2017-11-17 | 12:41:00

Fredagskatten

 
Kosmos fick en hatt igår kväll. Jag tyckte att han behövde en, men han höll kanske inte riktigt med.
 
 
Att sitta och virka en katthatt samtidigt som man ser på Pablo Escobar på Netflix, det är väl en helt normal kvällsysselsättning. Eller hur?

2017-11-13 | 10:39:00

Spridda tankar från den gångna veckan

Cirka femtiofyra gånger i veckan tänker jag "Det här måste jag blogga om". Ganska exakt lika många gånger hinner jag aldrig skriva det där inlägget som jag skulle vilja skriva. Ibland kommer jag så långt att jag loggar in på bloggen, öppnar ett utkast och skriver första meningen innan jag avbryts eller måste iväg på någonting annat. Här kommer därmed tre spridda tankar från den gångna veckan. Sådant som kunde ha blivit blogginlägg, men aldrig blev.
 
 
» Hatet till migränen
Som ett brev på posten kommer den varje gång man lugnar ner sig efter en stressig period. Migränen. Jag låg däckad i migrän halva fredagen och påmindes än en gång om hur vidrig sjukdom migrän egentligen är. Den borde utrotas från jordens yta. I fredags var det på den nivån att jag inte visste om det var smartast att ligga i ett mörkt sovrum på grund av den brutala huvudvärken eller på ett badrumsgolv på grund av det äckliga illamåendet. Nej fy, nu byter vi samtalsämne.
 
 
Får blivande lärare marknadsföra en middag med kvinnokroppar?
 
» FSLF:s herrmiddagsreklamvideo
De som följer österbottniska nyhetsmedier har knappast missat den gångna veckans diskussion kring studieföreningarna FSLF och SPIrres reklamvideo inför en kommande herrmiddag. Videon bestod av klipp på kvinnoben, bara kvinnoaxlar och röda kvinnoläppar. Ackopanjerat av Fifty shades-soundtracket. Det här skulle fungera som ett smakprov på vad männen har att vänta sig om de kommer på herrmiddagen som föreningarna ordnat.
 
Videon är nu borttagen, men diskussionen som väcktes är mycket viktig tycker jag. Vad är det egentligen okej att göra som lärarstuderande och hurdant ansvar har man som blivande lärare? I och med att FSLF, Finlands svenska lärarstuderandes förening, och SPIrre, Föreningen för speciallärarstuderande, alltid har varit mina studieföreningar blev jag mycket upprörd av att de nu publicerade en sån här video under föreningarnas namn. Speciellt så här i svallvågorna av #metoo-kampanjen. 
 
Visst är det okej att som kvinna vara stolt över sitt utseende och visst får man lägga upp provokativa bilder på sig själv om man så vill. Men att ordna en middag för män och marknadsföra middagen med hjälp av en video som visar stereotypt provokativa delar av kvinnokroppen, det är inte okej. Det handlar inte bara om självrespekt, utan det handlar också om hurdana värderingar och normer man som kvinna för vidare i samhället. Genom att själv vara med och skapa en sådan här video visar man att det är okej att objektifiera kvinnokroppen i reklamsyfte.
 
Att de som skapade videon inte verkar ha reflekterat över hur videon kunde tolkas visar på hur viktigt det är att få in mera normkritisk pedagogik och genusfrågor i lärarutbildningen. För den multimodala analysen och det kritiska tänkandet är verkligen något som elever i dagens mediesamhälle behöver jobba med. Jag hoppas att lärarutbildarna har tagit tillfället i akt att ta upp det här ämnet på sina kurser nu. Om inte kan jag tipsa alla lärarstuderande där ute om att gå kursen Normkritisk och feministisk pedagogik via Öppna Universitet. Den brukar finnas inom ramen för genusvetenskap och gå som en nätkurs.
 
 
Få saker slår känslan av nya glasögon.
 
