2018-09-30 | 19:20:00

Ståtliga älgar och nyfikna rådjur

Den här helgen har sambon och jag haft äran att ha mina brorsöner på besök. Storebrodern har sovit över hos oss flera gånger förut, men det var första gången som lillebrodern också fick hänga med så det var ju lite pirrigt. Men det gick så bra så. 😍 Ni kan tro att vi haft det mysigt med kojbygge, kaninskötsel, spagettimiddag, filmkväll och övernattning.
 
En av gårdagens programpunkter var att åka fyrhjuling ut till viltkameran för att kolla om det fastnat några häftiga djur på bild på sistone. Och om det hade gjort! Så här såg september ut genom viltkameran ett par hundra meter från vårt hus: 
 
 
En bussig älgtjur har varit på besök flera gånger under den gångna månaden, både dagtid och nattetid. 
 
 
Och en ännu större älgtjur likaså! Den här är verkligen ståtlig med de enorma hornen. 
 
 
Honom skulle man inte vilja stöta på under en skogspromenad. 
 
 
"Bambi!" utbrast brorsönerna när vi hittade de här bilderna på minneskortet. En fin rådjursfamilj stannade visst extra länge och betade framför kameran, så dem fanns det tjugo bilder och sju filmer på. Så fina med sina stora öron och pigga ögon! 
 
 
Tänk att rådjur är så här viga! Rådjursmamman står med kroppen riktad mot kiden men huvudet mot kameran. Uttrycket "ögon i nacken" når en helt ny nivå. 
 
 
Kiden alltså! 😍 
 
 
En annan dag har där varit någon som lite mer anonymt gått ut ur bild och någon annan som bara ger sig tillkänna med öronen i närbild. Det här filmklippet är kanske det gulligaste. 😊
 
 
En rådjursbock med horn har också gått förbi. Och... 
   
 
...likaså har en räv med stor och yvig svans slunkit förbi under nattens mörka timmar. 
 
Och det var dagens naturrapport från vildmarksbloggen i Pensala det. 😉
Här är det alltid livat må ni tro. 

2018-09-28 | 17:13:46

Katten som vaktar sin mattes gravidmage

 
Vips så var det fredag igen!
 
Jag vet inte om man ska skylla på graviditeten eller det faktum att jag har ett rutinmässigt måndag-till-fredag-jobb men det känns som att veckorna bara springer iväg. Hela den här hösten har enbart bestått av måndagar och fredagar känns det som. Swoooosch så är det fredag. Swoooosch måndag. Och så swoooosch fredag igen. Idag är det prick tre månader kvar tills vårt BF-datum och det är tretton stycken fredagar, vilket ju är typ ingenting alls när man ser det på det viset. Tretton fredagar och sedan har vi en bebis. Och bara sju fredagar tills jag går på mammaledigt och någon annan får ta över mitt jobb (här kan ni söka det!). Helt bananas! 😱
 
Men nu var det inte det jag hade tänkt blogga om egentligen. Nej, det jag egentligen skulle skriva om var Laikas beteende. Vi har ju som ni vet tre stycken katter, och Laika är tjejkatten som är lillasyster till Sputnik och mamma till Kosmos. Hon har ända sedan i somras någon gång betett sig mycket lustigt...
 
 
Hon vill nämligen jämt ligga på min mage! 
 
Laika är steriliserad, men det har uppenbarligen inte hindrat moderskänslorna inom henne från att vakna. De andra katterna har inte betett sig annorlunda jämfört med hur knäppa de vanligtvis är, men Laika kommer rusande genast när hon ser att jag sitter eller ligger ner, för att komma raka vägen upp på min mage (eller så nära den hon slipper ifall jag sitter) och bänka sig. Där ligger hon sedan i allsköns ro medan Gäddan sparkar på henne underifrån. Ibland ser man att hon rycker till när det rör på sig under henne, men oftast bryr hon sig inte utan ligger bara där och i lugn och ro tills jag stiger upp. Jag vet inte om det här är ett vanligt beteende hos katter med gravida mattar, men det hela är ju så mysigt på något vis. Det är nästan som att hon vill beskydda bebisen där inne. 
 
 
Jag hoppas att hon är lika snäll med bebisen sedan när den befinner sig på utsidan av magen. ❤

2018-09-23 | 20:23:54

Video: Vi öppnar babylådan!

  
I torsdags hämtade jag ut moderskapsförpackningen från posten. Moderskapsförpackningen är en förmån som man kan ansöka om från FPA när graviditeten varat minst fem månader och man fått intyg från rådgivningen på att man är gravid. Lådan beviljas alla som är stadigvarande bosatta i Finland och innehåller en helt otrolig mängd med babykläder, barnvårdsprodukter och hygienartiklar. Ett startpaket när man ska få barn, helt enkelt. 😍
 
 
Sambon och jag öppnade lådan och gick igenom den tillsammans idag, och jag tog tillfället i akt att göra en unboxing-video som veckans graviduppdatering. Hoppas att ni gillar! 😊 Det kändes som rena rama julafton. 
 
 
Innehållet i lådan varierar från år till år, och jag gillade verkligen allt i årets låda.
 
 
Det var förstås mycket vitt och grått, men med inslag av härliga färger och djurmönster. Den fårmönstrade sovpåsen var en storfavorit. Ni ser den i början av videon. 
 
 
Jag blev verkligen förvånad över hur mycket lådan innehåller. Nu känns det som att vi får sätta köpstopp på barnkläder, för efter det här har vi högst antagligen alla kläder vi behöver. 
 
 
Bebisens första nalle. ❤