2019-01-21 | 20:29:00

Saker jag inte visste före jag fick barn

Jag vet inte om det beror på fullmånen eller någon utvecklingsfas, men här har vi haft en ovanligt gnällig bebis senaste natt. Nu idag har vi som tur fått tillbaka vår lugna gullis som sover så snällt att jag till och med hann öppna datorn och logga in på bloggen, så vi kan ju hoppas att kommande natt inte blir en repris på den förra. 
 
Ett av mina mest lästa blogginlägg under graviditeten var inlägget Saker jag inte visste före jag blev gravid. Vartefter tiden går lär man sig mer och mer, och här kommer därmed en ny lista – denna gång en lista över saker jag hittills lärt mig sedan jag fick barn. Tre veckor och tre dagars erfarenhet, jajjamensan. 😁 Många "goda råd" och tips får man ju både före man får barn och inte minst efter, men vissa saker har folk helt enkelt glömt bort att nämna. Till exempel: 
 
   
1. Återhämtningen efter kejsarsnitt är inte nådig
Att förlossningen slutade med snitt känns helt okej eftersom det var nödvändigt i situationen. Vad som kunnat hända om vi bott i något land där vården inte är så bra som här i Finland vågar jag inte tänka på. Före graviditeten lyssnade jag på massor av förlossningspoddar, och flera av dem handlade också om snitt, så när det hastigt beslutades att jag skulle snittas kände jag mig inte nervös inför det hela eftersom jag visste vad som väntade. Något jag däremot inte visste på förhand var hur överkörd man skulle känna sig en lång tid efter operationen... 
 
De första dagarna efter förlossningen kunde jag inte ens vända mig eller sätta mig upp i sängen utan hjälp. Och då ska vi inte tala om att ta sig upp ur sängen... Och upp måste man ju dessvärre ibland, om inte annat så för toalettbesök. Det blir ett helt projekt när man inte får/kan använda magmusklerna. Den första en och en halv veckan fick sambon lyfta över babyn till mitt bröst varje gång jag skulle amma nattetid, för det där med att vända sig och lyfta nästan fyra kilo bebis samtidigt gick helt enkelt inte. Första blöjan bytte jag när bebisen var en vecka gammal, för innan dess kunde jag inte lyfta henne under vattenkranen. Och först en och en halv vecka efter snittet kände jag mig tillräckligt rörlig för att våga mig ut på en kort promenad med barnet. 
 
Ett kejsarsnitt är ju verkligen ingen liten operation, så det är ju alldeles logiskt att det behövs en lång återhämtningstid innan man är på benen igen. Man måste helt enkelt tillåta sin kropp att hinna återhämta sig, men som nybliven mamma känner man ju sig onekligen rätt värdelös om man inte ens kan byta blöja på sitt eget barn. Den känslan i kombination med hormoner som går loco resulterar i rätt många tårar den första tiden. Jag skulle aldrig välja snitt frivilligt över en vaginal förlossning. 
 
 
2. De största trosorna är inte tillräckligt stora efter ett kejsarsnitt
Jag hade köpt två par stora mjuka trosor inför tiden efter förlossningen – de största jag hittade i butiken – men jämfört med sjukhusets fantastiska nättrosor kändes de som ett skämt. Tips från coachen: ta för allt i världen på er ett par nättrosor när ni ska åka hem från BB så att ni i alla fall har ett par trosor som inte skaver på snittet den där första jobbiga veckan på hemmafronten. I vanliga fall är jag starkt emot stöld, men det här är helt klart ett undantagsfall. Nättrosor och pyjamasbyxor med lös resår är Guds gåva till den nysnittade kvinnan. ❤
 
3. Tvättmaskinen är ens bästa vän
Tacka vet jag tvättmaskin. Och spytrasor. Och många ombyten av bebiskläder och amningstoppar. Den som sa att man inte behöver så mycket kläder i storlek 50/56 hade uppenbarligen inte en bebis som kräks lite efter varje amning. 
 
 
4. Utdrivningsreflexen är inget skämt
Mjölkläckaget alltså, det är inte att leka med de första veckorna. Varje gång bebisen ammar ur ena bröstet läcker det andra som om man skulle få betalt för det. Det här hade jag inte varit medveten om före jag insåg det den hårda vägen när mjölken runnit till och bebisen ammade när vi var på BB. Hade jag varit lite förutseende hade jag tagit med mig en mjölkuppsamlare i BB-väskan. Den hade garanterat kommit till större nytta än Bluetooth-högtalaren (och laddaren till den, haha) som vi trott att vi skulle hinna använda under förlossningen. 😅 Sedan att man ibland börjar läcka bara av att titta på sin bebis är ju också lite intressant. 
 
5. Mjölkduschar är ett faktum
Och på tal om bröstmjölk; varför har ingen berättat för en att när bebisen ammar och släpper taget om bröstet så "lämnar trycket på" ibland så att man sprutar ner halva bebisen med bröstmjölk innan man upptäcker det? 😂 Tur att bröstmjölk sägs vara bra mot allt från täppta näsor till irriterad hud, hehe. 
 

