2013-12-30 | 23:03:00

Årets viktigaste nyårslöfte

Hur klyschigt det än må låta så älskar jag nyårsafton för den nystart som det nya året erbjuder. Nyåret ger en liksom en välbehövd chans att gå vidare. Att glömma alla negativiteter och nedgångar från det senaste året. Det ger en liten puff i rätt riktning helt enkelt. Man får på sätt och vis börja på en ny kula, även om man samtidigt fortsätter och bygger vidare på den där gamla och har alla erfarenheter från det gångna året med sig i bagaget. Jag vet inte riktigt hur jag ska uttrycka mig, men ni förstår kanske hur jag menar fastän jag svamlar som en tok?
 
I år tycker jag att alla borde avlägga ett nyårslöfte. Och glöm det där med att träna mera, äta nyttigare och gå ner i vikt - sådana löften är egentligen bara struntsaker som inte betyder särskilt mycket i längden. Satsa på det här istället:
Lova att vara snäll mot dig själv under år 2014.
Allt för ofta sätter man sig själv i andra hand. Man försätter sig i en position där man egentligen inte trivs eller vill vara. Man lyssnar inte på sig själv och sin kropp och kör på i 180 fastän det är ohållbart i längden. Att vara snäll mot sig själv är något som jag tror att alla borde försöka bli bättre på. För vet ni, när man är snäll mot sig själv, då kommer allt det där andra på köpet! Då mår både kroppen och knoppen bättre och då mår även personer i omgivningen bättre. Sånt märks utåt.
 
Personligen brukar jag inte avlägga nyårslöften, för löften är till för att hållas och jag ogillar starkt att ha en massa saker som jag känner att jag "måste" göra. Men i år tycker jag att vi alla ska avlägga ett sånt där löfte som må låta helt megalöjligt och knasigt (ja, nästan som någonting rätt ur en Bergspredikan för tvåtusen år sedan) men egentligen är jätteviktigt. Att lyssna på sig själv.
 
Var snäll mot dig själv och ta hand om dig. Gör det du tycker är roligt, umgås med folk du gillar, satsa på det som är viktigt men pressa inte dig själv för hårt. Gör 2014 till ett år av välmående och glädje. Ett år där du trivs med dig själv och vardagen. Glöm inte bort att det är du som lever ditt liv, år 2014.
 

Gott nytt år!

2013-12-29 | 17:31:00

En lista över året som gått

2013 var ett oerhört händelserikt år, kan jag med säkerhet konstatera efter att ha tittat igenom mitt bloggarkiv månad för månad. Det hände minsann både det ena och det andra. Många minnesvärda vardagsstunder och många resor och fester. Istället för en megalång årsresumé som ingen ändå orkar läsa igenom sammanfattar jag nu det gångna året i en alldeles suverän Ratata-lista med bilder och text. Länka gärna i kommentarsfältet om ni också gör den/har gjort den, för jag vill jättegärna läsa era listor. :)
 
1. Den bästa resan
Vilken som var den bästa resan under år 2013, det råder det inga tvivel om. Frankrikeresan i augusti förstås! En hel vecka tillsammans med Ida, en av mina bästa vänner, i Frankrike, Monaco och Italien. Vackra landskap, spännande upplevelser och varma stränder. Och åh, friheten! Den resan är verkligen ett minne för livet, och jag skulle inte tveka en sekund på att göra om den.
 
2. En vinterdag jag minns extra starkt
Den där februarikvällen då vi åt middag hela tjejgänget och det slutade med att alla gick till Den Stora Lägenheten när restaurangen stängde. Det var nog den bästa sleepovern någonsin.

3. En person jag spenderade mycket tid med
Mikael. Vi var heltidssambos hela sommaren (och halvtidssambos sedan dess) och har i år kommit varandra närmare än någonsin förut. Han betyder verkligen så otroligt mycket för mig. Det är konstigt det där hur en människa kan komma inspatserande i ens liv bara sådär och plötsligt vara en av de viktigaste komponenterna i det.

4. Ett extra fint matminne
När Mattias bjöd oss på finmiddag i vinkällaren första gången vi hälsade på honom på Åland, i februari. Det var verkligen mysigt och maten var top notch! Alla middagarna på sommar-Åland är också sådana matminnen som är extra fina.

5. En vårdag jag minns extra starkt
En sån där helt vanlig vårdag som spenderades i traktorn ute på en åker som skulle harvas. Ur radion skrålade årets sommarplågor som man ännu inte hade hunnit tröttna på och på traktorgolvet skumpade korgen som var fylld av picknick som snart skulle avnjutas vid åkerkanten tillsammans med familjen.
 
