2018-03-31 | 06:52:00

Påskens drömmigaste bakverk

 
Har den där frestande kinderkakan från K-Ruoka ploppat upp i era facebookflöden också nu de senaste veckorna? Den med vitchokladmousse, hasselnöts-kakaomousse och vitchokladganache? För mig har den kommit upp så många gånger att jag inte kunde låta bli att tagga mamma och Cecilia i den, och föreslå att vi skulle baka den i påskhelgen. Som tur var de inte sena att haka på idén. 😍
 
 
Igår var det dags. Jag kan inte påstå att jag var särskilt delaktig i själva bakningsprocessen, för när jag vaknat upp från min dvala efter nattskiftet och kom hem till byn hade mamma och Cecilia redan fixat klart bottnen och var på gång med fyllningen. Och tur var väl det, för annars hade vi aldrig blivit klara innan kaffegästerna anlände. Det visade sig vara ett tidskrävande recept som krävde flera omgångar i frysen/kylen för att kakan skulle svalna, men det var helt klart värt mödan.  
 
 
Slutresultatet blev a-ma-zing. En riktig bomb av godsaker, innehållande otaliga deciliter vispgrädde, två chokladplattor och en hel burk Nutella... För att inte tala om toppingen, där Cecilia och jag gick loco med kinderägg, kinderstänger, små chokladägg och riven choklad. OMG! Är det påsk så är det, och det här blev verkligen en påskkaka utöver det vanliga. Som tur var vi många kakätare på plats runt bordet, för den här kakan hade man aldrig kunnat smälla i sig på egen hand ens om någon hade gett en tre miljoner för det. 
 
 
Receptet är på finska, och har ni inte tillräckliga talanger i det finska språket skulle jag dessvärre avråda er att testa det, för använder man Googles översättningsverktyg blir det rappakalja av alltihop. 🙈 Vi höll på att skratta ihjäl oss åt instruktionerna. "Skjut den kylda bottenbrunnen in i högen och se till att det inte finns några luckor mellan botten och flänsarna", "Häll mjölklikörblandningen i pannan under omrörning väl. Häll massan på en kyld vit chokladmugg", "När kakan är klädd, gör en vit kohud. Koka i en liten kastrullkräm". Favoriten är ändå "Häll handkrämfärgad vitkål på kylskakskakan försiktigt". Google överträffade sig själv. 😂
 
 
Ni hittar receptet här.
 
Glad påsk!

2018-03-30 | 06:31:00

12 mobilbilder från 2 veckor

Emellanåt roar jag mig själv med att skrolla genom min kamerarulle på mobilen. Det är inte klokt hur mystiska saker man fotograferar och screenshottar egentligen! Min kamerarulle består till nittionio procent av bilder på saker jag ätit, massor av selfies från exakt samma vinkel, bildbevis på lustiga saker som hänt på jobbet och foton på underliga saker folk säljer på loppis. Här kommer 12 (inte så konstiga) bilder från de senaste 2 veckorna: 
 
 
← När jag kom hem från Egypten och mötte en kattbebis som inte var någon bebis längre. 
En dag när jag bjöd sambon på plättfrukost. OBS! Katten på bilden är också en sambo, men ej den sambo som åt plättarna. 
 
 
← En lördag när den plättätande sambon och jag skulle på kalas.
→ Sir Albus Hans Martin. Han var inte kalasbarnet för kvällen, men hade som ni kan se humöret på topp ändå.
 
 
← En söndag när vi gick på Byarevyn i Oravais. Revyn var ännu roligare än förra året (silvervattenssketchen var min favorit!), men jag kände mig som en gammal tant när jag inte hörde ett skvatt av vad ungdomarna sjöng. Revygänget får full poäng om de har mikrofoner nästa år. Eller bara sjunger högre.
→ En skeptisk katt och mindre skeptisk hund. 
 
 
← En kväll när sambon och jag for på spontandejt till FAF. 
→ Årets påskpyssel på jobbet. Syntolkning: det ska föreställa en kyckling och en hare. 
 
