2018-06-14 | 11:35:43

Fåren har flyttat in

 
Igår kväll var det dags. Per och Mikael hade byggt klart fårhagen på vår bakgård och det var dags att hämta hem gårdens nyaste invånare; tre tackor och tre lamm. Det där som började med att vi skulle ta två får över sommaren blev som ni märker snabbt till lite fler... Men när tre tackor hade fått lamm så pass sent i år att det var bättre att placera dem tillsammans i en egen hage istället för att sätta dem i samma hage som resten av fårgänget var det rätt naturligt att sex stycken får äntrade flyttlasset igår. En hel liten flock. 
 
 
De såg lite förskräckta ut när de stod i hästtransporten och väntade på vad som skulle hända, men vi försäkrade dem om att allt skulle bli bra. 
 
 
Och oj, så bra det blev! De tre tackorna blev alldeles begeistrade när de såg allt det gröna gräset i hagen och verkade vilja äta allt på en och samma gång. Hittills i år har de ju bara bott inomhus, så de små lammen följde förvirrat sina respektive mammor för varje steg de tog. Två vita lamm och ett brunt. 
 
 
Vi ska ännu bygga ett vindskydd i hagen, men tills dess står en traktorsläpvagn parkerad i ena ändan av hagen som ett provisoriskt vind- och regnskydd. Jag vet inte om fåren sov där under släpvagnen inatt eller om de sov under bar himmel, för ännu när jag gick och la mig vid tolvtiden igår gick alla fåren lyriskt runt och betade. 
 
 
De är förstås lite försiktiga ännu (speciellt lammen!) men i sinom tid blir de säkert riktigt tama. Vi mutar dem med säd för att få dem att komma nära oss, och det verkar funka riktigt bra. Två av tackorna kom springande genast när jag rasslade med sädshinken idag på förmiddagen och åt ivrigt ur min hand, men den tredje – som är mamma till det bruna lammet Shaun – är lite mer skeptiskt inställd. 
 
 
De vita lammen är lite mer nyfiket lagda, precis som sina mödrar. Den här lilla sötnosen har vi döpt till Timmy.
 
 
Hur fina djur är inte får? 
 
 
Jag är så glad att vi har fått låna de här (g)ullisarna av våra vänner Per och Binna, och ser verkligen fram emot den här sommmaren. Nästa vecka får jag semester, så ni vet var ni hittar mig i en månad framöver... japp, i fårhagen förstås. 😍
 
 
Här står hela gänget och slickar på saltstenen. 
 
 
Igår kväll blev det dock lite spännande, när alla tre katterna kom hem och upptäckte att det fanns inkräktare på gården. Kosmos och Sputnik var dumdristiga nog att hoppa in i hagen och gå så nära fåren de kunde komma, och det verkade fåren i sin tur inte vara allt för förtjusta i. Den ena tackan (kanske flockens ledare?) började argt stampa i marken. Jag tolkade det som en "kom inte närmare"-varning och katterna verkade också haja läget för efter en stunds ytterligare undersökningar i hagen gav de upp och hoppade ut därifrån. Vi får se hur katt-och-får-relationen utvecklar sig. 😅

Finheter
miilo

Alltså SÅ LJUVLIGT! Kommer ni ha dem över sommaren eller också fortsätta sedan när sommaren är slut?
Kan även tillägga att jag nog är smått avundsjuk, är ju dröömmen att få ett gäng får som kunde hänga på ens bakgård. Mysighetsfaktorn på topp liksom!

Svar: Ja, det känns verkligen lantidylliskt och mysigt med en liten fårflock på bakgården. :) Rätt kravlöst också, eftersom maten växer i hagen så man behöver egentligen bara hålla dem med vatten och salt. Går allting bra ska det här helt klart bli en ny sommartradition. I nuläget har vi ingenstans där de kan bo över vintern, så till hösten kommer de här filurerna att flytta hem igen.
TIDSTJUVEN

2018-06-14 | 11:44:51 | http://miilo.ratata.fi
Marias Memoarer

Men åh vad härligt 😍 får känner sig nog tryggare i flock också, så bättre med flera!

Svar: Ja, så är det. Och hagen är ändå så pass stor att gräset förhoppningsvis räcker. 😊
TIDSTJUVEN

2018-06-14 | 13:38:04 | http://www.mariasmemoarer.com
Karolinas kaos

Åååh, såg din Insta-story och satt och oj:ade och voi:ade över hur söta de var, hoppas att få se mer av de här i framtiden :D så idylliskt ju!!

Svar: Det är svårt att låta bli att spamma insta och bloggen med de här sötnosarna så du kan helt klart räkna med många får-uppdateringar 😍
TIDSTJUVEN

2018-06-14 | 14:18:23 | http://karolinaskaos.com
Sara

Alltså hur söta!! <3

Svar: Eller hur 😍😍
TIDSTJUVEN

2018-06-14 | 20:56:29 | http://www.saraholtkamp.fi/blogg
Jennifer

Så mysigt med :) Hoppas man själv någon gång kan ha en hage med får hemma på gården i framtiden :)

Svar: Åh, det hoppas jag också att du får ha! 😊
TIDSTJUVEN

2018-06-15 | 07:36:29
Linda

SÅ gulligt med lamm 😍

2018-06-15 | 16:06:05 | http://lindasjolund.blogg.se
ellenlundis

Gosiga!!! ^u^

2018-06-17 | 14:45:44 | http://finlandsgullet.wordpress.com/
Kommentera:
Kom ihåg mig?