Sjukdomen som borde utrotas

Den senaste månaden har min migrän slagit till med full kraft så ofta som en gång i veckan (!) och då oftast redan från morgonen. Det är tre gånger mer än någon människa borde utsättas för och mellan migränanfallen har huvudvärken dessutom legat och pyrt konstant. Jag har lidit av migrän ända sedan lågstadieåldern, men tidigare har migränanfallen kommit så pass sällan att jag klarat mig med vanlig huvudvärksmedicin och sömn. Men nu känner jag att den taktiken inte fungerar längre.
 
Igår låg jag däckad i sängen hela förmiddagen (och mina rubbade sinnesintryck försökte inbilla mig att min säng var placerad någonstans långt under vattenytan - jag varken hörde eller såg någonting) och gick därmed miste om en förmiddag som borde ha ägnats åt praktiken. Den förstör så otroligt mycket, den där fördömda migränen! Idag bokade jag läkartid för min migrän - något som jag tänkt göra sedan i höstas men inte kommit mig för. Men nu ska den förhatliga migränen banne mig tämjas. Jag har hört att akupunktur ska hjälpa mot migrän också, så det överväger jag också att ge en chans. Just nu skulle jag faktiskt ge rätt mycket för att slippa denna mardrömssjukdom...
 
Ni som har erfarenhet av migränmediciner, vilka tycker ni att har hjälpt er mest?
Och vilka har varit totalt värdelösa? Alla andra migräntips är också välkomna.
 
Jag litar förstås på att läkaren vet vad hen talar om när jag ska dit om två veckor och att jag får utskrivet någonting som passar just mig, men det är ju alltid bra att ha lite förhandskunskaper med sig, så berätta hemskt gärna om era erfarenheter - både bra och dåliga.
 
#1 - Madde

jag har migränmedicinen Migard och den fungerar jätte bra för mig. men den är ganska dyr, men så värt det! Annars när jag har migrän brukar jag ligga i sängen med solglasögon (om det är ljust) och försöka sova bort den, brukar oftast också hjälpa att sitta i duschen. Annars är det ju allra bäst om man spyr, men inte så trevligt men då släpper migrän lättast och i slutändan minst smärtsam. Hoppas det går om!

Svar: Skönt att höra att medicinen har fungerat för dig! :) Har du migrän med eller utan aura?

Förut lättade alltid migränen för mig också så fort jag spydde, men numera kommer jag aldrig till det där spy-stadiet utan migränen lämnar på ett sjukt jobbigt ligga-i-sängen-och-vara-blind-stadie istället.
TIDSTJUVEN

#2 - Emma

Jag har en bra migrän medicin som heitär Sumatriptan Sandoz. An e it e så farlit dyr, kostar runt en 5-6€. Har vissa perioder tå ja har hemsk migrän så tå fick ja recept på den här medicinen. Läkarin skreiv även ut panadol 1000 och burana 600 som ja ska ta båda två på sama gang tå ja känder att ja halder på ti få migrän. He brukar oftast hjälp så it ja behöver ta migrän medicin :) Brukar även va skönt ti lägg en våt handduk på ögons/pannon tå man får migrän.

Svar: Så bra att du ha fått en medicin att ta till! Ja tycker själv att Burana 400 int alls hjälper mig längre, så nånting starkare e mer än nödvändigt för min del också. Ha hört från andra å att he e bra att ta både Burana å Panadol samtidigt så he ska jag test nästa gång migränen kommer smygande. :)
TIDSTJUVEN

#3 - Saragunmarie

Usch!! :( Jag har aldri haft migrän (thank God!), "bara" svår huvudvärk alltför ofta. Hoppas du får hjälp med migränen! Kram!

Svar: Migrän e verkligen ingenting att vill ha, så du kan va glad över att ha sluppi he! Tack, he hoppas jag å. :) Kram!
TIDSTJUVEN

#4 - Ida

När jag ville ha hjälp med huvudvärke ville de att jag sku skriva en migrändagbok, datum och hurudan migrän jag hade och om jag gjort ngt speciellt samt var e tog sjukt i huvudet. Jag fick också Panadol 1g å Burana 400mg utskriven men ja tyckt int e hjälpt så sedan fick ja näs spray som ja faktist int ha behövt använd så myki. Jag tror att bästa sätte att bot migrän är att man tar medicin på förhand t.ex. om man vet att man ska på utfärd å allti får migrän tå så tar man ett piller före man far för i alla fall för mig ere så att om e redan bryter ut så ere skitit ga me alla mediciner tå ere no bara ti ligg på vessan :)

Lycka till :)

Svar: Va trist att e int hjälpt me värktabletter för dig heller. :/ Men he e ju bra i alla fall om du vet på ett ungefär i vilka sammanhang som migränen bryter ut, så att du kan va förberedd. He underlättar ju genast en hel del. Min migrän e helknäpp å kan bryt ut typ när som helst. :( E finns liksom inget samband alls nå mer. Men få se om jag å måst gör nå sån utredning som du måsta gör...
Tack! :)
TIDSTJUVEN

#5 - Viktoria

Jag har aldrig haft migrän. :) Bara vanlig huvudvärk.

