2016-07-01 | 08:31:00

Att tillåta sig själv missa saker - utan ångest

Det här är ett inlägg till dig som sitter hemma och känner att du inte har ett tillräckligt roligt liv i sommar. Ett inlägg till dig som har ångest över att du missar en massa roligheter som "alla andra" är på.
 
 
En sak som jag lagt märke till är att jag med stigande ålder (nu låter det som att jag är gammal som ett fossil trots att jag bara är 23) blir allt bättre på är att missa saker utan att bry mig. Eller utan att bry mig är kanske fel uttryck. Utan att ha ångest är nog bättre. Tillåt mig förtydliga.
 
För ett par år sedan kunde jag känna mig misslyckad om jag satt hemma och missade någonting häftigt som kompisar och bekanta var på. När bilder från roliga festivaler och mysiga middagar dök upp i flödet på sociala medier fick jag en klump i magen om jag själv inte var med. Ni vet när man själv ligger hemma med feber och "alla andra" är på en rolig fest? Vartefter det dyker upp uppdatering efter uppdatering från festen ifråga på Instagram växer den där klumpen i ens egen mage. Man känner att man missar någonting som man själv också borde göra. Egentligen vet man inte riktigt vad man missar, men man är säker på att det är något jätteroligt och häftigt. Det är den känslan jag syftar på.
 
Det fina med att "bli vuxen" är att man slutar bry sig. Jag får inte längre den där klumpen i magen när det dyker upp bild efter bild från den där superroliga festivalen som jag själv inte är på - inte ens om alla mina närmaste vänner är där - eller om jag inte hinner med alla saker på listan över allt som man "ska" göra under sommaren. Vet ni varför jag inte längre får den där klumpen i magen? För att jag vet att det alltid kommer fler fester. Det kommer alltid fler festivaler. Det kommer alltid fler midsomrar och det kommer alltid fler jeppisdagar. Och gör det inte det så händer det i alla fall garanterat alltid någonting annat roligt. 
 
Livet har dessutom lärt mig att de där häftiga evenemangen sällan är enbart så roliga, härliga och perfekta som de ser ut på sociala medier. Oftast finns det också en baksida som inte syns på de där VSCO-filtrerade instagrambilderna och snapchatvideorna med bara skrattade människor.
 
 
Förutom att jag lärt mig att det alltid kommer nya evenemang så har jag också insett att det är totalt himla onödigt att sitta hemma och ha ångest över någonting som man inte gör när man istället kan njuta av det som man faktiskt gör. Det kan ju faktiskt vara så att man har det tusen gånger bättre hemma än på festivalen. I slutändan handlar det om vilken inställning man väljer. För vet ni, ifall man undermedvetet bestämmer att den där festen som man inte är med på är mycket häftigare än den plats där man själv befinner sig så blir det antagligen så. Och vice versa. Livet fungerar knäppt nog ofta som en självuppfyllande profetia.
 
Tro mig, det gör inget ifall man missar den där sommarfesten som "alla andra" är på och det gör absolut inget om man ligger hemma och slappar med en bok istället för att hänga på stranden med kompisarna en solig dag. Det gör inget att man missar en massa saker som "alla andra" gör under sommaren, för det finns inget entydigt liv som alla måste leva på exakt samma sätt. När man tar ett steg tillbaka inser man att det händer allt för mycket här i världen för att man ska kunna se, göra och uppleva allt. Man behöver inte skaffa samma erfarenheter som "alla andra". Det viktigaste är att man lever där man själv befinner sig, berikar sitt liv med sådana erfarenheter som man själv vill ha och samtidigt unnar andra att leva och ha roligt där de befinner sig.
 
Dagens visdomsord från denna 23-åriga tant lyder således:
 
Det är inte värt att du har ångest över saker som du missar i sommar. Njut istället av det du gör och den plats där du befinner dig! Om det då är på jobbet, i hängmattan eller på sommarstugan - det vet bara du. Det viktigaste i ditt liv är du själv och vad du har för dig. ♥

Finheter
Saragunmarie

Amen!

