Vörå folkdräkt − en rödgrön släktklenod

 
Idag är det dags att ta en titt på den första av de folkdräkter som Cecilia och jag hade glädjen att få prova i början av veckan. Först ut är en dräkt som härstammar från min egen hemkommun; Vörå.
 
Rent generellt är en folkdräkt en dräkt som allmogen − det vill säga bönder och helt vanliga människor – bar till fester och andra högtider mellan åren 1750 och 1850. Sedan år 1920 har varje kommun i Svenskfinland en egen folkdräkt både för män och för kvinnor, eftersom föreningen Brage då började intervjua människor på varje ort och samla in material för att kunna fastställa de officiella dräkterna. De folkdräkter som används idag är handsydda reproduktioner av de gamla högtidsdräkterna. 
 
Hur långa anor Vörås folkdräkt har är oklart (troligen härstammar den från 1800-talet?) men det jag vet är att det av tradition finns två stycken folkdräkter i Vörå. En röd och en grön. Det här är "den röda dräkten" som känns igen på att den har röd huvudbonad, röd kjol och rött livstycke. Den andra versionen har svart livstycke och grön kjol. Just den här dräkten har varit min gammelfasters – hon som hade det fina namnet Maria Cecilia – och den är nu i min fasters ägo. 
  
 
Folkdräkter är ingalunda några enkla klädnader. De är uppbyggda av många olika delar, och vill man klä sig så som etiketten säger så borde man dessutom anpassa strumpor, skor och smycken enligt folkdräkten. Vita eller röda strumpor och snörskor med röda rosettband eller naturfärgade läderskor är vad man bör bära till Vörådräkten.  
 
 
Vörås röda folkdräkt består av en kjol och ett livstycke i samma randiga tyg. Livstycket är urringat och kort, så den puffiga skjortan med rektangulärt halshål som man bär under skymtar både ovanför och under livstycket. Innanför skjortkragen bär man en röd sidenduk.
 
 
Den röda hättan, alltså den lilla "hatten" som man fäster på huvudet har spets framtill, rosett baktill och ett broderat mönster. Är det något jag skulle plocka bort från den här dräkten, om jag fick välja, så är det huvudbonaden. Man ser ju inte riktigt klok ut med en sådan där liten spetsgrej fastpinnad på huvudet och så känns det som att den hela tiden håller på att trilla bort!? Men ska det vara så ska det vara, och huvudbonaden är vad jag förstått rätt viktig när det kommer till folkdräkter.  
 
 
Den lilla väskan som man fäster i förklädsbandet kallas för "kjolsäck" och i Vörådräkten är den svart med röda kanter och pyntad med ett broderat mönster. Förklädet är grönt med en rött band i fållen. Kjolsäcken är ju väldans praktisk på det viset att man inte behöver ha med sig någon väska när man bär folkdräkt – allt det väsentliga ryms i kjolsäcken. 
 
 
Efter mitt förra blogginlägg om folkdräkter är ni flera som har tipsat om att det ordnas en Folkdräktspicknick vid  Brages friluftsmuseum söndagen den 5 augusti. Evenemanget går av stapeln mellan klockan 12 och 14, och det utlovas musik, folkdans och picknick. Kanske borde den här Vörådräkten få komma ut och lufta sig lite på Folkdräktens dag den 5 augusti?
 
Samma dag ordnas även evenemanget Vädra din folkdräkt vid Juthbacka herrgård från klockan 13, så det blir minsann svårt att välja vart man ska styra sin nos den dagen. Även vid Juthbacka utlovas picknick och folkdans. Kan man månne klona sig själv för en dag? Folkdräkter är ju så vackra att det är synd att bara ha dem hängande i skåpet. ❤
#1 - IA

Såååå fint!

Svar: Ja, visst är den tjusig. :)
TIDSTJUVEN

#2 - Marias Memoarer

Men åh så vacker folkdräkt!! Och tjusiga ser ni båda ut i den också 😊

Svar: Tack så mycket Maria!
TIDSTJUVEN

#3 - Hjördis Österblad

Vad är skillnaden mellan Vörå folkdräkt och Maxmo ? Jag har Maxmo och tyget ser liknande ut .

Svar: Vörå och Maxmo folkdräkt påminner väldigt mycket om varandra till färg och utformning, men Maxmos går mer i gult. Kjolen och livstycket har breda ränder i rött och gult. På Brage dräktbyrå finns bilder och beskrivning av Maxmo folkdräkt. Här kommer en länk: https://draktbyra.brage.fi/brage/folkdrakter/view-47835-84
TIDSTJUVEN

#4 - Hanna

Så färggrann! Purmos har blått som grundfärg med rött, vitt och gult som stora färginslag (och här skiljer sig tyvärr Brages uppgifter om Purmos dräkt från hur Purmos dräkter ser ut irl). Men iallafall, enligt Purmos tradition har man in "hatten" först då man gift sig. Men i dagens läge kan man förstås tumma lite på traditioner ;) Skulle behöva testa mammas gammelfasters hätta och se hur den känns!
Kaan hända att jag ska göra en liknande fotosession med Purmos folkdräkt, ni har inspirerat mig!

Svar: Det är intressant det där att vissa orters dräkter kan anpassas enligt om man är gift eller ogift. Skönt att inte behöva använda hättan i Purmo före man är gift, hehe. ;)

Roligt att vi inspirerade dig! Du får väldigt gärna fotografera och blogga om Purmos dräkt. Det ska bli riktigt spännande att få en närmare titt på hur den ser ut. Jag länkar gärna till ditt blogginlägg sedan när det är uppe. :)
TIDSTJUVEN