Svar: Åh, vilken tur! :)
TIDSTJUVEN

#6 - Hanna

Migrän är nog helt klart något som borde utrotas. Jag självdiagnostiserade mig med ögonmigrän för ett par veckor sen då jag mitt i diskandet märker att synfältet försvann på ena ögat och det var fjärde gången nu på 1½ år som det hände. Och då mamma har migrän med aura så var jag inte så förvånad...
Tack och lov så har jag "bara" synfältsbortfall i en halvtimme och efteråt trötthet och lite dov huvudvärk som biverkning, så ifall min migrän hålls på den nivån är jag okej med dess existens *peppar peppar*.
Jag hoppas att du skulle få någon klarhet i när/varför den bryter ut och att du får nån medicin som funkar (och panadol + burana har också jag hört att funkar bättre tillsammans än enskilt)! Kram!

Svar: Usch då. :( Det där är nog det allra obehagligaste det, när man plötsligt inte ser någonting längre. För mig blir det så att någon del av synfältet först blir suddig och flimrande, sedan blir det allt suddigare och "vitare" tills jag knappt ser någonting alls längre. Att titta på en dataskärm eller mobil är rena döden. Tack för din kommentar! Kram
TIDSTJUVEN

#7 - VERONICA

Jag hade det när jag var liten, men det har avtagit nu. otroligt skönt! Hoppas du blir bättre snart, kramar på dig :)

Svar: Åh, vad skönt att det har gått åt det hållet för dig! För mig är det precis tvärtom, men kanske det vänder snart. Tack så mycket. :) Kram!
TIDSTJUVEN

#8 - Linda

Har också haft migrän ända sedan jag var liten :( Tyvärr har det börjat komma oftare också nu i vuxen ålder. Det kommer som ett brev på posten med "röda veckan", reagerar väl på hormonförändringar. Fick utskrivet Sumatriptan Sandoz tabletter av läkaren, och de fungerar bra. Hoppas du får utskrivet en medicin som fungerar för dej!

Svar: Åh, fy då. Jag håller med dig om att hormoner verkar ha rätt stor inverkan på migrän. :/ Det är inte lätt att vara tjej. Men så bra att medicinen har fungerat för dig ändå!
TIDSTJUVEN

#9 - Jenni

Uschdå... hoppas du får något som hjälper! Jag har också migrän, oftast märker jag den redan innan huvudvärken då mitt brytningsfel blir tydligt och saker och ting börjar "hoppa" lite, även då jag börjar se prickar och ljus börjar kännas för starkt och ta i ögonen, men oftast är jag i ett sådant ställe där jag inte har chans att ta någon medicin... Bryter den ut börjar jag må dåligt och ligger i mitt kolsvarta rum under täcket och försöker sova bort den.
Jag fick en medicin sist jag var till neurologen (har epilepsi) som hjälpte jättebra! minns tyvärr inte vad den heter... men det lämnade en konstig svag irriterande huvudvärk som varade nästan några dagar efter migränen till och med, märkte jag sedan
vilket var jätte störande. Har inte varit efter en ny/annan medicin för känns som om de inte riktigt vet något på hälsocentralen (min åsikt, dessutom går vi knappast till samma läkare) och till neurologen är det så lång tid ändå så jag väntar till nästa kontroll.
Men hoppas du får någon bra som hjälper! Ingen borde ha migrän, usch!

#10 - sarah

Ingen jävla medicin har hjälpt på mig,
jag tog en gång panacod (samma som jag har nu när jag opererat) o de hjälpte lite.
Men det är ju basically bara drugs också. :P

Svar: Usch då. :( Det är hemskt när ingenting hjälper.
TIDSTJUVEN

#11 - Sabina

Jag har inte själv migrän men Anders har det. Han fick som barn utskrivet Pronaxen i flytande form och sen i tablettform. Om han tar medicin direkt han ens känner av det lite huvudvärk så får han motat det i grind. Än så länge iaf. Min svägerska har Miranax utskrivet för migrän. Har själv dom också för mina hemska menssmärtor och de hjälper otroligt bra. Hoppas du får hjälp!!

#12 - Sara

Jag har sk. "hormonell" migrän o får alltid sjukt i samband med mensen och ibland även vid ägglossning. 1-4 dagar vanligtvis, har haft problem sedan högstadiet mer eller mindre.
Jag har testat på en hel del olika piller. Just nu så har jag Sumatriptan Teva. Den funkar rätt bra ifall jag tar en tablett genast jag känner av symptomen och helst sover ett par timmar efteråt. (Den är ganska stark så jag däckar i flera timmar om jag har möjlighet.)

