Uppdatering på migränfronten

Tack till alla er som delade med er av era migränerfarenheter, både på bloggen och privat. Det känns skönt att inte vara lika ensam om den här jobbiga sjukdomen längre, även om det är hemskt att så många ska behöva lida av den. Men det glädjer mig ändå att många har fått den hjälp som behövs.
 
 
Ett läkarbesök med migräntema stod på schemat för min del idag. Och än en gång måste jag berömma Studenthälsovården i Vasa. Även om det oftast är rätt långa väntetider dit så får man alltid ett så himla bra och professionellt mottagande. Hittills under mina tre studieår har jag enbart stött på trevlig, hjälpsam och framför allt mänsklig personal som tagit mig på allvar, oavsett små eller stora bekymmer. Det här med att deras målgrupp enbart är studerande har verkligen sina positiva effekter.
 
Jag och läkaren satt i lugn och ro och diskuterade allt möjligt som jag undrade över kring migrän. Jag har haft auramigrän sedan lågstadiet men aldrig uppsökt läkare för det tidigare, men nu har jag min diagnos svart på vitt. Utgående från min situation så skrev hon ut tre olika mediciner med lite olika verkan. Till en början ska jag testa att ta Miranax och Primperan tillsammans. Det är en värkmedicin och en medicin mot illamående som tillsammans borde vara väldigt effektiva mot migrän, särskilt eftersom jag bara förlitat mig på Burana tidigare. Ifall de trots allt inte hjälper så fick jag också utskrivet Sumatriptan som helt specifikt är en migränmedicin och ska tas genast när man känner av de första migränsymptomen. Den har dock världens längsta bipacksedel, så jag hoppas förstås att jag klarar mig med de två förstnämnda.
 
Även om jag håller tummarna för att det dröjer ett bra tag innan migränen slår till igen så är jag förhoppningsvis väl förberedd den här gången. Så skönt!
 
#1 - emsie

kämpa <3

Svar: <3
TIDSTJUVEN

#2 - Madeleine Karf

Jag har å besvär me migrän, så ja lider verkligen mee de. Så hemskt tå attackan komber som en blixt från klar himmel (i alla fall ere så fö me)! Bra att do ha fått hjälp å hoppas medicinan hjälper! :) Kram

Svar: Ja fy ändå! Vi ska hoppas he, å hoppas att tin migrän å lugnar ner se. :) Kram
TIDSTJUVEN

#3 - Saragunmarie

Va skönt! :)

Svar: Verkligen! :)
TIDSTJUVEN

#4 - ett ritstift i din rumpa

hoppas medicinerna hjälper! och tack för tipset.. jag har både miranax och primperan utskrivna, mot helt andra besvär, men kanske jag borde testa att låta dem tillsammans slåss mot migränen nästa gång den dyker upp.

angående sumatriptan fick jag den utskriven för många år sedan mot migrän, och det var en ganska obehaglig upplevelse, dock är jag väldigt läkemedelskänslig så förhoppningsvis funkar den utan jobbiga biverkningar för dig :)

Svar: Nämen sidu, då kan du ju med all rätt testa att kombinera dem när migränen slår till nästa gång. Ibland har man tur. ;) Vad fick du för biverkningar av Sumatriptan? Jag tyckte själv att bipacksedeln lät väldigt avskräckande efter en snabb genomläsning, men i och för sig låter ju de flesta bipacksedlar väldigt läskiga.
TIDSTJUVEN

#5 - Gunilla

Magnet smycken har jag hört har hjälpt åt många,har ej själv migrän så jag kan inte säga exakt :)

Svar: Tack för tipset! Det här ska jag forska mer i. :)
TIDSTJUVEN

#6 - Madeleine

Av alla du har fått så är miranax bäst, men sumatriptan skulle jag inte rekommendera att du tog.. Som du sa själv så är det låång lista med biverkningar men för mig åt jag dem helt i onödan för de hjälpte ingenting. Men vi är ju olika så förhoppningsvis hjälper de för dej :)

Annars magnetsmycken ska faktiskt hjälpa mot migrän men jag har aldrig testat själv.

Svar: Så synd att inte Sumatriptan hjälpte alls för dig. Men det är ju så individuellt med mediciner. Det som hjälper för en kanske inte hjälper alls för en annan med exakt samma symptom. Alla människor är ju unika så jag håller tummarna för att någon av de här hjälper för mig. :) Ska kolla upp magnetsmycken!
TIDSTJUVEN

#7 - Sara

Yay, sumatriptan! Min favorit, den enda som hjälper. :D
Om du tar den, ta den GENAST du känner av migränen, vänta inte "för att se om det blir bättre" som jag brukar göra. Haha.
Har du sedan möjlighet, lägg dig och sov en timme i ett mörkt rum. Det brukar hjälpa för mig med medicin + sömn.

Jag har faktiskt inte läst bipackssedeln, vill inte förstöra min glädje över att ha en medicin som funkar. :P
När man tar tabletten får man en tryckande känsla över bröstkorgen, och ibland lite svårt att andas + yrsel, så det är bra att lägga sig ner en stund.

Hoppas någon av medicinerna funkar för dig!

#8 - Sabina

Va bra!! Fast jag hoppas det dröjer innan du får testa deras verkan. :)

Svar: Ja, det är så skönt att veta att jag har någonting att ta till nu i alla fall. Så nu placerar jag ut mediciner i alla tänkbara väskor som jag använder för att alltid vara förberedd. ;)
TIDSTJUVEN

#9 - Anonym

Måste bara få fråga var du har fått tag i den där veckoplaneraren som visas på bild 1!

Svar: Visst får du fråga det. :) Den snygga griffeltavlan kommer från Villa31.fi och hittas ganska exakt här: http://www.villa31.fi/epages/OVK.sf/sv_SE/?ViewObjectID=12753828
TIDSTJUVEN

#10 - Marina

Jag har också haft migrän med aura sen jag gick i lågstadiet. Försökte först med bara burana men det hjälpte inte. Gick till läkare och fick Sumatriptan utskrivet och det har hjälpt mig otroligt mycket! Vet ju inte hur dina anfall ser ut, men antar att du får någon form av synbortfall som första steg, ta då genast tabletten! Den bromsar anfallet och du slipper huvudvärken och illamåendet (eller vad som kommer sen). Så funkar det iaf för mig och vi har ju samma form av migrän så kanske det funkar också för dig :) Har alltid med mig medicinen i plånboken, kan vara otäckt med synbortfall om man t.ex. kör bil. Biverkningarna kan säkert vara många men vi som har migrän vet att man hellre är lite dåsig och trött resten av dagen än genomlider ett helt anfall. Lycka till!

#11 - Jenna

Jag gjorde också misstaget att läsa bipackssedeln till Sumatriptan innan jag började ta den.
;)
Det blev inte bättre av att läkaren beskrev biverkningarna som att: "Det kan hända att det känns som om nån försöker kväva dig och då ska du inte få en panikattack, försök bara att andas lugnt."

Oroa dig inte, jag har åtminstone inte känt av några som helst biverkningar förutom trötthet och det är helt hanterbart.
=)