2018-08-26 | 18:19:00

Att ha en "liten" gravidmage

Magen i vecka 17 (16+0) och i vecka 21 (20+0). 
 
Söndag innebär ny gravidvecka. Idag går vi in i vecka 23 (22+0) och 55,4% av gravidititen har därmed passerat enligt min preggoapp. Det känns som att jag varit gravid i en halv evighet, så egentligen är det helt rimligt att mer än hälften av tiden har gått... men samtidigt har vi knappt hunnit inse att vi faktiskt ska få barn om fyra månader. 😱 Det här med att det är nio månaders leveranstid på bebisar känns rätt så logiskt, för de där nio månaderna behövs lika mycket för att man ska växa in i rollen som blivande förälder som att barnet ska utvecklas klart i magen. 
 
Jag hade från början tänkt ta en gravidbild i veckan i takt med att magen växer, men åtminstone när jag har kläderna på ser det fortfarande mest bara ut som att jag ätit lite för mycket chips och bullar till fredagsmyset och inte som att jag är halvvägs genom en graviditet, så det där med veckovisa bilder rann litegrann ut i sanden. Det tog till vecka 17 innan magen över huvud taget började växa och de bilder vi tagit hittills ser ärligt talat rätt likadana ut. Men de kan ju vara kul att spara inför framtiden ändå.
 
Nöjd preggolady med halvbakad bebis på bröllop igår. 
 
Den oslagbart vanligaste reaktionen jag möts av när jag berättar vilken vecka jag är i är ett förvånat "Va!? Men var är magen?". Jag tar kommentarerna med en klackspark, för jag vet ju att barnet bevisligen finns där inne och enligt ultraljuden utvecklas normalt, men visst är det lite lustigt att det första folk kommenterar är utseendet. I samma stund som man blir gravid får alla tydligen rättighet att kommentera ens kropp. 
 
Jag är ju lång så bebisen har gott om utrymme på höjden, och mamma har tydligen haft "liten mage" under sina graviditeter hon också trots att ingen av oss syskon varit små när vi blivit födda (snarare tvärtom...). Visst skulle det vara mysigt att ha en stor och tydlig gravidmage redan nu istället för att bara se svullen ut, men jag njuter så länge jag kan av att kunna röra på mig utan besvär och sova bekvämt på nätterna. Magen hinner garanterat växa innan det är dags för bebisen att komma ut.
  
Jag tror inte att folk egentligen menar någonting dumt eller ens medvetet lägger någon värdering i sina kommentarer om gravidmagen, men med alla hormoner som spökar i kroppen är det ändå lätt att ta en sådan kommentar på fel sätt när man är gravid. Och med tanke på det samhälle vi lever i så tror jag garanterat att det känns ännu jobbigare att få kommentarer om att ha en stor mage än en liten mage. Nej vet ni, ens kropp är fortfarande ens egen kropp trots att det växer ett till litet liv där inuti. Vill man röra någons mage ska man fråga före och vill man kommentera någons utseende ska man tänka både en och två gånger före man gör det. Det kan vi väl ändå enas om?

Finheter
Madde

Så fin du e! ❤️ Håller med om att det är konstigt att folk plötsligt tror de har rätten att kommentera ens kropp när man är gravid. Jag har ju haft stor gravidmage båda graviditeterna och fått höra måånga gånger hur jag kan ha så stor mage redan och hur jag ska stå ut enda till slutet!? Har blivit sårad många gånger även om jag försöker tänka att folk inte menat nått illa.