En annan vårdag värd att nämnas var den där dagen då sommarlovet stod för dörren och vi klättrade upp på Veras tak och åt gott, blåste såpbubblor, betraktade staden från ovan och filosoferade över livet.
 
6. En stund för mig själv
En ledig sommardag i augusti då jag fixade frukost på sängen åt mig själv och bara njöt av tillvaron. Sånt är viktigt.

7. En outfit jag kände mig snygg i
I år har jag kommit att förälska mig i klänningar. Speciellt lösa klänningar som man kan ha en skjorta eller kofta utanpå. Oufiten här ovan är en favorit från september.

8. Såhär såg min vardag allt som oftast ut
Sedan september såg den mestadels ut såhär. Massa stress med skolarbeten, deadlines och praktik. Och så skulle man hinna med lite fritid däremellan, och det gick inte alltid ihop. Lösningen var för det mesta kaffe i mängd och massor. Jag hoppas på en lugnare vårtermin (vilket det ser ut att bli, om man ska döma av vårens schema).

9. En sommardag jag minns extra starkt
Alla sommardagarna på Åland. Lite extra starkt minns jag den där dagen då Mikael och jag körde in till Mariehamn och strosade runt i hamnen bland fiskmåsar och svanungar utan några större planer. Bara han och jag. Och sedan skrek vi oss hesa till Oskar Linnros och Zara Larsson på RockOff på kvällen. Så fint.

10. En minnesvärd fest
Åh, balkongfesten på vappen! Festen som vi planerade i veckor och verkligen satsade fullt på med dekorationer och snillrika detaljer. En middag för 19 personer på min balkong i Vasa - rätt otroligt att det faktiskt lyckades! En kul anekdot är att vi lånade stolar och bord från UF-lokalen i Pensala och fraktade dem till Vasa inför den stora kvällen, haha. 

11. En viktig händelse
Min lillebror blev konfirmerad och det var fest hemma i byn. Kan fortfarande inte riktigt greppa att min lilla lillebror blivit sådär stor helt plötsligt.

12. Såhär såg mitt hem ut
Ibland var mitt hem studielägenheten i Vasa, ibland som låtsas-sambo med pojkvännen, ibland i hembyn.

13. En höstdag jag minns extra starkt
Villaavslutningen som firades ute vid Muminhuset tillsammans med min familj. Det rådde raketförbud i nejden, så enbart ett fåtal fyrverkerier syntes i natten, men naturen bjöd på sitt egna skådespel - den vackraste solnedgången i mannaminne.

14. Ett ställe jag spenderade mycket tid på under året
Utan tvekan i bilen. Jag vet inte hur mycket jag har kört det här året, men mycket är det. Mellan de olika ställena där jag bor, mellan klienterna på jobbet, till världens ände och tillbaka igen. Ibland har bilen fungerat som den enda fasta punkten i mitt liv och även om den krånglat ibland så gillar jag den något enormt. Kära gamla Volvon. Förhoppningsvis får vi uppleva många roliga äventyr tillsammans ännu. 

15. Ett foto som sammanfattar det här året
Mycket vänner och familj, mycket mat och mycket foto (allt från roliga fotojobb på konserter och hemma hos söta familjer till vardagsfoto och snapshots). Kameran har verkligen gått varm i år och det har varit ett väldigt bra år kan jag konstatera så här med facit i hand. Förhoppningsvis blir nästa år lika bra, om inte ännu bättre! :)

2013-12-28 | 18:19:00

Nyårsafton är på antågande

När man ätit julmat så att den står ut genom öronen kan det vara bra att variera släktträffarna med lite tjejsnack.
 
Igår var det tjejträff i Tessos källare, som på den gamla goda tiden. Vi drack glöggkopp efter glöggkopp, pratade, skrattade och planerade. Nyår nalkas och då ska det givetvis smidas planer... Denna nyårsafton lär inte bli lika storslagen som de två senaste (här kan ni läsa om förra året, och här om året innan), men den kan onekligen bli väldigt bra ändå. Ibland blir ju de kvällar som man har minst förväntningar på de allra bästa. I år tänkte vi fira rätt småskaligt med en temafest på samma ort som tidigare år. För min del kvittar det egentligen hur man firar, huvudsaken är att man får spendera kvällen med de personer man trivs bäst med. Tack för igår tjejer! ♥