Folkdräkternas påfågel: den blå Munsaladräkten

Nästa folkdräkt på tur är från samma ort som den förra dräkten, men av lite annat utseende. Det här är en dräkt som väldigt många känner igen, för den anses ofta vara Finlands nationella folkdräkt och skymtar ibland i tv-reklamer och officiella utlandsbesök. Ja, jag syftar förstås på den blå folkdräkten från Munsala
 
 
Folkdräktarnas påfågel: Munsaladräkten. Den här dräkten hade min mamma när hon var ung. Min mormor Aina var klädsömmare i Vexala och hon sydde den blå Munsaladräkten på beställning. Hon har troligen tillverkat många tiotals folkdräkter under sina verksamma dagar. Dräkterna måttbeställdes för att passa den som skulle bära den exakt, och allt från hålsömmarna i skjortor och förkläden till brodyren på hättorna tillverkade hon – ett helt otroligt handarbete. 
 
Min mormor dog när jag var 4 år gammal, så jag har bara svaga minnen av henne. Men jag har förstått att hon var en mycket varm och omtänksam människa. Att de folkdräkter hon tillverkade lever vidare runt om i Finland känns fint att veta, och ni förstår säkert att Munsaladräkten ligger mig lite extra varmt om hjärtat. ❤
 
 
Munsala folkdräkt är tvådelad. Kjolen är randig i vitt, grönt, rött, gult och svart på klarblå botten. Livstycket är samma blå som bottenfärgen i kjolen, och det knäpps med fem par silverfärgade metallknappar. 
 
 
Skjortan och det vita förklädet är vackert utsmyckade med hålsöm, och livstycket som är pilformat framtill blir verkligen pricket över i:et. 
 
 
Ni minns kanske hur Vörå folkdräkt ser ut, som jag visade förra veckan? Den är också tvådelad, precis som Munsalas dräkt, men livstycket är betydligt kortare och mer urringat på Vörådräkten och frågar ni mig är det mycket tjusigare och mer smickrande utformning på Munsaladräkten. Men man ska ju inte jämföra egentligen, och även Vörådräkten är mycket fin. 
 
 
Till Munsaldräkten bär man en blå spetsprydd och brodyrprydd hätta på huvudet, och bandet från hättan kan antingen knytas under hakan som Cecilia har här på bilderna...
 
 
...eller hänga fritt. Kjolsäcken som knyts runt midjan som en midjeväska är blå med gula kanter och broderade blommor i samma stil som de på hättan. 
 
 
Baktill är livstycket lite avrundat nertill och prytt med två silverknappar. 
 
 
Axelduken är vit med ett tryckt blommönster. Och så ska man egentligen ha vita strumpor och svarta skor med spännen när man bär just den här folkdräkten. Om man vill vara riktigt noggrann. 
 
 
Nu vet ni allt om de två Munsaladräkterna – den blå dräkten och den mörka dräkten. 😍 Jag tackar så hjärtligt för all feedback ni gett på folkdräktsinläggen, både på bloggen och via Facebook. Det är roligt att se att mitt och Cecilias lilla fotoprojekt intresserar och engagerar så många. Tack! 
 
Nästa gång rör vi oss en liten bit söderut längs riksåttan igen... 
#1 - Joanna-livet med psykisk ohälsa

Så fina

#2 - L.B

Vilket mästerverk! Jag minns Aina, hon liknade min fammo men var ljusare. Fammo och Aina var systrar.😊

#3 - Marcus Voxter

fin blogg:)

#4 - Ann-Louise Klint

Jag vill gärna köpa Munsala folkdräkt im nån har st 38 till salu.

#5 - Ida-Marie Jungell

Nog var de fina allt, och så fin färg :D

#6 - IA

Jamen det är ju såååå fint. Vilket hantverk. Vilka textilier..dessa folkdräkter är ett riktigt kulturarv.

Så himla vackert på inlägget innan också med riktig härlig strand..

#7 - Sandra

Så himla kul med folkdräkter! Efter att jag flyttade till Norge har jag börjat uppskatta de finska folkdräkterna mera, för här är ju folkdräkten, eller "bunaden" det finaste festplagget du kan bära :)

#8 - Sandra

Så himla kul med folkdräkter! Efter att jag flyttade till Norge har jag börjat uppskatta de finska folkdräkterna mera, för här är ju folkdräkten, eller "bunaden" det finaste festplagget du kan bära :)

#9 - Paula Malin

Det var första gången jag såg denna mössa med Munsala, jag ar en styckemössa broderad likadant.

#10 - Eija Mendelin

Hej. Jag har arbetat som Brages dräkkonsut 10 år och nu som medlem i Brages Dräksektionen. Vi har mörka dräktens original tyg prov i Brages Dräktmueum, men modeldräkten fattas, den ljusa Munsala modelräkten finns i Brage. Du äger en "gammal" dräkt så det skulle vara tervligt att se hur livstycket ser ut. Har den samma tyg som kjolen och hur ser snittet ut i ryggen, det syns /anas i bilden att livstycket har figurveck, de hör inte till folkdräkter men sömmerskan har i många fall ökat de till mönsten Är du släkt till Fia Berttuka Jåfs, Provet i Brages museum kommer frän henne. Detta mörka Munsala foökdräkten har sytt sällan när den ljusa dräkten har varit populär tack vare Vuorelmas verion av Munsala dräkten. Jag skulle vara också intresra att se randningen slätat på bordet t.ex, Kan du möjligen fota dessa och sända till mig. Hälsningar.