Svar: <3
TIDSTJUVEN

2016-07-01 | 11:50:14 | http://saragunmarie.vimedbarn.se/
Evelina

Du sa det! Finns faktiskt en term för det här: FOMO (Fear Of Missing Out). Det känns som det här ämnet är något man inte riktigt pratar om. Bra att någon öppnar upp om det. :)

Svar: Ja, FOMO är något som jag tror att de flesta som är födda på 80-talet och framåt (tyvärr) kan känna igen sig i. Inte minst gällande sociala medier, då det är så otroligt svårt att låta bli att scrolla sig igenom alla sociala medier stup i kvarten. Man måste ständigt vara uppkopplad och hålla koll på vad andra gör och vad som händer i världen, med resultatet att man själv glömmer bort att leva.
TIDSTJUVEN

2016-07-01 | 12:01:14
Veronica - var dig själv, för alla andra finns redan

Woow, vilket grymt inlägg!! Love it ♡

Svar: Tack Veronica! Så glad jag blir att du gillade det. ♥
TIDSTJUVEN

2016-07-01 | 12:46:20 | http://musicismyboyfriend.spotlife.se
Jw

som @Evelina sa, FOMO
Finns ett mycket intressant avsnitt om fear of missing out, and how to handle it. på tim ferris podcast;

http://fourhourworkweek.com/2015/07/31/tara-brach/
Tara Brach on Meditation and Overcoming FOMO (Fear Of Missing Out)

Annars också en mycket fascinerande person

Svar: Tack för tipset! Hade inte hört talas om Tim Ferriss podcast förut, men den verkar välgjord och intressant.
TIDSTJUVEN

2016-07-01 | 13:41:33
Elvira

Alltså gud det här hade inte kunnat komma mer lägligt! Tack tack tack. Du sätter ord på allt på ett så himla bra sätt och skriver saker andra redan sagt till mig men som jag liksom vägrar ta till mig. Nu gjorde jag det åtminstone lite, tror jag. Tack - älskar när du skriver sådana här reflekterande inlägg!

Svar: Vilken otroligt fin kommentar! <3 Så glad jag blir att du hittar någonting att ta fasta på i mina oftast så flummiga skriverier och reflektioner.

Ibland måste man helt enkelt få höra samma sak tusen gånger innan man tar till sig av det. Jag vet med mig själv att jag oftast måste komma fram till en insikt på egen hand - det funkar knappt fast någon annan försöker bulta in saken i mitt huvud med våld. Lite knasigt.
TIDSTJUVEN

2016-07-01 | 16:40:06 | http://mylifestylebyelvira.blogspot.com
ellenlundis

Otroligt fin inlägg Maria! :)
Kram från tant Ellen, 25 år bast!

Svar: Tack! Massa kramar tillbaka till dig <3
TIDSTJUVEN

2016-07-01 | 21:26:57 | http://finlandsgullet.wordpress.com/
FrökenTV, bloggen om tv och film

otroligt bra inlägg

2016-07-02 | 09:59:02 | http://efji.blogg.se/
Saga

Tack för det här inlägget! Har så många gånger känt mig som en tråkig människa då jag inte går på minst en fest per veckoslut, fem festivaler per sommar, världens mest hejdundrande nyårs-och midsommarfetster samt både en skid, sol-och stadssemester per år. Hur sjukt!? Knappast orkar någon människa köra på i sådär högt tempo och om inte annat sätter väl ekonomin stopp även i något skede. Men sociala medier ger tidvis en förvrängd bild av verkligheten. Som du säger, med stigande ålder (haha jag är 22) minskar ångesten över att "inte göra något särskilt en helg". För de kommer fler fester. Fler somrar, helger, midsommar och pampasnationaldagar. Som högskolestuderande tycker jag dessutom att just sommaren är för mig en tid att koppla av och tjäna pengar. Sommarjobbet tar sin tid, sträcker sig ofta ut över helgerna och ger inte utrymme för att flexa med tiderna. Kompisarna jobbar olika tid osv osv. Jag tror även att ifall man festar lite mindre ofta, uppskattar man varje fest man går på lite mer. Och alltid är man inte heller sugen på att gå ut, utan tar det bara lugnt, antingen i eget eller andras sällskap 😊

2016-07-02 | 15:30:09 | http://sagalinn.ratata.fi
Danielas Dagbok

superduperbra inlägg!!!

2016-07-03 | 20:59:04 | http://ddanielas.blogg.se
Ellen - tävlingsryttare

Magiska bilder!

2016-07-04 | 11:28:24 | http://ellenshorselife.blogg.se/
Elin

Ligger motvilligt i en husvagn och swipar från story till story på snapchat från festen. Jag mår jättedåligt vill vill vill också vara där och veta att andra ligger hemma och kollar på min story men nu är det jag som kollar på de andras, fan. Måste hinna med mer innan sommarlovet tar slut men allt måste passa ihop, alla ska vara lediga och föräldrar ska vara borta.
Tack för inlägget nu ska jag googla på fomo

2016-08-02 | 22:49:10
Cecilia

Så fint. Tack för det här. Det hjälpte verkligen<3 Kram, en orolig 16-åring

Svar: Så glad jag blir att du tycker det. Kram <3
TIDSTJUVEN

2017-04-13 | 23:59:13
Kommentera:
Kom ihåg mig?