» Känslan när man beställt nya glasögon
Jag har varit i behov av nya glasögon i säkert ett år. Varje gång jag kört bil har jag reagerat på att jag ser så dåligt, så förra veckan tog jag äntligen tag i saken och gick på synkontroll. Nå, sist och slutligen hade min syn inte blivit så jättemycket sämre sedan senast jag skaffade nya linser, så tydligen är det helt enkelt bara inte meningen att man ska se vägskyltarna särskilt mycket snabbare än vad jag gjort. Men nya glasögon behövde jag eftersom mina gamla var både för svaga och alldeles nötta, och eftersom glasögonbutiken hade ett toppenbra erbjudande blev det två för priset av ett par. Nu väntar jag med spänning på att få hämta ut dessa snyggingar och ha perfekt syn igen. Ni andra glasögonbärare där ute förstår säkert känslan.

2017-11-11 | 20:01:00

Favoritrummet i huset: uterummet

 
Välkomna in i vårt uterum!
 
Frågar ni mig är uterummet det bästa rummet i hela huset, och jag tror att sambon är av samma åsikt. Hit kommer man genom att gå tvärs genom vardagsrummet och ut genom glasdörren. Eller genom att gå raka vägen in från terrassen. Det här är den delen av huset som är alldeles nybyggd. I april fixade vi grunden till tillbyggnaden med grävmaskin, krosslass och markvibrator och i början av maj hade vi en färdiggjuten husgrund. I slutet av maj var taket och väggarna uppspirade. För att bryta köldbryggan och göra det 21 kvadratmeter stora uterummet helt värmeisolerat tog vi ner tegelfasaden där tillbyggnaden skulle komma.
 
När jag tittar tillbaka på bilderna från i våras och somras känns det nästan lite overkligt att jag faktiskt sitter här i det färdiginredda uterummet idag. I skrivande stund sitter jag vid det stora betongbordet med datorn framför mig. Under fötterna känner jag hur varmt klinkersgolvet är tack vare golvvärmeslingorna och ovanför huvudet lyser spottarna som jag dimmat ner till mysbelysning. Målbilden är uppnådd.
 
 
Jag är så otroligt nöjd med golvvalet. Nyansen, mönstret, storleken. Allt. Vi har köpt allt vårt klinkers via Hartman i Jakobstad – med experthjälp av vår guru Benita. Det här golvet kommer från Pukkilas Materia-serie och heter Pukkila Materia Grigio. Plattorna har storleken 50 cm x 50 cm.
 
 
På väggarna satte vi finsågat virke från Svarvars trävaruhandel i Nykarleby för att skapa en lite mer robust och ruff känsla än i resten av huset. Det ska liksom kännas som utomhus fast det är inomhus, om ni förstår hur jag menar. En stor del av väggarna utgörs av fönster och dörrar, så det är egentligen bara väggen mot vardagsrummet som har någon desto större yta. Vi valde sedan matchande golvlister, tillverkade av finsågat virke de också.
 
 
Betongstubben och det maffiga betongbordet med snygga kryssben och plats för åtta personer beställde vi redan i våras från Lähdesmäki. Vi var lite oroliga över ifall bordet skulle bli för stort för utrymmet, men det passade hur bra som helst. Nu är det bara middagsgästerna som fattas.
 
 
Soffan och stolarna kommer från Masku och soffborden köpte vi från IKEA häromveckan.
 
 
Lampan på fot kommer också från IKEA.
 
 
Vitrinskåpet kom med posten så sent som igår, så fredagsunderhållningen bestod av att skruva ihop ett vitrinskåp innan det var dags att sticka iväg på nattskift. Jag har varit kär i det här Vincent-vitrinskåpet från första stund jag såg det på Ellos, och det gör sig verkligen perfekt på väggen mot vardagsrummet. Här ryms prydnader, glas och allt man kan tänkas behöva för att maxa myset i uterummet. Vi hade ju tänkt sätta in en braskamin här, men prioriterade att fixa gårdsplanen i höst. Kanske blir det en kamin någon gång i framtiden istället, det får tiden utvisa.
 
 
En låda med filtar är förstås obligatorisk.
 
 
Gissa om jag ser fram emot att få julpynta nu! Jag är en julälskare ut i fingerspetsarna, och nu har jag beslutsångest för om vi ska ha julgranen i vardagsrummet eller här i uterummet den här julen. Kanske vi helt enkelt måste ha två julgranar? ;)