Finheter
Linnéa

1.Wow vad söt första bilden var med den där söta mjukisdressen.

2. Vilken kattras är det? =)

3. Hur gör du för att behålla din hårlängd så vackert?

Svar: 1. Tack! Man får se till att pylta på barnet varma kläder om man ska gå ut i den finska vintern. :D
2. Helt vanlig bondkatt.
3. Klipper man sig sällan växer håret som ogräs, men huruvida det är vackert eller inte tåls att diskuteras. ;)

Tack för kommentaren!
TIDSTJUVEN

2019-01-21 | 21:54:23 | http://www.nealo.blogg.se
Malin

Åh, bra med tips från verkligheten; keep them coming!!
Har också funderat mycket på varför snitt anses som så "smidigt" jämfört med vaginalt. Jag tycker det låter så omständigt och brutalt med op! Hoppas jag slipper. Min plan är bebisen kommer ut samma väg som hen kom in. 😂 Hoppas det fungerar...

Svar: Håller tummarna för att din plan funkar! :) Fler tips från verkligheten kommer garanterat. Jag förvånas varje dag över hur mycket som är annorlunda än man tänkt sig/fått höra.
TIDSTJUVEN

2019-01-21 | 21:59:49 | http://https://malinsdriftigheter.com
Linda

Jag tog också med mig ett par nättrosor hem från bb 😂 jag har dem ännu i troslådan.
Mjölkläckage.. för mig har det funkat bra utan skydden att ha i bhn bara bhn är på ena bröstet när man ammar med det andra. Eller att inte något trycker på ovanifrån bröstet. Nu ikväll tex fick ja blöt nattpajta för att det av någon orsak börja läcka ur det ena när vi amma. Å ja orka int ens byta 😁 oj oj

Svar: Skönt att du inte har lika mycket "problem" med läckande bröst. Hade jag bytt kläder varje gång de blivit blöta av mjölk hade jag fått byta tio gånger om dagen. :') Amningsskydden får jag byta minst tre gånger om dagen. Läcker konstant.
TIDSTJUVEN

2019-01-21 | 22:22:53 | http://lindasjolund.blogg.se
När Annie fotograferar på Gotland

Underbart inlägg <3 Jag är så glad att jag var med när en kompis blev snittad, och tiden efter. Så att man vet. För tiden efteråt alltså... förstår inte hur man kan välja snitt om man inte måste. För tiden efteråt är ju hemsk!

Det ska bli så spännande att se hur vår lilla bebis är! Längtar så himla mycket. Om den kräks mycket eller lite. Kompisens pojk kräks inget alls och spyr pyttelite. Det är först nu, ca 3 månader, som han börjar dreggla :-P Så underligt hur olika det kan vara!

Svar: Tack så mycket Annie! <3 Wow, häftigt och fint att du fick vara med under din kompis förlossning och tiden efteråt. Den erfarenheten har du garanterat nytta av nu när du själv ska få barn, även om ingen förlossning är den andra lik.

Förstår att du längtar efter den lilla familjemedlemmen <3 Inte länge kvar nu!
TIDSTJUVEN

2019-01-22 | 00:07:37 | http://www.narannie.se/
Emma

Jag vet inte om det kan hjälpa (eller så gör du säkert detra redan) men jag har börjat göra såhär att efter varje amning lägger jag en trasa över axeln, lyfter upp bebben och rapar henne så behöver hen inte skita ner kläderna. Sedan har jag fått lite nog av mjölkuppsamlingskuporna. Istället har jag börjat lägga en trasa över andra bröstet som samlar upp mjölken istället. Jag och uppsamlingskuporna kom inte så bra överens, oftast glömde jag bort dem och efter ett tag var jag neddränkt i mjölk 😁
Det är att kämpa vidare. Mina bröst blev mer samarbetsvilliga efter att jag hade ammat en tid 👍🏽 (Höhhö kanske efter 5 månader eller nått sånt, före det blev det många mjölkduschar) 😛

Svar: Bra tips, men vi har en sådan bebis som spyttar trots att jag rapar henne efter amningarna. Ibland kommer spyan redan under själva amningen, ibland direkt efter och ibland ett tag senare. :D Hon äter mycket och snabbt, så hon spyr väl helt enkelt upp överskottet. Vikten ökar stadigt så det verkar inte gå någon nöd på henne i andra avseenden än att hon får byta outfits många gånger under dagen.

