Välj din attityd med omsorg

 
Ikväll bjöd Folkhälsan i Oravais in till en riktigt upplyftande föreläsning i Kimo UF. Kvällens tema var "Det är inte hur man har det - utan hur man tar det" med Oa Lönnbäck. Med energi, humor och sin kännspaka kokkoladialekt pratade Oa om attityder, livsval och vinsten man får när man möter andra med positivitet. Vilken dunderkväll! Jag tror Oa fick hela publiken att inse att oavsett hur usligt man kanske tycker att man har det så finns det ändå alltid någonting att glädjas åt. Det är något som man garanterat behöver påminnas om allt emellanåt.

Det som jag speciellt tog med mig efter kvällens föreläsning är skillnaden mellan kris och katastrof. Ofta sätter man likhetstecken mellan de två begreppen, men jag tyckte att Oa beskrev det så bra när han förklarade varför en kris och en katastrof inte är samma sak. En kris leder till förändringar. Förr eller senare tar man sig igenom den och lär sig någonting nytt tack vare den. Kanske blir man en starkare eller klokare människa. En katastrof däremot, den är definitiv och har inga lösningar.
 
Jag tror att Oa har rätt i att det kommer någonting positivt ur de flesta situationer här i livet. Också ur kriserna och de tunga perioderna. Ibland inser man det inte förrän långt efteråt, men till och med det där hemska och jobbiga kan föra med sig någonting bra - bara man väljer att se det. Samtidigt tror jag att man också måste acceptera de negativa känslorna, utan att sätta någon värdering på dem, när de kommer. Annars är det omöjligt att gå vidare.
 
Det finns ingen hemlig lösning till ett trevligt liv, men en sak är i alla fall säker och det är att den attityd man väljer att ha gentemot livet garanterat påverkar hur man upplever och tolkar saker. Det spelar ingen roll hur man har det. Det som spelar roll är hur man tar det. Man mår helt säkert bättre av att se saker ur en positiv synvinkel än ur en negativ.
#1 - ajlimullersandvik.blogg.se

Jag försöker ofta påminna mig om att välja attityd med omsorg. Ibland går det bra, ibland lite sämre.

#2 - Mikaela

Riktigt bra inlägg, man får acceptera att allt inte går bra ibland och ta det med ro :)

#3 - Hanna

Vilket bra inlägg!

#4 - Jasmine

Tack för att du delar med dig av detta inlägg! Jag håller med om mycket. Framför allt att acceptera och inte värdera mindre bra känslor måste jag bli bättre på.
Ta vara på dig.
Kram

#5 - Emiza

bra inlägg

#6 - Pernilla

Jag håller delvis med. Läste en gång en intressant artikel som jag också bloggade om som tog upp en stor forskning om hur människor påverkas av kriser. De som hade drabbats av max 1-2 större kriser (död, skilsmässa, svår sjukdom, förlora sitt jobb, krig m.m.) hade lättare för att gå vidare och hållas positiva. De däremot som hade drabbats av 3 kriser eller mera hade det inte lika lätt. Det finns människor som lever i så svåra omständigheter att det helt enkelt inte fungerar med att bara säga att det är fast i deras attityder. Fast det helt klart stämmer att man har lättare att hantera ett trauma om man klarar av att vända det till något positivt. Men det finns faktiskt folk som drabbas av elände på elände, det ena värre än det andra och att tvinga sig själv att försöka se något positivt i kan ha motsatt effekt. Det händer saker som är absolut meningslösa som aldrig borde ha hänt, och en del är mer drabbade än andra. Men helt klart har du rätt i att man mår bättre om man klarar av att vända saker till något bra. Men jag håller inte om att det inte spelar någon roll hur man har det. Alla människor har inte samma förutsättningar, vissa har det riktigt riktigt dåligt. Det är helt klart att det påverkar.
Sorry för min essä här :D Känner bara att jag har en del tankar om det här.

#7 - Lisa

Riktigt bra och viktigt inlägg, alla borde tänka mer på detta! :)

#8 - ddianasliv.blogg.se

Ett intressant inlägg. Jag håller med på många punkter. Samtidigt som jag, som överlevt många långvariga trauman, tänker att det också finns situationer som inte borde hända. Det går att klara sig, bli starkare, göra det bästa av och kanske t.o.m. hitta mening i allt i alla fall, absolut - men det hade alltid varit bättre om det inte hade hänt. Gillar din poäng om att acceptera även negativa känslor. Tror en balans är det allra viktigaste, även om jag är helt med på att positivt tänkande, tacksamhet osv. spelar stor roll och gör livet betydligt finare att leva. :)

#9 - Annie

Man reser sig även ur en katastrof. Det tar bara mycket längre tid. Kris är när någonting hemskt är på väg att hända och man måste kämpa som tusan att lösa det. Katastrof är när någonting hemskt hände och man måste ta itu med det.

Jag tror hemligheten till att vara lycklig handlar om acceptans och fokus. Att acceptera att man mår dåligt ibland och fokusera på att lösa det istället för att älta. Att komma ihåg att vara tacksam. Inte leva på rutin. <3 Ingen är lycklig hela tiden, men att vara olycklig hela tiden är ett val.

#10 - tove N

Så härligt tema! Önskar att det inte var så lätt att tappa den inställningen. :)

#11 - Sanya

Låter som en intressant föreläsning! Har faktiskt tänkt tatuera in "Det är inte hur man har det, det är hur man tar det" efter en låt av Markus Krunegård :)

#12 - Emma Broberg

Väldigt läsvärt!

#13 - Elin

Jättebra inlägg och superfin bild! :D