Vår plan är att bygga ett året-runt-uterum, där vi kan vistas både på sommaren och vintern. Ett rofyllt rum som fungerar som en förlängning av vardagsrummet helt enkelt. Bredvid uterummet kommer en terrass där vi kan sitta och njuta på somrarna. Jag ser redan mysiga kaffestunder och roliga grillkvällar framför mig. Det bästa är att det är kvällssol på just den här sidan av huset, så här lär vi garanterat spendera många kvällar i framtiden! :)
 
Imorgon kommer betongen, så då blir det att fixa formarna klara för gjutning... och sedan gjuts grunden till uterummet.

2017-04-26 | 16:22:00

Sommardäcken får vänta

 
Det är den 26 april och snön yr från alla håll. Idag blev det att ta fram vinterkläderna igen för att inte frysa ihjäl, och jag tackar min lyckliga stjärna för att jag har vinterdäcken på bilen ännu trots att man enligt lagen borde ha borde ha bytt till sommardäck senast i måndags.
 
 
Jag läste på Vasabladet idag att polisen inte bötfäller om man har dubbdäck på när det är sånt här väglag, så här får nog vinterdäcken vara kvar tills snön behagar att ge sig av. Jag hade aldrig tagit mig till jobbet i Vörå om jag haft sommardäck idag.
 
 
Vi började fixa grunden för både ett uterum och en terrass vid huset igår, och jag tycker så synd om killarna som har jobbat utomhus idag i det här vädret. Igår var det kyligt men ändå helt okej vårväder hela dagen, så att mötas av det här snövädret imorse var ju inte det trevligaste precis...
 
Jag har på känn att det blir en kall och snöig valborg i år!