Svar: Tack Madde, du är lika fin du också! <3
Jamen precis. Knappast menar ju folk något illa med kommentarerna, men de kan såra precis lika mycket ändå. Egentligen borde man bara visa tydligt att man blir sårad, så kanske personerna lär sig att tänka före de kläcker ur sig en liknande kommentar nästa gång.
TIDSTJUVEN

2018-08-26 | 18:35:14
Karolinas kaos

Men så fina bilder! Det är sjukt förvånande att folk faktiskt fortfarande kommenterar gravidas kroppar, TROTS att det här ämnet har skrivits om såååå måååånga gånger. Men ja, det bevisar ju bara att det måste fortsätta att skrivas om, så viktigt inlägg med andra ord! :)

Svar: Tack så mycket Karro! <3
Eller hur, man vill ju tro att människor tänker steget längre förrän de kläcker ur sig kommentarer om hur någon annan ser ut. Men ändå får man fortfarande som gravid höra kommentarer om utseendet flera gånger i veckan...
TIDSTJUVEN

2018-08-26 | 19:42:28 | http://karolinaskaos.com
Emma J

Här är det bf 16.12. När har ni? Vi måste vara rätt så nära varandra 😁😉

Svar: Åååh är det sant, så roligt att höra! Stort grattis!! <3 Vi har BF den 29.12. Eller 28.12, beroende på vilken av gynekologerna man frågar. De var lite oense. ;) Så få se vilken sida om årsskiftet det blir sist och slutligen.
TIDSTJUVEN

2018-08-26 | 19:58:00
Ida

Så glad jag är att du tar upp dehär ämnet i din blogg för he e ju verkligen såå viktigt! Blev sårad sjukt många gånger under min graviditet och mådde ganska dåligt över att jag "blev så stoooor" (som varannan människa sa) men som du redan skrev menar ju folk inget illa men så konstigt vad folk kan häva ur sig. Hursomhaver, du är jätte fin och graviditeten klär dig verkligen! Hoppas du fortfarande får må lika bra :) Kram!

Svar: Jag förstår att du blev sårad. Hoppas att det här inlägget kan få i alla fall någon att fundera en gång extra på vad som är okej och inte att säga till en annan människa - gravid eller inte gravid. Alla är vi olika, och för någon kan en ogenomtänkt kommentar göra väldigt ont.
Tack så mycket för de fina orden <3
TIDSTJUVEN

2018-08-26 | 20:19:26
Saragunmarie

Jag var "såååå stor" då jag var gravid, "men jag var ju inte så liten sen innan heller" fick jag höra. Och även fast man är medveten om det själv så kan man ju verkligen bli sårad. Speciellt med alla hormoner som härjar fritt. Folk tycks absolut tro att det är okej att kommentera vadsomhelst som rör ens utseende då man är gravid. Du är jättefin Maria och njut av "din lilla mage" och, som du skrev, av att kunna röra dig någotsånär fritt! <3

Svar: Alltså det är ju inte klokt vad folk kan kläcka ur sig! Även om man har skinn på näsan och försöker att inte ta åt sig är det klart att sådana kommentarer gör ont.
Tack Sara, jag ska njuta så länge jag kan <3
TIDSTJUVEN

2018-08-26 | 20:45:26 | http://saragunmarie.vimedbarn.se/
Emma J

Det verkar vara många som får i december i år. Spännande 😉 Vänta bara magen hinner nog ännu börja växa 🙂

Svar: Oj! Jag känner inte någon som ska få samtidigt (förutom du!), så jag ser fram emot familjeförberedelsekursen. :)
TIDSTJUVEN

2018-08-26 | 21:08:21
Jenni

När jag var gravid första gången hade jag heller ingen "gravidmage" innan vecka 25 eller 26 typ och det fick jag höra ofta, jag har också ganska lång överkropp och bakåtlutad livmoder så han fanns väll på längden nära ryggraden någonstans. Sen när min mage började växa växte den fort och då ändrades kommentarerna från " oj var är din mage?!?! över 20 veckor redan???" till "OJ VAD STOR MAGE DU HAR!! hur orkar du med den???" Jag vet att ingen menar nått illa men det är ju redan mentalt redan tillräckligt tungt att gå och bära på ett barn och se hur kroppen ändras hela tiden... denna gång har dock magen ploppat fram mycket tidigare, gick själv in i vecka 22 igår :D

Svar: Helt otroligt vad folk kan kläcka ur sig. Det är tydligen aldrig bra, hur man än ser ut och vad man än gör. Du har rätt i att det är tillräckligt påfrestande att man själv ser hur kroppen förändras, utan att andra påpekar det.