 
← Ett annat revybesök. Denna gång i Vörå, där sångerna var klockrena och ljudet och ljuset på proffsnivå. Vörårevyn brukar dock ha en tendens att ha för många gubbiga snuskskämt, och skämten i år var på lägre nivå än någonsin. Och hade knappt någon lokal förankring alls. Till och med Singel-Stefan gick över gränsen. 
→ Tortillamiddag. Kan det bli bättre?
 
 
← Det är vår bestämde jag för någon dag sedan, och drog på mig både bomberjacka och skepparmössa. "Mitä tuo on?" var den skeptiska reaktionen från ungarna på jobbet. Jag tänkte rocka denna mössa i vår, så de får så lov att vänja sig.
→ När man nyss städat och katten visar sin uppskattning genom att välta ut kattmaten. En klassiker. 

2018-03-29 | 19:50:29

När en sak leder till en annan

 
Idag skulle jag påskpynta. Det slutade med att jag storstädade hela huset. Ni vet hur en sak ibland leder till en annan? Precis så var det idag. 
 
Det hela började med att jag letade efter lådan med påskpynt i förrådet. Jag hittade den inte, men istället hittade jag några glas som behövde diskas. Jag ställde dem i diskmaskinen och sedan var processen ungefär så här: tömde diskbänken på disk → städade bänkytorna i köket  förde ut skräpet  städade skåpet under diskbänken  dammsög köket  skurade köksgolvet  satte kökshanddukarna i tvätten  satte igång en tvättmaskin  böt lakan i sängen  storstädade sovrummet → rensade garderoben på kläder att sälja/ge bort  satte igång en till tvättmaskin städade badrummet...
 
Och därifrån spårade det vidare, samtidigt som jag lyssnade på x antal poddavsnitt. Vips hade hela huset fått sig en omgång innan jag ens hade hittat påskpyntet. Jag tror att jag blivit galen! 😜
 
  
En stor orsak till att det inte känns allt för betungande att städa är helt klart vår robotdammsugare. Sambon och jag bestämde redan för flera år sedan att den dagen vi har ett hus ska vi investera i en robotdammsugare. När vi förlovade oss sparade vi presentpengarna till just det ändamålet och när vi köpte ny soffa beställde vi högre ben än standardmodellen, så att en framtida robotdammsugare skulle ta sig under den. 
 
 
Nu dammsuger vi genom att flytta Electra (ja, hon har förstås ett namn) till det rum som ska städas, sätter igång henne och stänger dörren. Sedan dammsuger hon tills hon är klar. Då tystnar hon och kör tillbaka till exakt den plats där man ställde ner henne. Så otroligt smidigt och tidsbesparande! Medan Electra dammsuger i ena ändan av huset hinner man städa och torka damm i den andra. Electra är värd sin vikt i guld. Hon städar så noggrannt ända in i hörnen, säger till när hon behöver laddas och har till och med wifi så att man kan starta henne fastän man själv inte är hemma. De enda nackdelarna är att hon inte ryms in under sängen och att katterna inte gillar henne. 😉
 
 
Nu är huset skinande rent och jag har lokaliserat påskpyntet.
 
  
Eller ja, påskpynt och påskpynt... Inte är det ju konstigt att jag knappt hittade lådan, för det var ingen låda utan bara en liten ask. Jag äger tydligen inte mer påskpynt än tre stycken porslinskycklingar och ett gäng stackars lurviga kycklingar som ser alldeles dränkta ut sedan jag vattnade påskgräset utan att först flytta på dem för ett par år sedan. De dränkta kycklingarna fick stanna i sin ask eftersom ingen har sått något påskgräs i detta hus i år, och de tre porslinskycklingarna fick stå på köksbordet. Påminn mig om att skaffa nytt påskpynt nästa år. 
 
  
En gul disktrasa får agera stand-in för övrigt påskpynt. 
 
 
Nu skulle jag gärna lägga mig bredvid denna gullnos, men det är dags att börja röra sig mot jobbet för min del. Nattskiftet kallar.