2018-08-12 | 17:42:42

Frågor, svar och kommentarer

 
Jag beklagar om ni försökt komma in här på bloggen idag och mötts av en ettrig infotext som ni inte kommit förbi. Bloggen låg nere ett tag till följd av den nya GDPR-lagen som krävde nya godkännanden från mig som domänägare. Infomailet hade klassats som spam och hamnat bland skräpposten, så jag upptäckte det hela när domänen redan blivit tillfälligt blockerad. Suck alltså... Men nu är vi back on track!
 
Jag tänkte passa på att svara på lite kommentarer som trillat in på sistone. Är det något ni undrar över eller har synpunkter på ska ni inte tveka att lämna kommentarer under blogginläggen. Det roliga med att blogga är ju att man inte är en skribent som håller låda för sig själv, utan att bloggen alltid sker i samverkan med ni som läser. Har ni tips på något ni vill läsa mer om ska ni inte tveka att hojta till. 
  
Över till kommentarerna: 
 
 
💌 Oravaisdräkten förekommer nog också som två delar, bl.a. min egna som är gjord under 1920/30-talet, medan min mammas, gjord under hennes barndom på 70/80-talet, består av en klänning i ett stycke :) Till oravaisdräkten hör också en sjal (vi brukar ha den vita "standard"-sjalen med rosor) och vita sockor.
Tycker (kanske lite partiskt haha) att oravaisdräkten faktiskt är en av de finare folkdräkterna.
- Anna på inlägget Oravais färggranna folkdräkt
 
Svar: Det är alltid roligt att höra andras erfarenheter och tankar om folkdräkter. :) Jag har förstått att det förekommer båda varianterna av Oravaisdräkten. Ursprungligen är den tvådelad, men för enkelhetens skull har den i stor utsträckning också gjorts som en klänning, eftersom livstycket är så pass långt att det ska gå ihop med kjolen, så det helt enkelt är praktiskt att sy ihop dem. Flera personer på Oravaisgruppen på Facebook kommenterade också om sjalen. Det fanns ingen sjal med i påsen med den här dräkten som varit min gammelfasters, och enligt Brages dräktbeskrivning ska axelduken vara en mörk sidensjal så jag vågade inte använda den vita sjalen med tryckt blommönster (som används också till Munsaladräkten, till exempel) till fotograferingen. Men nu vet jag att man lika gärna kan använda den. På folkdräktspicknicken var det flera som hade Oravaisdräkten tillsammans med den blommiga sjalen. Tack för kommentaren!
 
 
💌 Hur mår Sputnik nu? 
- Ellen på inlägget Faran med robotgräsklippare
 
Svar: Sputnik var på sista veterinärkontrollen två veckor efter olyckan, och då såg allting så pass bra ut att veterinären plockade bort stygnen och gav Sputnik klartecken att vistas utomhus igen. Ni kan tro att Sputnik var lycklig! Han ville knappt komma in till kvällen, fast det var så varmt den dagen att han bara gick runt och flämtade. Han hade ju vant sig vid att vara inomhus i AC i två veckor, så värmen utomhus kom nog som en chock för honom. ;) Det märks att han tar avstånd från gräsklipparen nu och helst inte vistas på gräsmattan över huvud taget, men annars är han precis som vanligt. Han haltar inte det minsta och såren har läkt så bra att de knappt syns. Det är helt otroligt egentligen.
 
I fredags när jag bakade en tårta tills jag skulle ha släktkalas hann Sputnik till och med med ett av sina klassiska busstreck, så han är verkligen sig själv igen... Jag hade tagit ut en tårtbotten ur ugnen, lagt den på köksbänken för att svalna och under de några minuter då jag gick till ett annat rum hoppade Sputnik upp på bänken och käkade så mycket han bara kunde av tårtbottnen. Det var bara att snabbt röra ihop en ny och kasta in i ugnen. 🙈
 
  
💌 Håller med om att det troligen existerar en "rosa skatt" när det gäller många saker och det är ju rent ut sagt för jävligt. Dock haltar dina argument i just det här fallet för efter en snabb titt på Clas Ohlsons hemsida kunde jag konstatera att motsvarande grå/svarta arbetsbyxor med stretch för herrar (unisex enligt Clas Ohlson) kostar precis lika mycket. 
Att det sen inte finns byxor av specifik dammodell av den billigare modellen är förstås beklagligt, men det betyder ju inte automatiskt att de rosa byxorna är dyrare enbart p.g.a. färgen. 
Ingen kritik alls mot ditt inlägg i sig, men kände att det jämfördes lite päron med äpplen här (och jo, det är verkligen STOR skillnad mellan olika modeller av arbetsbyxor om man använder dem ofta).
- Jim på inlägget Den rosa skatten
 
Svar: Intressant kommentar! I butiken fanns det ingen annan herrmodell än den billigare varianten, utöver kortbyxor, och ingen annan damvariant än den dyrare varianten. Som kund har man ju då inte samma valmöjlighet som den som tydligen finns på webshoppen, och det gör ju det hela ännu mer skevt. Jag förmodar att man som butiksägare väljer att ta in sådana varor i sin butik som man tror att säljer bäst, och att man då tar in en byxmodell för herrar som är billigare än den modell man tar in för kvinnor (och att modellerna marknadsförs sida vid sida, som likvärdiga produkter!) är ett typexempel på rosa skatt. Man utgår ifrån att kvinnor är så vana vid att betala mer att de inte ifrågasätter saken, trots att det är kvinnorna som överlag har sämre inkomst i relation till männen. Jag förstår ditt argument, men jag tycker fortfarande att det är skevt att vårt samhälle ser ut så här. 

Finheter
Kommentera:
Kom ihåg mig?