Panadol, burana, Miranax och diklofenak funkar inte alls för mig tyvärr. Det är sumatriptan + mörker + sömn som gäller.
Jag har varit till läkare flera gånger, men de har ingen lösning eftersom migränen är hormonell. "Eventuellt blir det bättre om du får barn, men det kan också bli sämre". Wohoo, nu blev man ju taggad. ;P

Auramigrän har jag sällan, men jag kan få synbortfall ibland.
Det är en hemsk sjukdom, och man känner sig så handikappad..
Hoppas du får någon medicin som fungerar!

#13 - Daniela

Usch låter inte alls kul. Har aldrig haft migrän men huvudvärk är ju redan hemskt. Fin blogg du har :D

#14 - Jenna

Jag har haft migrän hela livet men det eskalerade efter att jag fyllde 20.
För ungefär 4 år sen fick jag utskrivet Sumatriptan och Napromex - de tas tillsammans då jag får ett anfall.
De funkade bra i början och var oftast effektiva - men efter ett tag blev anfallen svårare, till den grad att jag inte ens kunde ta tabletterna för jag bara spydde och spydde och inte ens vatten hölls i min mage...

Mina anfall kom också tätare och det slutade med att jag var tvungen att ta mediciner flera gånger i veckan - vilket inte alls rekommenderas
(Sumatriptan ska max tas ca 6 gånger per två månader...jag tog dem ibland 6 ggr i veckan!) Fick nån sorts injektionssprutor utskrivna, så jag kunde injicera medicin direkt i benet vid ett svårt anfall men jag vågade aldrig testa dem..!

Så för ett år sen hamnade jag på utredning igen, på Centralsjukhuset och fick diagnosen svår, kronisk migrän och började äta Propal - blodtrycksmedicin.
Och jag var SÅ skeptisk till det - jag ville inte äta blodtrycksmediciner som 30-åring, men det blev min räddning.
Jag har inte haft ett enda svårt anfall på över ett år (sådär att jag ligger livlös i badrummet och bara kräks galla), jag har knappt huvudvärk längre och när jag känner att jag håller på att få ett anfall så räcker det med att ta just Sumatriptan+Napromex en gång så försvinner det på en halvtimme.

Så gå absolut och få hjälp för det är verkligen OLIDLIGT att ha migrän.
Det kan förstöra ens liv, på riktigt, om man inte får rätt medicin.

Sumatriptan och Napromex har varit bra för mig - och jag rekommenderar dig att börja där och se om det kan ha effekt men be också att få testa förebyggande mediciner.
Jag har testat flera sorters förebyggande mediciner innan jag fick Propal - de hjälpte inte mig men det kan hända att de hjälper dig.

#15 - Sofie

Om du vill prova på reflexologibehandling för migränen så kan du boka en tid till mig :) Har behandlat en som lidit av mycket huvudvärk och hon upplevde att det hjälpte bra. Läs mer på min hemsida/blogg www.halsovisare.com

#16 - Sara

Har också lidit av grym migrän i 8års tid, minst en gång per månad kom det vissa gånger flera så det tog lite över mitt liv för att man alltid var rädd för när det skulle komma :/ men tillsist hittade jag en läkare som tog problemet på allvar och migrän medicin testades men den gjorde så att det blev 10 ggr värre någon timme och sedan försvinna så den testade jag bara 2 ggr, idag har jag ätit blodtrycksmedicinen orloc i 3 år och migränen är som ett minne blott :) men utan medicinen kommer samma sak tillbaka direkt så har fått vänja mig vid tanken att alltid äta medicinen men så länge jag mår bra så är jag okej med det :)

#17 - Anonym

Jag har haft sedan högstadie migrän med aura men började plötsligt få det oftare och oftare och sedan varannan vecka. Detta berodde på boven p-piller (Yaz). Äter idag minipiller och mår super. Får migrän ytterst sällen och den är lindrigare. Så kom ihåg att se till vad man stoppar i sig fast läkaren säger det var ok med vanligt p-piller när jag hade migrän så sällan....

#18 - Janica

Tyvärr har ja själv ingen erfarenhet va e gäller migrän, men har mang bekanta som har e på endera lindrigare eller värr sätt. Men Pronaxen har ja hörd att har fungera för en del, och he e int alls dyr medicin. Däremot e ja en sån som själv gillar att test lite alternativa metoder före medicin, och akupunktur hjälper ju mot mang olika problem. Hoppas du hittar na som passar din migrän, så int livskvaliteten blir lidand hela tiden :)

#19 - Paula´s Blogg

Jag har också migrän..inga mediciner hjälper! Bara att ligga i mörkt rum o ha det tyst. Bryter ut vid stress, stark mat, för lite sömn, druckit för lte vätska...jobbigt värre alltså. Brukar ha det som så att den bryter ut under natten, vilket då gör att jag inte hinner ta nån medicin..den har brutit ut genast då jag vaknar...Inte så kul alltså...