Är gräset faktiskt grönare på andra sidan?

 
En kompis som hade varit på resa till Sverige sa häromdagen att hen reagerat på att alla svenskar är så trevliga - mycket vänligare och gladare än vi finländare. Just det där med den påtagliga vänligheten är en sak som jag själv också har reagerat på när jag varit på besök i vårt västra grannland, men idag läste jag en kommentar på Instagram som fick mig att tänka till. Kommentaren var skriven av en person från Sverige som nyligen varit hit till Finland på besök. "Alla är så trevliga i Finland" var personens utlåtande efter sin resa till grannlandet.
Är det inte lustigt - åker vi finländare till Sverige tycker vi att alla är så trevliga där
och åker svenskarna hit till Finland tycker de att vi finländare är så trevliga.
Är gräset faktiskt grönare på andra sidan?
Jag tror att allt i grund och botten beror på att vi människor är hemskt hemmablinda. Det vi ser varje dag förstår vi inte att uppskatta. I och med att vi förväntar oss att gräset ska vara grönare på andra sidan är det kanske vi själva som uppfattar gräset som grönare. Vi skapar en självuppfyllande profetia och ser det där positiva med grannlandet eftersom vi på sätt och vis förväntar oss att se det. Leende människor på gatan blir påtagliga eftersom vi förväntar oss att de ska finnas där. Vänliga gester från främlingar läggs märke till eftersom vi letar efter dem. Kanske allt det här egentligen beror på att vi själva också ler lite mer när vi är utomlands och därför möts av leenden?
 
Kanske det är så att de där vänliga gesterna och leende människorna finns här hemma också, men vi har bara inte lagt märke till dem eftersom vi inte letar efter dem? Om vi förväntar oss att möta leende människor nästa gång vi går på stan kanske vi ser dem? Kanske vi rent av själva borde le lite mer och hjälpa främlingar lite oftare så att andra också är trevligare mot oss? Jag tror att vi ser det vi väljer att se, och att andra människor ger oss det vi ger dem. Kalla det karma, gyllene regeln eller hokuspokus.
 
 
Nästa gång ni går på stan kan ni testa att le mot alla ni möter och räkna hur många som ler tillbaka. Jag är säker på att lika många ler tillbaka i både Finland och Sverige.
#1 - Ida-Marie

Så sant som du skriver, man ser ju saker med andra ögon då man är på resor och träffar nya människor i andra stället! :)

Svar: Precis! Man upplever allt med helt andra ögon när man är ute och reser. Man borde försöka se sin egen hemort ur en "resenärs" perspektiv lite oftare.
TIDSTJUVEN

#2 - Linda

Ser ut som att det kommer frakt till då man beställer. Informationen hittar du om du klickar på länkarna, underst på sidan typ :)

#3 - Karolina

Vilket bra inlägg, det ligger helt klart i något i det du skriver! Det är egentligen på senare dar (haha, låter som att jag är 100 år) som jag börjat uppskatta Österbotten på riktigt och verkligen börjat se hur fantastiskt det ändå är här :)

Svar: Tack så mycket! Jag har exakt samma känsla gentemot Österbotten. :) Det är ju så härligt här!
TIDSTJUVEN

#4 - Yvonne

Om det inte hjälper att le själv brukar det hjälpa om man är försedd med en hund eller en bebis, då ser man hur många glada människor som helst ;)

Svar: Åh, det kan jag tro! Vem gillar väl inte hundar och bebisar? :D
TIDSTJUVEN

#5 - Viktoria

Vet inte om det har något att göra med att folk kanske är trevligare mot just turister? x3 Om man skulle le helt spontant mot främlingar här tror jag inte man alltid skulle få så mycket leende tillbaka......

Svar: Men hur skulle de kunna veta vem som är turister och inte? Jag tror garanterat att man skulle få leenden tillbaka och man själv log oftare åt folk. Om inte annat kanske de ler tillbaka mot en eftersom de tror att man är lite knäpp. ;)
TIDSTJUVEN

#6 - ellenlundis

Väldigt bra skrivet Maria! :)

Svar: Tack Ellen! :)
TIDSTJUVEN

#7 - VERONICA - fashion blog

Du inspirerade verkligen mig genom detta inlägg. Så jäkla sant? Så himla bra. Och det krävs så lite utav oss!! Himla, himla bra inlägg :) Kramar!

Svar: Tusen tack Veronica! Roligt att höra att du också fick nya tankar av det här inlägget. :) Många kramar!
TIDSTJUVEN

#8 - Nina

Så sant så! Jag har själv jobbat en tid i grannlandet och man började faktiskt sakna vissa saker som va så självklart hemma. Kort och gott trivs vi bäst här i Finland ^^

Svar: Kanske man behöver åka bort ett tag för att uppskatta det man har? :)
TIDSTJUVEN

#9 - Embla

Jag har ett antal gånger av mina kompisar hört "dina föräldrar är så snälla!" Märkligt nog tänker jag samma sak när jag träffat kompisar...

Svar: Åh men precis! Bra point. Den här tanken går ju att tillämpa på det mesta här i livet.
TIDSTJUVEN

#10 - Maria

bra point, detta har jag inte riktigt tänkt på förut :)

Svar: Kul att det väckte nya tankar hos dig också. :)
TIDSTJUVEN

#11 - Hanna Karlsson

Intressant det där. Jag tror att man är mer observant och nyfiken när man är på ett ställe man inte brukar vara på och därför ser sådant på ett annat sätt.

#12 - Marre

Kanske, kanske inte. Jag var äntligen (efter elva långa år!) i Finland igen i somras. Jag tycker nog inte att det är så stor skillnad i den allmänna vänligheten. Dock uppfattar jag tyvärr Finland mer rasistiskt och fördomsfullt. Jag säger absolut inte att vi inte har mycket av den varan i Sverige, men min _uppfattning_ är att det är mer i Finland. (Detta är alltså min högst personliga och subjektiva uppfattning.)

#13 - Saragunmarie

Du e så klok, o VACKER! <3