2016-12-31 | 13:28:04

Två lyxiga dagar i huvudstaden

 
På onsdag morgon svängde Linda in på min gårdsplan fem minuter tidigare än jag räknat med, precis som på den gamla goda tiden när vi pendlade tillsammans till Vasa. Jag hällde snabbt över mitt kaffe i en termosmugg, tog mina väskor och rusade ut. Deja vu-känslorna var massiva. Allt var precis som för ett år sedan, med den skillnaden att vi inte skulle bänka oss tillsammans på någon föreläsning den här gången. Den här gången väntade en riktig kompissemester.
 
 
I Vasa slog vi följe med Sabben och Lotta, hoppade på tåget och vips var vi framme i Helsingfors! Där hittade vi snabbt Ida, Anna och Emilia och slog oss ner på lunch. Den första timmen ägnades åt att fascineras över att vi faktiskt var där, alla sju tillsammans.
 
 
Bästa brudarna. <3
 
 
Vi skulle bo på fina Crowne Plaza (där har jag bott en gång tidigare) så vi tog spårvagnen dit. Det var första gången jag åkte spårvagn i Helsingfors och jag kände mig som en sann lantis på storstadsäventyr.
 
 
Väl framme på hotellet installerade vi oss i våra rum (Anna och jag rusade förstås in i vårt masterbedroom för att synkroniserat kasta oss raklånga på sängen).
 
 
Är det kompisreunion så är det - dags att korka skumpan! :)
 
 
Badrockarna åkte givetvis på.
 
 
Vi var såklart tvungna att testa hotellpoolen, så vi skuttade fnittrande ner till pool- och gymvåningen i våra badrockar och hotelltofflor. Väl nere i poolen hade vi livlig vattengymnastik och oerhört fina simuppvisningar. Vi fick av någon outgrundlig orsak ha hela poolen för oss själva största delen av tiden. :')
 
 
Livsblomman frodades.
 
 
På kvällen hade vi bokat bord vid den nordafrikansk- och mellanösterninspirerade restaurangen Sandro i Eira. Jag hade hört så mycket gott om just Sandro och det visade sig vara en restaurang som levde upp till sitt rykte.
 
 
Jag ville ta med mig porslinet hem. Och golvet! Jag har verkligen fått dille på allt marockansk på sistone. Speciellt Marrakech-kakel.
 
 
Den syrliga ingefäradrinken Flower power serverades i små tekannor som såg ut som Andens lampa i Aladdin-filmerna.
 
 
Jag åt en kycklingtajine som var galet god. Tajine är namnet på själva lergrytan som maten tillagas i, och den kommer från det nordafrikanska köket. Vid sidan om kycklingtajinen fick man också en tallrik alldeles fullastad med couscous, hummus, jogurtröra, sallad och saffransbröd. Jag hade aldrig orkat äta upp allting.
 
 
Anna och Sabben lyxade till det med saffransmusslor i sin tajine.
 
 
Till efterrätt kunde man äta till exempel morotskaka...
 
 
...eller chokladfondant. Själv var jag proppmätt och beställde bara en kaffe som hette Fancy coffee på menyn. Varför den var fancy var ett mysterium, så jag frågade servitören. "Because I make it" var svaret. 
 
 
"Is it fancy enough?" frågade han sedan med ett leende när han ställde ner ett litet sugrörsprytt champagneglas med kaffe och skummad mjölk på bordet. Nog var det en fancy coffee alltid.
 
 
Ni kan tro att timmarna flög iväg.
 
 
På vägen hem till hotellet gick vi via centrum.
 
 
Julbelysningen i Helsingfors är ju verkligen tjusig.
 
 
Stockmanns julskyltning var finurlig som vanligt.
 
 
I år var det en hel snögubbevärld som gömde sig på andra sidan fönstret, och saker rörde på sig överallt.
 
 
Vi strosade vidare och tog spårvagnen tillbaka till hotellet...
 
 
...för att bada badkar och babbla om precis allt och inget halva natten.
 
 
Det bästa med att bo på hotell är givetvis att man får äta hotellfrukost. Jag var så ivrig att jag uppenbarligen inte kunde ta skarpa bilder.
 
 
Torsdagen ägnade vi sedan åt att kika i butiker och att fundera över var Helsingfors stad förvarar all sin julbelysning när det inte är säsong. Har de månne en hel hall full med enorma glitterbollar och dansande julbjörnar?
 
 
När vi inte orkade gå längre pausade vi på café i väntan på middagen.
 
