2018-08-30 | 19:57:19

1-årsfotografering i grönsakslandet

 
Man blir ju inte mindre barnsjuk av att ha en sådan här sötnos framför kameran. 😍
 
 
Det började bli ett tag sedan jag hade en barnfotografering senast, men förra veckan fick jag packa med mig kameraväskan och min bästa fotorekvisita i form av den gamla kappsäcken till Vörå. Santeri har fyllt 1 år, och det måste givetvis förevigas med en 1-årsfotografering!
 
 
Santeri var så charmig i hängselbyxor, jussitröja och gubbkeps. 😍
 
 
Hundarna fick såklart också vara med på bild. 
  
 
Det var en glad kille som fastnade på bild i grönsakslandet, även om han var lite skeptisk till kameran.  
 
 
När Santeris pappa var i Santeris ålder hade han en precis likadan jussipaita med de traditionella röda romberna mot grå bakgrund på sig på bild, berättade Santeris mamma. En sådan liten sak kan göra mycket för att få en fotografering att bli ännu mer speciell. 
 
 
Ett riktigt charmtroll
 
 
Med de allra blåaste ögonen!

2018-08-28 | 22:09:00

Gravidbloggar jag läser

Sedan jag blev gravid har en del nya bloggar hittat in på min läslista. Det är ju givetvis extra spännande att följa sådana som går i väntans tider precis som en själv. 
 
Bland annat dessa finlandssvenska preggoladys följer jag:
  
Eva Frantz / evafrantz.com
De flesta av er känner säkert till Eva som författare och journalist. Evas tredje barn är beräknat i november, och hennes skriverier är alltid en fröjd att läsa. Dels för att de är så välformulerade förstås, men också för att de är mycket tänkvärda. Har ni inte läst Evas inlägg om skillnaderna mellan att vara gravid på 2006 och 2018 ska ni spana in det på direkten, och missa inte heller inlägget "När Finland slutade vara ett mammavänligt land".
  
Josefin / junimamma.blogspot.com
Josefin väntar fjärde barnet och ligger ungefär två veckor före mig i graviditeten. Med veckovisa graviduppdateringar och allmänna funderingar om livet i stort är det intressant att följa hennes blogg. Josefin är dessutom en flitig handarbetare och jag förstår inte hur hon hinner med allt. Jag har blivit så pass inspirerad att jag köpte hem ett par nya garnnystan förra veckan, men de ligger fortfarande orörda kvar i plastpåsen... 
 
Simone / simoneenvall.com
Tidigare kikade jag bara in på sporadiskt på Simones blogg, men nu när hon är gravid med första barnet lusläser jag varje uppdatering. Simone bor i Vasa och har även hon BF i december. Hon och hennes man har nyligen fått hem barnvagnen de beställt, och jag blev inte så lite kär i den. Kanske det är dags att börja kika på barnvagnar här också... 
 
Sara / saranyholm.blogspot.com
Sara bor i Nykarleby och är gravid i vecka 30, så det har varit roligt att följa hennes blogg under sommaren. Hon väntar precis som jag första barnet så jag känner igen mig i hennes tankar och frågor kring graviditet, bebisprylar och livet som blivande mamma. Dock känner jag att jag verkligen ligger på latsidan rent motionsmässigt i jämförelse med Sara som till och med gymmar under graviditeten! 
 
 
Det hade varit kul att följa fler mamas som har BF ungefär samtidigt, så jag tänkte passa på att göra en liten efterlysning här på bloggen nu samtidigt.
 
Vi har BF den 29:e december (eller 28:e, beroende på vilken av gynekologerna man lyssnar på. Från början hade vi 28:e december, men det ändrades till 29:e under det första ultraljudet. Sedan var vi till en annan gynekolog för det andra ultraljudet och han påstod att man enbart kan ändra datumet ifall det behöver ändras med en hel vecka, så han satte tillbaka det till 28:e i sina journaler... men 29:e hänger fortfarande med det också 😅). Men ja, hur som helst lär det ju bli någon gång runt jul eller nyår som vi får tillökning i familjen. Tiden får utvisa vilken sida av årsskiftet det blir. 
 
