2018-09-03 | 20:59:00

Världens mest otursdrabbade katt

 
Världens mest otursdrabbade katt, han bor hos oss och heter Sputnik. Inte nog med att han blev påkörd av robotgräsklipparen i sommar och var tvungen att bli sydd och spendera två veckor inomhus med tratt på huvudet... nu har den arma stackaren dessutom lyckats bli biten av en orm!
 
I lördags när sambon och jag var mitt uppe i städrumban kom plötsligt Sputnik haltande över gårdsplanen. En halvtimme tidigare hade sambon sett när han kom gående från bäcken bakom vårt hus och slickade sig på benet, men inte lagt desto större notis vid att det skulle vara något speciellt. Men när Sputnik kom inhaltande en halvtimme senare var ena framtassen och benet alldeles uppsvällt till nästan dubbel storlek. Sputnik brukar ibland vara i slagsmål med andra katter i grannskapet, och det är inte ovanligt att han kommer hem och haltar, men den här gången såg det verkligen annorlunda ut.
 
Benet var så ömt att Sputnik morrade och ylade när vi rörde vid det, och det syntes inte någon tydlig skada någonstans. Vi misstänkte därmed att Sputnik stött på en orm i bäcken. Efter att ha ringt och konsulterat veterinär som även hon trodde att det var ett ormbett var det bara att snabbt leta fram transportburen och hoppa i bilen än en gång... Huggormsbett kan vara dödliga för katter, men ju snabbare en ormbiten katt får vård desto bättre är chanserna att tillfriskna.    
   
 
Väl framme vid veterinären fick Sputnik lugnande och så blev han undersökt. Stackaren har nyss fått tillbaka sin normala pälslängd på benen efter att han blev rakad i samband med undersökningarna i sommar, och nu rök pälsen på frambenen igen. Det var inga tvivel om att det var ett ormbett – två stycken prydliga små stickhål med knappt en centimeter emellan hade ormkräket lämnat efter sig. 
 
Veterinären berättade att det är ovanligt att ormar släpper ifrån sig några stora mängder gift när de biter en katt, eftersom det tar en hel månad för en orm att "ladda upp" giftdosen på nytt och de behöver spara giftet tills de ska döda ett byte. Men unga ormar kan inte kontrollera sig på samma vis som äldre ormar, och med tanke på att Sputniks ben var rejält svällt så hade han garanterat fått en dos gift i kroppen. Huggormständer är dessutom så pass smutsiga att det blir en infektion även ifall det inte är några stora mängder gift på tänderna.
 
För att giftet inte skulle sprida sig till njurarna eller andra organ sattes Sputnik genast på intravenös vätskebehandling, alltså dropp, och fick dessutom en antibiotikados för att undvika infektioner. Hans njurvärden kollades med blodprov (de var som tur normala!) och veterinären kontrollerade också att hjärtat slog som det skulle. Allt såg okej ut, men smärtan efter ett ormbett är tydligen inte det minsta trevlig för en liten katt, så förutom dropp hamnade Sputnik även på morfin. På grund av risken för njurskador och skador på andra organ efter ett ormbett används opiater som smärtstillande läkemedel.  
 
 
Med oss hem fick vi ordinationer om att hålla Sputnik inomhus i en vecka och fortsätta med opiatmedicineringen två gånger om dagen i 5-7 dagar. Om det är svårt att ge en katt maskmedicin så kan ni tro mitt ord när jag säger att det är ännu värre att ge en katt morfin... Tomma kapslar ska fyllas med potatismjöl och en liten dos flytande morfin, och sedan ska kapseln göras smidig med till exempel lite smör på utsidan och tryckas ner så långt som möjligt i kattens hals så att den sväljs direkt. Kapslarna får absolut inte tuggas, för då lär katterna börjar dregla någonting otroligt och tugga fradga. Ni kan tro att vi bävar inför varje medicineringstillfälle och ser fram emot att de 5 dagarna ska ha gått. 😢
 
Att tvingas vara inomhus hela dagarna och inte få röra sig fritt är det värsta Sputnik vet, och nu har han hamnat ut för det två gånger inom bara ett par månader! Så här två dagar efter ormbettet har svullnaden ändå gått ner så pass mycket att man knappt ser någon skillnad mellan frambenen längre, så jag tror att faran är över. Förhoppningsvis har inga organ tagit skada. Med tanke på hur jobbigt det är för både Sputnik och oss att tvinga ner pillren i halsen på honom får vi se hur länge vi lyckas hålla ut med värkmedicinerna. Det känns ju inte alls värt att se honom nerdrogad och ledsen, men man vill ju inte att han ska ha smärtor heller.  
 
Det är tur att katter har nio liv. ❤

Finheter
Marias Memoarer

Åh men stackaren 😧❤ Jag la min fot max en meter från huggorm i skogen igår, undrar om de är extra aktiva just nu.. och att trycka ned piller i halsen, har ingen aning om hur det skulle gå till om jag skulle behöva göra det med vår katt, hon skulle nog bita och riva sönder mig 😂

Svar: Huu, men vilken tur att du klarade dig från att bli biten! Jag vet inte om huggormarna är mer aktiva än vanligt just nu, men det verkar nästan så. Här är vi glada över att det inte är Laika som ska ta pillren... Nu har vi gjort så att jag har virat in Sputnik i en filt så att bara hans huvud sticker fram, och sedan har sambon satt ner tabletten i halsen på honom. Hade det varit Laika vi haft i filten hade vi båda garanterat varit sönderklösta vid det här laget.
TIDSTJUVEN

2018-09-04 | 05:50:19 | http://www.mariasmemoarer.com
Bohemian Maggie

Åh nej! :( Stackars liten... Jag har också en klantsk...eeh oturskatt som har omkring 4-5 liv kvar nu. Den har fastnat i WC-stolen och i mellantaket som kattunge, fallit ner från en hög balkong i ungdomen, nästan blivit överkörd av en bil i medelåldern. Men nu på äldre dar har den hållit sig ganska säker. :) Så det finns hopp!

Svar: Hahah oj, stackaren då. Man borde ju inte skratta, men det låter för dråpligt. Skönt att höra att det finns hopp för framtiden. ;) Hur i hela friden lyckades katten fastna i WC-stolen?
TIDSTJUVEN

2018-09-04 | 10:52:51 | http://bohemianmaggie.blogspot.com
Regina Norrgård

Stackars sputnik vilken otur han har hoppas det blir bra och han kan vara ute igen kram sputnik

2018-09-06 | 14:00:05
Caroline

Stackars kisse! Vår Whiskas blev också biten av en orm en gång. Tassen svällde upp något otroligt och hon gömde sig längst in under soffan, stackaren. Nu är det nog över 10 år sedan, men då vi ringde veterinären så blev vi ombedda att ge kyypakkaus, en halv tablett tror jag det var. Behövde inte åka in och visa henne. Som tur blev hon nog snabbt bättre, så nog ska du se att er lilla kisse snart är pigg och kry igen.

2018-09-07 | 23:05:53 | http://www.voitbygirl.blogg.se
Kommentera:
Kom ihåg mig?