2018-09-09 | 19:02:00

Saker jag inte visste före jag blev gravid

 
Söndag = ny gravidvecka! Veckans magbilder kommer raka vägen från fårhagen. Vi är nu inne på den 25:e graviditetsveckan och det vankas sockerbelastning för min del i slutet av veckan. En grej jag tänkt på den gångna veckan är hur mycket som faktiskt händer i kroppen under en graviditet, och det faktum att ingen graviditet är den andra lik. Mycket av det jag fått höra och trodde att jag visste innan jag blev gravid stämde inte alls in på mig, medan andra saker varit precis så som jag trott. Mina tankar kring att ha “en liten gravidmage” i jämförelse med hur en gravidmage borde se ut har ni redan fått läsa om, och här kommer några fler saker jag observerat hittills på vägen mot familjetillökning... 
 
 
» Boobisarna kan växa värre än under puberteten
Jag har alltid hört till den småbröstade skaran kvinnor och varit helt nöjd med det. Och visst var jag beredd på att brösten skulle växa under graviditeten, men inte att det skulle ske över en natt redan tio veckor före magen började växa och att man skulle behöva köpa nya BH:ar och bikinis i flera omgångar. 😅 Nu har jag exakt två stycken BH:ar som passar och det känns dumt att köpa nya när man inte vet hur länge en storlek kommer funka. Jag tänkte passa på att investera i någon fin amnings-BH så småningom istället, så går den att använda länge.
 
» Migränen kan få fnatt
“Bli gravid så slipper du migränen” sa folk i all välmening. Och visst, det kanske stämmer för vissa. Men inte för alla. I början av graviditeten när hormonerna löpte amok hade jag migrän två-tre gånger på en vecka. Jag höll på att bli knäpp, speciellt eftersom mina vanliga migränmediciner inte får tas under graviditet, och det får inte heller Burana som innehåller ibuprofen. Det enda jag fick ta när migränen slog till var därmed Panadol, och ni andra migräniker där ute vet säkert att paracetamol biter på migrän ungefär lika bra som lösgodis gör. Det vill säga inte alls.
 
I början av den andra trimestern när jag besökte läkaren på rådgivningen passade jag på att fråga om migränen, och läkaren gav mig då lov att använda min vanliga migränmedicin i fortsättningen eftersom risken för fosterskador var minimal i det skedet. Efter det har jag dock inte haft några fler migränanfall, så jag tippar på att hormonnivåerna i kroppen har jämnat ut sig igen. Jag ser inte fram emot att få reda på hur migränen tar sig uttryck efter förlossningen när hormonerna igen en gång är kaos… 🙈
 
 
» Graviditet behöver inte vara synonymt med illamående
Visst känns det som att man blir hjärntvättad med att man kommer må illa och spy varje morgon när man blir gravid? Det stämmer uppenbarligen inte för alla. Jag har knappt mått illa alls under de 24 veckor jag hittills varit gravid, och antalet gånger jag spytt är exakt en.
 
Den dagen kände jag direkt när jag sniffade på morgonkaffet att det här inte kommer sluta bra... Jag skippade kaffet, åt en smörgås och fick springa raka vägen till toaletten när jag skulle börja på jogurten. Kosmos som satt bredvid mig blev så förskräckt när jag hostade till och rusade upp att han också fick fart och sladdade iväg raka vägen in till toaletten (jag fick akta mig för att inte trilla över honom på vägen från uterummet till toaletten) och sambon tyckte att hela situationen var så komisk att han också rusade efter. Så en gång har jag alltså spytt hittills, och då med både sambon och katten som publik. Jag var mest besviken över att den extralyxiga smörgåsen jag fixat den dagen gick till hask medan katten och sambon ansåg att det var något av det mest spännande som hände under hela sommaren. 😂
 
» Ens sambo kan bli sympatigravid
Hittills under graviditeten är det sambon som haft fler cravings än vad jag haft ("Ååh, jag bara måste ha choklad!" kan han utbrista) och ibland känns det som att han är precis lika hormonstinn som jag. Jag tror med andra ord att den blivande fadern har utvecklat en sympatigraviditet så att jag inte ska behöva gå igenom allt det här ensam. Det är rätt praktiskt ändå, för då kan man nappa tillsammans på eftermiddagarna när graviditetströttheten slår till. 😉
 
 
» Sovvanorna kan förändras radikalt
Jag vet inte om det här är ett allmänt preggosymptom, men jag blev lite chockad när jag märkte vad som hänt… Jag har de senaste sisådär femton åren varit en riktig Trötter på morgnarna. Har jag haft en ledig dag eller om jag jobbat kvällsskift har jag lätt kunnat sova till middagstid. Alltså till klockan tolv. Lätt. Jag har alltid identifierat mig själv som en kvällsmänniska som kan sitta uppe och uggla halva nätterna, men i och med preggofieringen har allt detta vänts upp och ner. Numera är jag trött vid niotiden på kvällarna, går och lägger mig tio och vaknar pigg och utvilad absolut senast halv tio på morgnarna. Till och med på lediga dagar! 😱 För ett par veckor sedan när vi var på bröllop på lördagskvällen och kom hem när klockan närmade sig halv tre hade jag lagt väckningsalarmet på elva för att inte sova bort hela dagen. Sjukt nog vaknade jag ändå vid halv tio på söndagen och kände mig pigg.
 