 
Jag måste säga att det är helt okej att ägna dagarna åt att dricka kaffe och äta god mat tillsammans med goda vänner.
 
 
Slutligen var det dags att skiljas åt och ta tågen hem mot olika håll. Det här med kompissemester är definitivt något som vi måste göra till en årlig tradition. Vi har redan spikat destinationer för åtminstone tio år framöver. För visst är det just så som Linda så fint uttryckte det: Study together, buddies forever. ♥

2016-12-28 | 12:07:00

Mest gillat på Instagram 2016

Året närmar sig sitt slut och det är kanske dags att börja fila på årsresumén. Här kommer tillsvidare en liten topplista från året som gått − mina nio mest gillade instagrambilder (och en video) med tillhörande bildtexter. Ni hittar mig på @mariafrande på Instagram om ni vill följa mig, och om ni vill ta reda på vilka era egna mest gillade bilder är kan ni göra det via 2016bestnine.com.
 
 
Topp 9 på Instagram 2016
 
#9 (video): Vackra september. 💕 #mittösterbotten #oravais #thisisfinland
 
#8: Kunde inte låta bli att fånle som värsta megatönten hela vägen från Jakobstad hem till Oravais. Ikväll höll @ziios och jag vår allra första föreläsning tillsammans. Om sociala medier. På ett seminarium med 97 stycken företagare i publiken. 😆 Sååå häftig känsla! Vi fick till och med blommor efteråt, precis som riktiga föreläsare. 🌺🍃 #höstenshäftigaste #finemangöb #finlandssvenskabloggare
 
#7: Fem dagar före jul. 💖 #juliösterbotten #mittvörå #mittösterbotten
 
#6: Midnatt och sommarsolstånd. Tystnaden fylls av fågelskri och dova plask från hästarna som vadar i vattnet. Den här stunden är magisk. ❤ #mittösterbotten #mittvörå #oravais #sommarsolstånd #midnattssol
 
#5: De ljusa stunderna känns nästan magiska nu i december. ✨🌙 #mittvörå #oravais #mittösterbotten
 
#4: Att få växa upp i ett fritt land är något som de flesta av oss ser som en självklarhet - något vi tar för givet. För många andra är det en önskedröm. I år kan vi tack vare våra förfäder fira vårt lands 99:e självständighetsdag och Finland rankas som det tryggaste landet i hela världen. Vilken tur vi haft, vi som fått växa upp just här. Idag, och alla andra dagar, är jag tacksam. 💙 #finland #självständighetsdag #itsenäisyyspäivä
 
#3: 💑 #mariaochmikael
 
#2: 💍💕 24.7.2016
 
#1: Månsken mot ena hållet och norrsken mot det andra ikväll. ✨ #mittvörå #mittösterbotten #auroraborealis
För ett par veckor sedan fick jag fnatt och raderade halva mitt instagramkonto. Jag har hängt på Instagram sedan maj 2012 och hade samlat på mig så otroligt många bilder där under årens gång att hälften av alla bilder helt kallt fick ryka. Jag raderade bild efter bild tills jag insåg att jag tagit bort över 1000 stycken.
 
I samma veva bytte jag stil på hela mitt flöde. Sedan 22 oktober 2014 har jag redigerat bilderna i VSCO Cam, beskärt bilderna så att de blir kvadratiska och satt på en exakt 53 pixlar bred ram i PhotoGrid innan jag laddat upp dem på Instagram. Ni kan tro att det kändes konstigt att ladda upp den första obeskärda bilden utan ram! Jag tänkte försöka hålla Instagram lite mer till naturbilder och lite mindre till vardagsskräp i fortsättningen, men vi får se hur länge jag lyckas hålla det spåret innan jag ändrar mig igen... ;)

2016-12-28 | 07:10:00

Ett intensivt kompisdygn väntar

God morgon! *gäääsp*
 
Det är dags för mig att pussa denna snorätande gullis hejdå, för nu bär det av på äventyr.
Ett dygn fullt av kompishäng, hotellmys, spalyx, mellandagsshopping och restaurangupplevelser väntar. Jag har inte träffat mina forna klasskompisar sedan sista kursen/praktikperioden/vad-det-nu-var avslutades i maj, och när man umgåtts med varandra i fem år och vant sig vid att träffas så gott som varje dag för att diskutera allt mellan himmel och jord känns det i hjärtat att det är något som saknas när man knappt ens ser varandra på ett halvår.
 
Dags att styra kosan mot Vasa och tåga ner till Helsingfors... Som ni säkert förstår är det ett dygn av intensivt catch up som väntar. Aaaahh, som jag sett fram emot detta!