Vi är bara en vecka ifrån varandra då, så roligt! :D
TIDSTJUVEN

2018-08-26 | 21:24:42 | http://jennivillanen.fi
Magdans

Jag störde mig inte alls på kommentarerna som gällde bara utseendet. Vid första graviditeten berättade jag på jobbet först i v.25, så hann ju då inte få så mycket kommentarer i början heller då magen inte syntes och ingen visste. Men däremot stör jag mig på det att folk utgår ifrån att en liten mage alltid är en smidig mage. Hela fostret och allt växer ju in mot kroppen och trycker mot allt annat och är i vägen något oerhört då man rör på sig. Säkert kan även detta vara olika, men hellre skulle magen få växa fritt ut i luften framåt, än in mot alla andra organ :/

Svar: Jag berättade först i samband med att jag bytte jobb i vecka 19 och hade bra kunnat vänta ett par veckor till jag också. Hittills upplever jag inte att fostret skulle trycka på inåt mot organen, men bebisen är ju i och för sig inte större än ett halvt kilo ännu.
TIDSTJUVEN

2018-08-26 | 22:20:57
Jennifer Sandström

Åh folk är så klumpiga och tar sig sån frihet att slänga med sina kommentarer hit och dit. Bra att du tar det med en klackspark. Bilderna vid ängen är så fina!!

2018-08-27 | 12:28:07 | http://https://jennifersandstrom.se
Marre

Håhåjaja, så himla tröttsamt att vara allmän egendom när man är gravid... Både verbalt och fysiskt.

Min tredje graviditet har gravidmagen helt klart varit störst (kan ju säga att mina magmuskler är lite uttöjda vid det här laget...) och jag har fått höra ungefär halva graviditeten att "det är väl dags snart?". När jag svarat att det är si och så många månader kvar har responsen ofta varit "men då är det väl två där inne?". Kanske det, eller så är gravidkroppar precis som alla andra kroppar: olika!

Det som stör mig mest är dock okända människor som kommer och tar en på magen. I mataffären, på tolkuppdrag... Tydligen är det fritt fram enligt vissa. Tror dock att det är lite en generationsgrej det där, det är ju inte precis folk i ens egen ålder som är överrepresenterade bland magtafsarna...

Hoppas du slipper allt för många ovälkomna kommentarer och magklappar och att du får ha en enkel graviditet!

Svar: Men vad säger du... tredje!? :D Nu har jag verkligen missat något märker jag. Stort grattis! <3

Jag har som tur inte behövt vara med om att någon känt på magen utan att fråga innan mer än två-tre gånger hittills (fast det är ju ändå två-tre gånger för mycket) En av fördelarna med att ha "liten mage" är tydligen att den inte är så tafsvänlig. Och jag tror absolut du har rätt i att det är en generationsgrej.
TIDSTJUVEN

2018-08-27 | 14:11:51 | http://arinya.blogg.se/
ellenlundis

Fin gravidmage du har. Spelar ingen roll om man har en stor mage eller liten. Huvudsaken att du vet själv, att ni väntar barn! <3

När min mamma väntade mej, så trodde en del att hon väntade en stor kille. Eftersom hon fick en jätte mage, och hon är ganska liten/kort. :)

Vi blev bara flickor i min familj. Jag var längst/störst när jag föddes, av mina syskon. ^U^ Sen blev det mindre och mindre. Hehe! Jag har ingen minne om jag tyckte att mammas mage var stor eller så, när hon var gravid.

Men jag tror , i framtiden när jag väntar barn, så kommer det att synas tydligt att jag blir gravid. Jag som är liten /nätt :P Inget fel med det. Ibland kan man tro att jag väntar barn, när jag har mens-mage ^^ För jag blir så svullen när jag har tjejveckan.