Med tanke på att hälften av generna i den inneboende babyn kommer från min morgonpigge sambo kan man ju bara anta att detta är kroppens sätt att förbereda sig på det som komma skall... Långa sovmorgnar till middagstid är numera ett minne blott.
 
» Det kan gå utmärkt att sova hela nätterna
Något som däremot inte förändrats angående sovvanorna är min förmåga att sova som en stock. Hittills har jag inte behövt stiga upp en enda gång mitt i natten för att gå och kissa, eller vaknat och inte kunnat somna om för den delen. Fast kanske det är för tidigt att ropa hej vid denna bäck ännu – nattkissnödigheten kommer säkert om ett par veckor. Något som däremot inte varit nådigt är sendraget som slår till varje gång jag vaknar. Hela fötterna krampar och drar ihop sig någonting förskräckligt. Jag äter redan magnesiumtillskott som inte verkar hjälpa nämnvärt, så det är väl bara att stå ut. 
 
 
Countdown till bebis: 110 dagar!

Finheter
Sara

Mitt ”nattkisseri” började nog inte förrän på slutet. Minns nu inte exakt när men ändå :) men på sätt och vis helt bra att förbereda sig på att vakna så många gånger på natten. Hehe. Tror jag kissade 3 gånger per natt de sista veckorna :(

Svar: Oj! Jag får börja förbereda mig mentalt redan nu för att det kanske kommer hända mig lite senare i graviditeten då också. ;)
TIDSTJUVEN

2018-09-09 | 19:24:09 | http://www.saraholtkamp.fi/blogg
Karolinas kaos

Så gulligt att sambon är sympatigravid haha. Och fy, migränen måste ju vara förjävlig... Här är en till migräniker som aldrig heller haft hjälp av paracetamol. Jättemysigt inlägg, så kul att följa!

Svar: Haha jaa, det är ju trevligt att inte vara den enda som är lite gnällig och trött här i hushållet mellan varven. Vissa dagar har han fler gravidsymptom än jag själv. :') Tack Karro! <3
TIDSTJUVEN

2018-09-09 | 19:30:16 | http://karolinaskaos.com
Ida-Marie

Ååh va kul att läsa, intessant att följa med vad som händer, gillar starkt sympatin från Mikael ;)

Svar: Tack, så roligt att höra. :)
TIDSTJUVEN

2018-09-09 | 19:37:04 | http://idajungell.com
ellenlundis

Lustigt att katten och mannen tyckte det var spännande just den tillfället, som du mådde illa. ^^

Fina foton på dej!
Gulligt att sambon är också "sympati-gravid" Har han fått en pappa mage ännu? (Dum fråga kanske..?)

Känner djuren av att du är gravid? Alltså att dom blir överbeskyddande på något sätt? (Har sätt mycket vloggar från en svensk youtuber som heter Helen Torsgården. Deras djur var som en svans efter Helen, när hon väntade barn) :)

Svar: Tack så mycket Ellen! :) Laika gillar att ligga på min mage i soffan, så jag tror att hon märker av att det är någonting på gång. Ibland när hon ligger där och myser buffar bebisen till henne genom magen, och då märker man att hon reagerar på det. De andra djuren har inte reagerat desto mer på graviditeten men det ska bli jättespännande att se vad djuren tycker sedan när bebisen är här.
TIDSTJUVEN

2018-09-09 | 19:42:51 | http://finlandsgullet.wordpress.com/
Anonym

Så roligt att läsa. Intressant att du inte haft de symptom man kanske väntar sig att ha. Jag och min sambo har försökt bli gravida i ett år nu och har ännu inte lyckats, därför väljer jag att vara anonym. Väntar bara på dagen när jag får äran att bli gravid. Känns som att alla blir gravida just nu men det är säkert för att man själv tänker på graviditet mera nuförtiden och därför är mera uppmärksam. :) Är glad för er skull och att du får må bra :)

