2013-03-31 | 15:44:00

En påskaftonsfest

 
Det blev en prima påskafton som slutade med en jätterolig fest i Pensala. Jag har insett att det är rätt fantastiskt hur många bra människor som har lyckats hitta dit bort till Pensala eller kommer därifrån. Månne det är någonting i luften? ;) Lycka är i alla fall att få lära känna alla dessa fina. Ni är allt bra ni! :D

2013-03-30 | 15:07:00

Påskmiddag och påskhäxor

 
Byns sötaste påskhäxa kom på besök. Den här påskhäxan har verkligen vuxit till sig sedan förra året. ;) Idag firade vi påsk med superlyxig trerätters middag med laxpaj gjord på Malaxlimpa till förrätt, nöt innerstek till huvudrätt och marängsviss till efterrätt. Hela familjen, inklusive min farmor, farfar och faster, var på plats och trevligare än så blir det nog inte. :) Nu återstår att se vad kvällen bjuder på. Glad påsk!

2013-03-29 | 18:56:07

Lite info om speciallärarutbildningen

Jenny ställde en fråga i kommentarsfältet häromdagen:
 
Skulle du kunna berätta lite om speciallärarutbildningen och vad du tycker om den osv? :) Är själv intresserad av den utbildningen.
 
 
 
Nu är ju universitets- och högskoleansökningstiderna på slutrakan (visst är det så att deadline är 3 april?) och det börjar bli dags att bestämma sig för vad man vill göra efter gymnasiet/yrkesskolan. Till att börja med vill jag rekommendera ett blogginlägg om universitetsstudier och om hur det är att studera vidare efter gymnasiet som jag skrev i höstas. Det inlägget kan man läsa { här }.
 
 
Jag tycker själv att speciallärarutbildningen är väldigt bred. Man får egentligen tre stycken examen i ett: speciallärare, klasslärare och specialklasslärare. Himla bra, för då har man förhoppningsvis en stabil grund att stå på efter studierna. Förutsatt att man blir klar med dem någon gång alltså. ;)
 
Jag är inne på andra studieåret nu, och hittills kan jag konstatera att första året var rena barnleken i jämförelse med andra året. Första året var schemat väldigt luftigt och man hann sätta sig in i studietekniker och studieliv vid sidan om kurserna. En positiv grej är också att man har praktik redan första året, både på Övningsskolan och ute i "riktiga" skolor. Andra året läser man alla klasslärargrundkurser samtidigt som man också läser specialpedagogik, så då måste man helt plötsligt ha tiotusen bollar i luften, vilket kan vara rätt påfrestande om man tar det allt för seriöst. Vissa kurser känns rätt överflödiga (*host* pianolektioner *host*), men det är förstås jättebra att man får repetera alla ämnen som man läst i grundskolan. Praktiska ämnen varieras friskt med teoretiska.
 
Sådär överlag så tycker jag att man har jättebra sammanhållning inom speciallärarutbildningen. Då det bara antas en grupp varje år så lär man känna sina klasskamrater och äldre/yngre studerande och lärare/föreläsare riktigt bra. Det är nog ett av de allra största plussen med att studera specialpedagogik - sammanhållningen! På PF har man ofta grupparbeten och då är det ju såklart jättebra om man kan samarbeta med alla i gruppen. Fast i och för sig är nog just det en förutsättning om man ska kunna bli speciallärare.
 
 
Jag vet inte riktigt vad jag ska berätta, så det är fritt fram att bomba kommentarsfältet med frågor och kommentarer om speciallärarutbildningen och studier överlag. Jag lovar att svara så gott jag kan! :)