2018-06-25 | 21:31:00

Tomtar på loftet och folkdräkter i skåpet

  
"Tomtar!" utbrast brorsonen Noah förtjust när han såg mig och Cecilia i våra outfits idag. Och med lite fantasi kunde man absolut tro att vi hade klätt ut oss till tomtar. Inte jultomtar, men kanske såna där gulliga hustomtar som bor uppe på loftet eller höskullen och hjälper till med olika hushållssysslor i smyg. Fast egentligen var det inga tomtedräkter vi hade på oss, utan högtidsdräkter så vackra att man kunde gå på presidentbal i dem. 
 
Redan förra sommaren planerade vi att prova oss igenom folkdräktsgarderoben i Komossa och föreviga dräkterna på bild, men då gick sommaren så snabbt att vi aldrig hann. Men nu så! Idag har vi, med stor hjälp av mamma förstås, provat och fotograferat inte mindre än fem stycken mer eller mindre kompletta folkdräkter från olika orter i Österbotten. Och som vi har skrattat. Kvinnorna var tydligen mycket mindre förr i tiden för vissa dräkter var så tajta att vi fick vara rädda att skjortknapparna skulle sprätta iväg när vi knäppte dem. Men med lite milt våld och säkerhetsnålar lyckades vi få på oss alla dräkterna och ta en hiskelig massa fina bilder. 
 
 
Jag vet inte vad det är med folkdräkter som gör att de tilltalar mig så mycket, men något är det. Man nästan känner det kulturella folkliga arvet invävt i tyget och kastas tillbaka till en svunnen tid när man tar dem på sig. Det här är värdefulla handgjorda plagg som går i arv i generationer. 
 
 
Jag ska visa och berätta mer om de olika dräkterna vartefter jag går igenom bilderna. Men kanske någon av er redan nu listat ut vilka folkdräkter som skymtar på bilderna i det här inlägget?

Finheter
Marias Memoarer

Åh så fint! Lite intressant tycker jag att dessa dräkter som ser ut att ha så uråldriga anor egentligen är en modern företeelse i Finland, med tanke på att det var först under första halvan av 1900-talet som varje kommun tilldelades sin egna folkdräkt :) Man inspirerades väl av andra länder som hade dessa vackra dräkter. Själv har jag ingen finsk folkdräkt, men nog en tysk :)

2018-06-26 | 06:21:49 | http://www.mariasmemoarer.com
Nora

Har du sett att Brages friluftsmuseum ordnar folkdräkts piknik i sommar :)) det måst ju bara vara ett ljuvligt evenemang, värt o ta det av.

2018-06-26 | 11:32:57
Julia Holmqvist

Jag tänkte precis tipsa om samma evenemang som Nora! Piknik i sommar med folkdräkt skulle ju vara perfekt :)

2018-06-27 | 14:44:09 | http://juliaholmqvist.org
Kommentera:
Kom ihåg mig?