Svar: Tack så mycket för kommentaren. Jag hoppas verkligen att ni också blir gravida snart. <3 <3 När sambon och jag började fundera på att försöka få barn såg vi plötsligt också gravida kvinnor, barnvagnar och bebisar överallt. Man ser ju det som man själv tänker på. Sociala medier anpassas också enligt det man googlar och det man tittar på, så nu består upptäck-funktionen på min Instagram alltid till 95% av gravidmagar och bebisar. Känns som att man blir lite hjärntvättad.
TIDSTJUVEN

2018-09-09 | 19:59:22
Lisson

Vill tipsa om att lägga en helt vanlig matkniv under bäddmadrassen ungefärligt där du brukar ha sendrag. Jag slapp allt elände vad som hette sendrag och fick sova nätterna igenom. Värt att testas :)

Svar: Wow, tack för tipset! Låter lite otroligt att det faktiskt kan funka, men känns ju värt att testa. :)
TIDSTJUVEN

2018-09-09 | 20:17:50
Linda

Hehe, detdär med boobisarna känner jag mycket väl igen mig i. Köpte större bh, som blev för liten. Köpte amnings bh - bästa köpet under graviditeten!! Lindex amnings bhar är super! Så jag rekommenderar att du införskaffar amnings bh NU! sen ska du vara glad sålänge boobsen är i samma storlek under dagen för sen om/när du ammar så e ju den ena patten hälften mindre än den andra efter amning och det ser ganska kul ut i spegeln (om inte bebis ätit från båda förstås... å köp många bhar för man svettas som en gris!

Robb gick upp i vikt han också då ja va gravid så det räknas väl också till att va sympatigravid 😁

Svar: Okej, där övertalade du mig. En amnings-BH står härmed högst upp på inköpslistan! :) Och haha, jag ska passa på att njuta av den nuvarande bröstlooken så länge den varar. Spännande det här hur kroppen förändras under olika livsskeden.
TIDSTJUVEN

2018-09-09 | 20:37:04 | http://lindasjolund.blogg.se
Maria Pettersson

Vilken intressant läsning! Kanske jag också skulle göra en lisa över saker som har förändrat sig för mig!

Svar: Tack så mycket! Ja, det tycker jag absolut att du också ska göra. Jag ser fram emot att läsa det. :)
TIDSTJUVEN

2018-09-09 | 20:42:34 | http://headoverheals.blogg.se/
Marre

Ja, det är sannerligen olika det där! Jag fick också erfara att det behöver inte alls vara så att man mår illa och kräks på morgonen, nej, men kan göra det dygnet runt istället... 😂 Sen var jag orolig över att få foglossningar, precis som två i min klass fått under utbildningen, men det har jag tack och lov sluppit! Sen är det intressant att alla mina tre graviditeter (och förlossningar) har skilt sig åt också. Man tänker ju att det är samma kropp osv, men nej.

Tips ang bh: nu har inte mina brön vuxit enormt under graviditeterna, men min mage har "suttit ganska högt" och gjort det svårt - och framför allt obekvämt - att ha mina vanliga bh:ar, så vad jag tycker funkat bra för mig har varit att köpa bh:ar utan byglar, spännen och vaddering, bara en väldigt mjuk och snäll sak. Väldigt töjbara och elastiska är de generellt, så då gör det inget om man växer ännu mer. Skönt och bekvämt!

2018-09-09 | 21:53:21 | http://arinya.blogg.se/
Jarina

Du är så fin med din mage! 😍

2018-09-10 | 16:22:15 | http://jarinafoto.blogg.se/
När Annie fotograferar på Gotland

Vilket intressant inlägg! <3 Känner igen mig så mycket! Vi har precis börjat gå ut med att vi väntar vårt första barn, men jag har inte skrivit nått på sociala medier än. Hittills är ingenting som jag trodde. Jag trodde att man mådde illa på mornarna. Jag har mått illa varannan kväll mellan 17-20 ungefär. Ingenting på morgonen, och oftast inga kräkningar.

Foglossningen kom redan i vecka 8. Så tidigt trodde jag inte man kunde få det så det tog någon vecka innan jag ens fattade att det var det. Hittills har jag inte haft några cravings, mer än att jag blev jättesugen en kväll på råstekt potatis... men en gång är ju ingen gång!

Jag trodde också att det inte skulle synas förrän efter vecka 12! Men det blev synligt redan vid vecka 9. Och brösten... som du säger! Har också alltid varit små-bröstad och inte brytt mig nämnvärt om det men jisses vad snygg jag känner mig med en bh-storlek större. Haha! Så fåfäng man är egentligen... ;-) Har aldrig känt mig så fin som jag känner mig nu som gravid.

2018-09-24 | 15:55:37 | http://narannie.se
Kommentera:
Kom ihåg mig?