2014-07-30 | 22:22:54

Vikten av positivt tänkande

 
En grej som jag funderat rätt mycket på nu i sommar är hur stor inverkan positivt tänkande faktiskt har på det psykiska välmåendet. Man kan "lura" sig själva att må bra, bara genom att tänka positivt. Ni kanske är skeptiska, men det är faktiskt vetenskapligt bevisat att man kan påverka sitt välmående genom att tänka positivt, ha en optimistisk livssyn och tro på sin egen kapacitet (ja, jag har suttit och läst vetenskapliga artiklar via Google Scholar på sommarlovet. Har tydligen blivit mossig och drabbats av akademiabstinens...).
 
Just nu har jag en sån där period då det bara spritter i benen och jag går runt med ett konstant leende på läpparna. Livet flyter på och den ena roliga händelsen avlöser den andra. Visst, det har till stor del att göra med att det är sommar, att inga stora bördor tynger axlarna och att diverse stressmoment känns väldigt långt borta just nu. Men samtidigt har det också så mycket med attityd och egna tankebanor att göra. Den här sommaren försöker jag nämligen medvetet tänka i positiva tankebanor i så stor utsträckning som det bara är möjligt och min inre pessimist och katastroftänkare har därmed fått gå och gömma sig i ett dammigt hörn.
 
Det är så himla lätt att fastna i negativa tankemönster. Tro mig, jag vet. Periodvis kan allt kännas så himla botten, värdelöst, svart och trist. Och då är det nedrans svårt att ta sig upp från den där bottnen igen. Det är lättare att bara gräva sig djupare ner istället. Att sitta där nere i sin håla och mögla, för allt är ju ändå så förbannat värdelöst och hela världen är ändå emot en så varför skulle det ens vara värt att försöka ta sig upp igen. Känner ni igen er? Det är galet svårt att vända på den negativa trenden när man väl har hamnat i den fällan, men det går om man kämpar. Det går att klättra upp ur gropen bara man kämpar som tusan.
 
Precis på samma vis som det är lätt att fastna i negativa tankemönster så fastnar man också i de positiva mönstren - när man väl lyckas ta sig in i dem. Tyvärr är de inte lika lätta att fastna i som de negativa, men med lite medvetenhet om sina tankar så går det. När jag vaknar på morgonen intalar jag mig själv - eller snarare övertalar jag mig själv - att det kommer bli en bra dag. Då rinner motgångarna av mig mycket lättare (för det SKA ju bli en bra dag!) än om jag förväntar mig att det ska bli en dålig dag och därmed hakar upp mig på allt som går emot. Nu låter det här väldigt banalt i skrift, men jag lovar att det faktiskt har betydelse. När man väljer att fokusera på allt det positiva så känns negativiteterna plötsligt som små muslortar istället för enorma elefantskithögar. Självuppfyllande profetior kan man kanske kalla det. Så häftigt!
 
Dagens tips:
Börja varje dag med tre positiva tankar. ♥
 
Tro på dig själv, din förmåga och din styrka!
Då blir resten av dagen typ tre gånger bättre än vanligt.

2014-07-30 | 18:11:00

Åland, nu kommer jag tillbaka!

Ibland går vardagen så snabbt att man knappt hänger med i svängarna ens. Jag har just och just hunnit packa upp resväskan innan den ska den packas igen. Inatt bär det nämligen av på sommarens andra Ålandsresa! Denna gång är det en sommarresa från jobbet (jag jobbar med flyktingungdomar), så vi är ett stort gäng kids och handledare som åker iväg i fyra dagar. Vi har planerat, fixat och trixat som tusan inför den här resan hela sommaren, så nu är det bara att hålla tummarna för att allt klaffar och att resan blir riktigt lyckad. :) Camping, minigolf, sightseeing, biobesök och en något försenad Eid-fest som avslutning på Ramadan står bland annat på programmet. Det lär bli en väldigt spännande och intensiv resa.
 
Jag insåg idag att jag var i desperat behov av nya skor och en keps, så då var det bara att susa iväg till Alahärmä för att sista-minuten-handla. Halpa-Halli gör en minsann aldrig besviken - tygskor, keps, t-shirt och strumpor för en billig peng. Nu behöver jag bara packa ner ett par shorts också, så ska jag väl överleva fyra dagar på resande fot. ;)
 

2014-07-29 | 13:45:00

RockOff-måndag: Takida

 
Dags för lite RockOff-blogg. Jag har huuur mycket som helst att berätta för er om dessa fyra dagar som var de roligaste på hela sommaren och så att ni inte ska behöva vänta till hösten så är det väl bäst att vi börjar. För enkelhetens skull tar vi det i kronologisk ordning och börjar med dag ett, det vill säga måndag. Vi hade tredagarspass och var där från måndag till onsdag.
 
 
Första dagen spelade min absoluta festivalfavorit: tAKiDA! Oj, som jag hade längtat efter att få höra detta gåshudsbringande rockband. So what att killarna börjar bli lite ur tiden, har man gillat ett band i väldans många år så slutar man helt enkelt aldrig gilla dem.
 
 
Jag såg förstås mest fram emot de smörigaste låtarna. To Have And To Hold, Curly Sue och You Learn. Och till all lycka så spelade de mina tre favoritlåtar på rad (allt annat hade väl varit katastrof!). Och vet ni, det finns inget som är bättre än att få stå och kramas och skriksjunga till Takidas hångelvänliga softrocklåtar mitt i en festivalpublik. INGET! Åh.
 
 
Takida var lätt bäst på hela festivalen om ni frågar mig. De spelade alla sina bästa låtar och sångaren Robert Pettersson är gåshuds-fantastisk live. Vilken röst! Om man ska ge dem ett minus (vilket de egentligen inte förtjänar, så vi kan säga att det är ett transparent minus) så är det för att extranumren enbart bestod av asgrym upptempo-rock. Hallå, det kan väl inte vara bara jag som gillar öronslicklåtarna mest och hade velat höra fler såna? Hehe.
 
 
Efter Takida var det Dregens tur på scenen. Jag hade inte den blekaste aning om vem Dregen var (googlade nyss att han tydligen är gitarrist i Backyard Babies och Michael Monroe.). Sorry alla Dregen-fans, men musiken föll mig inte det minsta i smaken. Tacka vet jag Takida. Mera Takida till folket! Wohoo.
 
P.S. Om ni undrar vad det är för filur som kikar fram i nederkanten på sista bilden så är det bara Frank som leker linslus. Inget värre än så.