Skönt att höra att mjölkduscharna kan minska med tiden. ;) Känns ju som att man aldrig kommer våga ha "finare" kläder på sig mera.
TIDSTJUVEN

2019-01-22 | 08:41:27 | http://emmajarnstrom.wordpress.com
Jessica

Ha ha, underbara insikter som jag kan tänka mej inte är det första som nämns=)) Bröstmjölk är ju som sagt bra för allt så... haha

Svar: Eller hur :)
TIDSTJUVEN

2019-01-22 | 08:59:29 | http://korkochkapsyl.blogg.se
Marre

Ah, det glamorösa livet med nyfödd bebis ;)
Tro mig, den där "överkörd av tåget"-känslan går alldeles utmärkt att ha även utan snitt 😂 Har varit så otroligt mörbultad efter alla tre förlossningar, så jag har lite svårt att relatera till de som berättat om all energi de hade dagarna efter förlossningen, när de typ städat, bakat, klippt gräs... Jag har fått vara glad om jag lyckats ta mig till toaletten och tillbaka, för det här med att vara i upprätt position har inte varit lätt. Återhämtningen har inte varit snabb...

Nåja. Jag hoppas ni har det fint tillsammans ändå! :) Tänk ändå, när jag började följa dig var du tonåring, nu är du en mamma. Livet...!

Svar: Med tanke på hur olika alla förlossningar är så är det ju inte konstigt att återhämtningarna är lika varierande också. Men på något vis känns det som att det finns en förväntning på att man ska vara tillbaka på benen helst redan dagen efter att ungen kommit ut. Lite orimligt.

Alltså ja-a, helt otroligt hur snabbt de senaste åren gått! Och långsammare lär väl inte åren gå i fortsättningen...
TIDSTJUVEN

2019-01-22 | 09:43:11 | http://arinya.blogg.se/
muffinaround.com

Jag skulle när som helst välja snitt igen. Min första (vaginala) förlossning var horror så det skulle jag aldrig villa uppleva igen. Men tur att jag inte behöver för det räcker nog med två barn :D Men för mig var planerat snitt en stor räddning.

Svar: Tänk så olika det kan vara! :) Skönt ändå att din andra förlossning blev bättre än den första. Det kanske på sätt och vis uppväger de jobbiga minnena från den första förlossningen litegrann.
TIDSTJUVEN

2019-01-22 | 12:37:10 | http://muffinaround.com
Lotta

Oj, oj de där mjölkduscharna och läckaget😂
Ingen sa något om mjölkuppsamlarna med 1an och jag är evigt tacksam till den som nämnde dem för mig innan 2an kom till världen.

Hälsningar en som alltid tyckte hon luktade sur bröstmjölk i flera månaders tid😂🤦🏻‍♀️

Svar: Ack ja, sur bröstmjölk är den nya Chanel no 5. :D
TIDSTJUVEN

2019-01-23 | 08:54:15
Caroline

Vilken sötis!
Återhämtningen och trosorna, ja jag känner igen mig, haha. Nu snart 7 månader efter förlossningen börjar jag känna att jag nog kanske har några magmuskler kvar där under, men de är nog långt där under. Mer och mer har jag nog fått tillbaka känseln runt omkring snittet, men ännu finns det nog ställen på magen som jag inte har full känsel i. Det tycker jag är något som det inte pratas om. Får man överhuvudtaget tillbaka all känsel? Det är väl individuellt, men det tyckte jag var lite läskigt efteråt att inte ha någon känsel alls (förstås bra ändå den första tiden då det tog sjukt ändå). Kom ihåg, du är inte värdelös, första tiden är jobbig. Det blir bättre!

Trosorna ja. Hade också köpt nya, men dock helt opassliga. Får se när man vill börja använda vanliga trosor igen. Trivs så bra i "mommotrosorna", hehe.

Svar: Ja, det där med känseln har du verkligen rätt i. Det är så underligt när man rör området ovanför snittet och inte riktigt känner någonting samtidigt som det ändå gör ont. Svårt att förklara, men du förstår säker hur jag menar. Kanske känseln där aldrig kommer tillbaka.

Tack för kommentaren och hoppet om att det blir bättre <3
TIDSTJUVEN

2019-01-23 | 20:32:42 | http://www.voitbygirl.blogg.se
ellenlundis

Väldigt bra tips! :) Så roligt att läsa er föräldrar tid nu på bloggen. Tycker att det är så mysigt att läsa.

Tänk vad länge man har följt din blogg och fram till nu. Tror att det var mellan 2009-2010 som jag började följa dig. yay! ^u^

Svar: Tack Ellen, så glad jag blir att du tycker det. <3 Och ja, så häftigt att vi känt varandra över nätet så länge! :D Tänk så mycket som hänt under den tiden.
TIDSTJUVEN

2019-01-24 | 14:26:50 | http://finlandsgullet.wordpress.com/
Erika

Tack för tipsen så jag vet vad jag ska vänta mig i april! Jag väntar nämligen också mitt första barn i april och det är så svårt att föreställa sig vad man ska vänta sig! 🙈 Vad skulle du tipsa om att köpa för typ av trosor? Jag har alltid funderat på vad som menas med ”stora trosor” 🙄

2019-02-02 | 16:56:37
Kommentera:
Kom ihåg mig?