Oj oj.. vilket långt kommentar du får. <3 De gör inget, för du är så grym Maria. Du förtjänar massor av kommentarer

Svar: Tack så jättemycket Ellen. Det är alltid lika roligt att se att man har en kommentar som väntar från dig <3
TIDSTJUVEN

2018-08-27 | 17:20:33 | http://finlandsgullet.wordpress.com/
hanna, förbanna 2.0

vilka fina bilder! Då du inte är så kort har ju bebisen plats att växa inom de "ramar" din kropp har ett tag, det känns ju ganska logiskt ändå. Vissa bär dessutom bebisen inåt och då blir inte magen så enorm ens mot slutet. Alla är vi olika och en kan ju bara önska att folk skulle ha vett att knipa truten och bara önska en lycka till...

såg nu att du har BF ungefär samtidigt som min svägerska! Spännande tider att få följa er båda <3

2018-08-27 | 20:46:25 | http://hannaforbanna.blogspot.com/
Josefin

Jag har alltid fått höra att jag har så liten mage, men är också lång så bebis ryms riktigt bra på höjden istället (och barnen har inte varit små heller). Nu med fjärde barnet så kan jag bra svara på dessa kommentarer med att det varit likadant alla graviditeter och så brukar det inte kommenteras mera vilket är skönt. Jätteknasigt att det första som kommenteras är magens utseende...

2018-08-27 | 21:29:26 | http://Http://junimamma.blogspot.com
Camilla

Grattis och va fina bilder :) håller med om att de är jobbigt när folk kommenterar ens utseende! Hade också själv liten mage med första barnet och gillade inte att folk kommenterade det! Väntar nu mitt andra, BF 26.12 :) och magen är betydligt större hehe :P spännande att se om det blir en 2018 eller 2019 bebis :P

2018-08-28 | 14:44:09
Marre

Tack! Ja, tredje kom förra veckan. Men kan ju vara svårt att veta om man bara följer min blogg, har ju varit väldigt ouppdaterat där tills för ett par veckor sen.

Skönt att du inte behöver utstå så mycket magklappningar :)

2018-08-30 | 14:13:35 | http://arinya.blogg.se/
Sabina

Jag hade heller ingen jättegravidmage. Med nån av barnen. Vet hur det känns..

2018-09-02 | 09:02:42
Tvillingpreggo

Bra skrivet! Tyvärr är det nödvändigt också. Du e fin som du är och det har ingen annan att göra med hur din mage ser ut! Tog till typ v.18 innan min mage började växa ordentligt, fastän det bor två där. Njöt varje dag över att kunna hålla min graviditet lite "hemlig", för jag anade vilket helvete av kommentarer som väntade. Tyvärr hade jag rätt och nu möter man självutnämda experter, stirrande blickar och onödiga kommentarer varje dag. Säkert ingen som menar något illa, men tycker speciellt de som själva/partnern varit gravida skulle förstå att kroppens omställning och den fysiska bördan varje dag inte är det lättaste att tampas med mentalt. Men mittiallt är man allas egendom. Inför sociala sammanhang får man gardera sig med svar-på-tal-kommentarer och egoboosta sig mentalt. Man får ju fråga sig om samma personer också kommentarar utseendet på icke gravidas kroppar rätt i fejset på dem? Så tänk efter före om man har för avsikt att kommentera. Att säga att någon är "stor"'är sällan positivt.

2018-09-03 | 13:30:25
När Annie fotograferar på Gotland

För vissa ligger magen inåt och det syns knappt ens i slutet :-) Kommer ihåg när det här florerade i media:

https://www.mabra.com/hon-kritiserades-pa-instagram-for-att-ha-for-liten-gravidmage/

Personligen tycker jag min mage är ovanligt stor för att vara så tidigt (är bara i vecka 10) men så är jag ju väldigt liten också. Har jag linne på mig syns det tydligt att det inte längre är en fråga om extra bullar... :-P Hade ju hellre haft liten mage än stor om man kunde välja! Tror många är avundsjuka. Visst är det kul med en fint rundad mage, men vissa blir ju stora som flodhästar och det kan ju inte vara särskilt behagligt!

2018-09-24 | 16:01:27 | http://narannie.se
Kommentera:
Kom ihåg mig?