2018-05-19 | 17:31:00

Mitt i naturen

 
Med tanke på mängden vilt som rör sig här nära vår gård kunde man tro att vi bor mitt ute i vildmarken. Nu bor vi ju i och för sig rätt nära skogen, men att det skulle vara så här livat hade jag ändå inte kunnat tro. Den här vintern har vi haft vargen på besök bara ett par hundra meter från huset flera gånger och älgar och rådjur ser vi var och varannan dag. För ett par veckor sedan såg jag fem älgar på en vecka! Tranorna landar på åkern här utanför nästan varje kväll, och harar och rödrävar springer ibland förbi till katternas stora förtret. Vem behöver djurparker när man har jepposkogarna liksom?
 
Förra veckan satte vi upp en viltkamera vid en av åkerskanterna där rådjuren och älgarna ofta brukar synas. Eftersom både sambon och jag är rätt nyfiket lagda kunde vi inte hålla oss till nästa dag för att få se om något spännande djur fastnat på bild, så vi loggade in på farmens kameraövervakning och zoomade in mot skogen ungefär där vi placerat viltkameran för att se om något rörde sig där. Till vår stora förvåning (och iver!) möttes vi genast av tre stycken rådjur som gick och betade vid åkerskanten. Vi fick så lov att slita oss från ESC-semifinalen som vi höll på att se på, för livesändningen från skogsbrynet var hundra gånger mer spännande. När de tre rådjuren gått och betat en stund började de plötsligt lystra till någonting. Alla tre vände blickarna mot skogen, som om de väntade på någonting. Ni kan tro att spänningen där i soffan framför övervakningskamerans livesändning var olidlig!
 
Ett par minuter senare hände detta...
 
 
En älgko och två små älgkalvar, som såg så ostabila ut att de inte kan ha varit mer än en eller max ett par dagar gamla, kom ut ur skogen och sällade sig till rådjuren. Först trodde vi att det var en älg och två rådjur, men när vi insåg att det var två nyfödingälgar i sällskap av sin mamma gick livesändningen genast från att vara en tiopoängare till att bli en tolvpoängare. Det här slog minsann ESC med hästlängder (eller älglängder då). 
 
Som ni ser i videon tog det inte länge förrän den lilla älgfamiljen fick sällskap av ännu en älg. Och då blev det minsann livat! Vår teori är att den fjärde älgen är en fjolårskalv som nyligen blivit lämnad eftersom mamman fått en ny kull, och att den här storebrodern därmed är lite avundsjuk på mammas nya bebisar och försöker attackera henne/dem. Vad tror ni, kan det vara logiskt?
 
 
Inget av det här fastnade sist och slutligen på viltkameran, så tacka vet jag övervakningskameror med bra zoom. Vi har dock inte sett till varken älgarna eller rådjuren sedan den här kvällen (japp, vi har spanat!), så jag hoppas verkligen att inte vargen har stött på dem och fått sig ett lätt byte...
 
Tack och hej från älgbloggen. 👋

2018-05-18 | 14:20:57

Värmebölja, skärgård och fint sällskap

Ibland visar sig Finland från sin allra bästa sida! Den senaste veckan har det varit rekordvarmt, och jag läste att vi till och med haft fler plusgrader här i Finland än i Spanien. Det kan man kalla lyxigt!
 
  
I måndags var det tidig väckning som gällde för min del, för då bar det av med bil ner till Åbo och sedan med färjan över till Nagu tillsammans med ett gäng kollegor. Vi gick på kurs och fick samtidigt njuta av en 30-gradig skärgårdsmiljö. Det kändes precis som att vara utomlands!
 
 
Vi bodde på Hotel Stallbacken, som var en gammal bondgård renoverad till hotell. Om jag någon gång återvänder till Nagu skulle jag mer än gärna bo på precis samma hotell. Det var så familjärt och mysigt! Och frukosten var tipptopp trots att det var ett litet hotell. 
 
 
Jag är väl kanske lite underlig, men jag älskar att sitta på kurser och föreläsningar. Speciellt när det är gästföreläsare från andra länder på besök. Alltid lär man sig något eller får en ny synvinkel på saker och ting. Den här gången fick vi höra hur bland annat Åre i Sverige och Vinje i Norge har jobbat med integration. Intressant!
 
