En färgsprakande folkdräktspicknick

 
Gräsmattan utanför Juthbacka herrgård i Nykarleby fylldes av folkdräktsklädda människor från när och fjärran i söndags när det var folkdräktens dag. Utspridda på filtar i sluttningen syntes dräkter som härstammade från alla möjliga orter runtom i Finland. Mer färgsprakande picknick får man leta efter! Närmast i bild ser ni Cecilia i den mörka Munsaladräkten, mamma i den gröna Jeppodräkten och våra vänner i röda Oravaisdräkter 
 
 
Mamma, Cecilia och jag bänkade oss på en filt på gräset och packade upp innehållet från vår picknickkorg. Saft, frukter och kex passar väl ändå fint för en tidlös picknick? Picknicken var en del av det nationella evenemanget "kansallispukutuuletus" som ordnades runtom i hela Finland den 5.8.
 
 
Jag tror att alla blev lika förvånade över hur stor uppslutning det var i Nykarleby (närmare 50 folkdräktsklädda människor!) – och över hur stor variation det var åldersmässigt bland deltagarna! Förutom att picknicken var ett ypperligt tillfälle att bekanta sig med andra orters dräkter var det också ett fint tillfälle att utbyta tips och historier kring folkdräkterna. 
 
 
Flera folkdräktsklädda män var också med. Här är det Pedersöres randiga folkdräkt i klara färger som skymtar.
 
 
Vissa av deltagarna var folkdansare, andra spelade i spelmanslag och majoriteten av deltagarna på picknicken var, likt oss, bara intresserade av folkdräkter och det kulturella och personliga arv de innebär. Man såg på klarheten i färgerna att vissa folkdräkter var nyare, och andra hade flera år på nacken. Det var vackra arvegods som nu fick komma ut och vädras för en gångs skull. 
 
 
Jag tror bestämt att den mörka Munsaladräkten som Cecilia (till höger) hade på sig hörde till de äldsta på picknicken, med över hundra år på nacken. Till vänster ser ni Härmäs folkdräkt. Det var intressant att få se traditionella folkdräkter från finskt håll också!
 
 
Damen till höger på bild tror jag hade Esse folkdräkt, om jag inte minns fel. Till vänster Pedersöre.
 
 
Munsala till vänster och Nykarleby till höger. Är det kanske Nedervetil i mitten?
  
 
Efter picknicken vandrade vi i parad från Juthbacka, över ån och in till Nykarleby torg. Bilar stannade och fotograferade oss längs vägen, och det var säkert en vacker syn med de olika dräkterna uppradade efter varandra. De blå damerna framför oss hade Socklots folkdräkt om jag inte missminner mig. Den påminner väldigt mycket om Munsalas, men har svart förkläde. 
 
 
Väl framme på torget hade folkdanslaget en uppvisning med Oravaismenuetten och sedan dansade vi allihop en polonäs. 
 
 
En kvinna klädd i traditionell folkdräkt från Karelen var också med. På den karelska dräkten märkte man att smyckena låg mer i fokus än på de österbottniska dräkterna, och huvudbonaden var väldigt speciell.
 
 
Vörås folkdräkt i tre uppsättningar. 
 
 
Mamma bar en lånad folkdräkt från Jeppo. 
 
 
Vi var såklart tvungna att ta en gruppbild också innan vi avslutade den mysiga folkdräktsdagen. Cecilia i den mörka Munsaladräkten, jag i den välkända blå Munsaladräkten, mamma i Jeppodräkt och faster Gunvor i Vörådräkten. 
 
Kika in på Cecilias blogg för att se fler bilder från dagen!
#1 - Emma Engström

Så roligt att träffas och se alla olika dräkter! :D

Svar: Ja verkligen! :)
TIDSTJUVEN

#2 - Anna

Råkade hitta denna sida när jag satt och surfade. Vad fina bilder! Jag är den som har Nkby folkdräkt på mig :)

Svar: Så roligt att du trillade in hit och gav dig till känna. :) Tack så mycket! Du var så fin i din Nykarlebydräkt. Hoppas att det ordnas fler evenemang i den här stilen.
TIDSTJUVEN

#3 - Netta

Hej!
Jag hittade din blogg av en händelse då jag sökte folkdräktsbilder. Jag och min familj deltog i evenemanget. Fotot från torget med den lilla flickan är vår äldre dotter i Essedräkt och jag står till höger om henne i min (inofficiella) Forsbydräkt. Jag googlade lite häromdagen och tycker mig ha kommit fram till att Forsbydräkten också är känd som version 2 av Nykarleby landskommuns dräkt. Version 1 av den är mera känd som Socklotdräkten. Min mommo som har vävt och sytt min folkdräkt, och många andra, pratade alltid om Forsbydräkten, så det har jag också alltid sagt. Jag är uppvuxen i "nyykaabi-fossbyin".