Känner ni till fler blivande decembermammor som bloggar/instagrammar/vloggar
eller är det kanske rent av någon av er bloggläsare som också har BF i årsskiftet? 

2018-08-27 | 22:45:00

Har de sociala sammanhangen förändrats?

 
Fantastiskt hur barn kan vara så sociala och orädda. Det är så synd att många människor i dagsläget sitter i sin ensamhet och ser världen passera genom en skärm. Det skulle vara intressant att höra din syn på samhället i dagsläget jämfört med 10-15 år tillbaka, hur människor har förändrats i sociala sammanhang. :) - Jennifer
 
Den här kommentaren från läsaren Jennifer på inlägget Att få en vän lämnade att gro i mitt bakhuvud, och jag känner att det är tema som förtjänar att spinnas vidare på. Varning för kvällsflum. 😉
 
 
Det låter ju som att tio år bakåt i tiden är superlänge sedan, men för tio år sedan var jag ändå 16 och då var sociala medier redan väldigt allmänna. Den största skillnaden om man jämför idag med hur det var för tio år sedan är helt klart att smarttelefonernas roll har ändrat. Jag var 19 när jag köpte min första smarttelefon, och på sju år har smarttelefonen gått från att på sin höjd innehålla ett par fotoredigeringsappar och Wordfeud till att innehålla halva ens liv och ibland nästan hela ens sociala liv. 
 
Med tanke på sociala sammanhang är det ju verkligen sjukt hur ofta man sitter och slökollar på telefonen samtidigt som man rent fysiskt sitter bredvid en vän. Jag är inte bättre själv än att jag under allt för stor del av dagen tar upp telefonen för att scrolla igenom vad som har hänt på Instagram och Facebook, och många gånger kommer jag på mig själv med att till och med göra det när jag dricker kaffe med kompisar eller äter lunch med sambon... Det är galet respektlöst mot den man umgås med egentligen. Jag tror att vi är många som borde bli bättre på att bara låta telefonen ligga i andra änden av huset, istället för att ständigt ha den på en armlängds avstånd i väntan på ett aviseringspling. 
 
Men samtidigt; steget till att ta kontakt via sociala medier är så mycket kortare än att gå fram till någon rent fysiskt och vi kommunicerar helt enkelt på ett annat sätt idag än för tio-femton år sedan. Många från den äldre generationen är bra på att döma ut sociala medier som enbart negativa, men där tror jag att de borde tänka till litegrann. Det blir liksom problematiskt om man bara ser så svartvitt på saken. Alla människor behöver ett socialt sammanhang – en känsla av tillhörighet – för att må bra, och för dem som inte hittar ett sådant sammanhang rent fysiskt är det tur att skärmarna ger bredare möjligheter och nya sätt att umgås. De olika sätten att umgås kompletterar varandra. 
 
Jag tror att skärmarna och de sociala medierna kan verka både positivt och negativt för människor som känner sig ensamma. Det är klart att datorer, smarttelefoner och alla sociala medier som finns idag gör att människor inte behöver träffas ansikte mot ansikte lika ofta som tidigare för att få social stimulans, och det är knappast särskilt hälsosamt i längden. Men samtidigt gör ju de sociala medierna att de människor som annars kanske hade varit totalt isolerade och ensamma har möjlighet att via nätet hitta ett sammanhang och personer att klicka med. Tänk bara på hur många som hittar vänner eller till och med en livspartner via sociala medier idag! Ännu för tio-femton år sedan var situationen annorlunda. 
 
Sådär allmänt tror jag ändå att vi alla skulle må bra av att oftare umgås och verkligen möta människor i fysiska miljöer (jag vill inte säga "i verkliga livet" för livet på internet är precis lika verkligt som livet utanför datorn) än via appar och internetforum, men det finns för- och nackdelar med allt. För att sammanfatta tror jag alltså snarare att det är de sociala sammanhangen i sig som har förändrats under det senaste årtiondet. Inte per se människorna. 
 
Hur tänker ni andra?