 
Och så blev det en hel del god mat i gott sällskap förstås.
 
 
På hemvägen blev det ett obligatoriskt stopp vid IKEA i Reso. Allt annat vore väl otänkbart när åtta kvinnor är på roadtrip? Jag var till IKEA i Tammerfors så sent som förra veckan, så vi kan väl säga som så att årets IKEA-kvot är fylld med råge nu. 🙈

2018-05-10 | 19:35:00

Trädgårdsplaner och växthusdrömmar

 
Sämre torsdagar har man ju haft. Jag har suttit ute på terrassen och njutit av solen en stor del av dagen. Laika har hållit mig sällskap, och kom med jämna mellanrum och strök sig mot mina ben innan hon gick en sväng runt gården igen. Var Sputnik och Kosmos hållit hus vet jag dock inte. De har blivit ett radarpar utan dess like, och Sputnik lurar varje dag med Kosmos på allt längre utfärder i grannskapet. Man kan bara hoppas att de har förstånd att hålla sig undan trafik och vargar...
 
Nå, nu var det inte det jag skulle blogga om egentligen. Jag har gått och dragit på mig en ordentlig förkylning, och när man är förkyld och huvudet är fullt av snor kan man sitta och surfa på Pinterest med gott samvete. Jag har därmed knåpat ihop en inspirationsmapp för trädgården, och nu kliar det riktigt i fingrarna att ta tag i Projekt Trädgård
 
Sådär i korthet ser trädgårdsplanerna och -drömmarna ut ungefär så här:
 
 
Marksten på framsidan och baksidan av huset
Sambon ytbehandlade terrassen igår, och näst på tur på trädgårds-/gårdsplansfronten står att fixa stensättningen på framsidan och baksidan av huset. Grunden fixade vi redan i höstas, och plattorna står och väntar på att någon ska ha tid att sätta dem på plats. Det blir 30x30 cm stora betongplattor på båda sidorna av huset. Vi tänker att det kommer bli både praktiskt och välkomnande, plus att man kan sitta där och njuta av både morgonsolen och kvällssolen. På framsidan skulle jag vilja ha ett litet cafémöblemang bestående av två stolar och ett bord, i sådan där fin snirkligt fransk stil som på den andra bilden. 
 
Gräsmatta
Näst på tur står förstås att fixa gräsmattan. I och med att vi grävde upp halva gården förra sommaren när vi byggde uterummet och terrassen så består det som tidigare var gräsmatta numera till stor del av jord. Så gräsmatta it is! Det lutar mot rullgräsmatta från Oravais Turf
 
Bildkälla
 
Växthus
Och ungefär här går sambons och mina trädgårdsplaner isär. 🙈 Jag drömmer om ett litet växthus, men misstänker att tiden inte riktigt räcker till den här sommaren. Helst skulle jag vilja ha ett charmigt hemmabygge gjort av gamla fönster. Kolla så fint man kan göra!
 
Bildkälla 1 / Bildkälla 2
 
Stenparti
Bredvid växthuset skulle jag sedan vilja skapa ett stenparti. Tänk så fint det kunde bli med stora stenar, lite taklök, kärleksört och backtimjan. Kanske en stig som leder ut till växthuset och stenpartiet. *drömmer mig bort*
 
  
Blomrabatter och odlingslådor
Och så det viktigaste; blomrabatter och odlingslådor. Ett par fruktträd skulle jag inte heller tacka nej till. I nuläget har vi inte en enda blomrabatt på gården, så möjligheterna är obegränsade. Tur att jag har en trädgårdsgalen mor som har lovat att jag får komma och gräva upp vad jag vill ha ur hennes rabatter. 😍 
 
Potatisland och grönsaksland
Oh, jag höll ju nästan på att glömma − ett potatisland! Och ett grönsaksland och ett jordgubbsland. Fast jag tror att vi håller oss till potatislandet i år. (Vi måste ju spara något inför alla framtida somrar också.) Det behöver inte vara något stort potatisland, utan bara tillräckligt för att vi ska kunna gå ut och gräva upp vår egen nypotatis att koka i sommar. Finns det något godare än nypotatis ur eget land? Jag tvivlar. 
 
Bildkälla