2018-02-22 | 15:02:00

Att respektera andras åsikter

 
Jag måste erkänna att jag tvekade ett tag innan jag klickade på publicera-knappen när jag skrivit det förra inlägget. Jag är vanligen inte den som tvekar att ta upp tankeväckande ämnen till diskussion, men ibland är det svårt att kunna bedöma på förhand hurdan respons ett inlägg kommer att få. Därför vill jag idag rikta ett stort tack till alla er som delat inlägget vidare på Facebook, tagit kontakt med mig privat och berättat att ni är glada för att jag publicerade inlägget eller på andra sätt visat er uppskattning för det jag skriver. 
 
Jag hade inte förväntat mig att inlägget skulle få över 70 kommentarer när jag delade det i facebookgruppen Finlandssvenska bloggare. Och med så många kommentarer får man såklart räkna med att alla inte håller med en. Det viktigaste i sådana här diskussioner är ändå att man kan respektera varandra trots att man inte tycker likadant, för faktum är ju att vi människor ska leva sida vid sida här i världen oavsett om vi tycker likadant om saker och ting eller inte.
 
 
Jag tror att vi kan lära oss att förstå varandras synvinklar och acceptera att vi tycker olika
istället för att försöka tvinga den andra parten att ändra åsikt. 

Finheter
Ida-Marie Jungell

<3

2018-02-22 | 16:59:46 | http://idajungell.com/
Märta

Jag hoppas att inga av kommentarerna var rent ut sagt förolämpande eller elaka ändå. Ämnen som dessa kan verkligen få människor att tappa kontrollen totalt. Även om jag inte håller med angående päls så respekterar jag andras åsikter – precis som jag förväntar mig att andra ska respektera mina. Precis som du skriver, man ska inte tvinga någon att ändra åsikt. Du är väldigt klok! Kram :-)

2018-02-22 | 17:18:20 | http://martas.blogg.se
Annika Blomqvist

Jag tycker alla får ha sina åsikter men när en åsikt eller handling som i detta fall skadar så är det liksom inte bara att rycka på axlarna och säga "det är fine att du tycker så där". Jämför det med om någon skulle skriva ett inlägg där hen tycker vi ska ta i bruk slaveri av mörkhyade igen, eller tillåta aga av barn eller sälja barn för sex. Skulle du enkelt då bara kunna accepteras dennes syn. Låter kanske hårt, men för oss som tycker pälsnäringen är grym så kanske jämförelsen ger en liten inblick.

Svar: Nej vet du Annika, mycket har jag överseende med men här gick du verkligen över gränsen. Slaveri, barnaga och barnprostitution är fullständigt vidriga och förkastliga företeelser (finns det ens något mer människokränkande?) som inte på något vis kan jämföras med laglig djuruppfödning.
TIDSTJUVEN

2018-02-22 | 17:48:09
Anna

Jag läste kommentarerna i gruppen och på ditt inlägg och känner att okej, alla vill komma till tals och jag förstår att de som inte är insatta i pälsbranschen har samma förståelse för den som t.ex. vi som växt upp med föräldrar som har pälsdjursfarm eller på annat sätt har kommit i kontakt med pälsnäringen har.
Och fine, vissa ser det som en industri och andra som meningslöst djurplågeri. Jag ser mina föräldrars hårda arbete att driva en välmående farm och som gett mig tak över huvudet som barn och en bra första erfarenhet av att jobba själv och ännu nu som vuxen med heltidsjobb hjälper jag till i farmen ibland.
Men måste ändå säga att den sista kommentaren av Annika här ovanför var nog långt över gränsen av vad som är okej. Kom inte och jämför pälsnäring med slaveri eller barnaga. På riktigt. Gör inte så. Du vet bättre.

2018-02-22 | 19:50:04
Linda

Håller med Annika. Jag tycker man ska uttrycka sin åsikt och sin synvinkel i denna och liknande frågor som exempelvis feministfrågor. Man kan bara inte vara tyst. Du tog fram flera bra poänger, bland annat om hållbarheten av själva pälsen. Men där bakom döljer sig mycket mer information om hur icke hållbart själva djuruppfödningen är. Likadant angående att lagstiftningen vore så bra - den följs däremot inte tillräckligt bra. Jag tycker det är bra att människor vill fylla i luckorna så att inte oinsatta läsare får en ensidig bild. Men ja, jag förstår också att du inte kunde ta med alla synvinklar i ett ända blogginlägg, men såg inte heller något tecken på att de ens tänktes på. Sedan kan jag tycka att du inte var riktigt öppen till kommentarerna som var av annan åsikt än dig själv. Du tackar inte heller i inlägget till dom som tyckte annorlunda och delade med sig av sina erfarenheter eller sin synvinkel. Kan tycka att du själv är lika ”fientligt” inställd till dom som tyckte annorlunda som du påstår att dom var till dig.

2018-02-22 | 20:28:04
Sofia

Jag tänkte egentligen inte blanda mig i, men reagerade bara på ditt svar till Annika. "... kan inte på något sätt jämföras med laglig pälsdjursuppfödning.", men allt som är lagligt behöver inte nödvändigtvis vara legitimt. Allt du nämnde innan har varit lagligt under historiens gång. Och vad är nu mer kränkande och frihetsberövande för djur än att sitta i bur för något så onödigt som päls?
Det var bara min lilla input.

2018-02-23 | 07:32:54
Sofie

Tänk dig att någon skulle föda upp kattungar bara för att sedan pälsa dem. Jag tror knappast att du skulle tycka att det är okej. Vi är många som ser alla djur som likvärdiga, och därför finns det inga motiveringar för pälsnäringens existens. Jag är uppvuxen på ett ställe där pälsnäringen är stor och jag förstår att det är svårt att bryta gamla vanor (och stora inkomstkällor). Jag förstår också att du på grund av din situation uttrycker dig som du gör. Men var försiktig med att förminska motståndarna, att vi inte vet hur det egentligen går till på pälsfarmer. Jag har sett och besökt flera olika pälsfarmer. Vissa stora och fina, andra mindre och smutsiga. Men i slutändan är det inte det som är det största problemet, för det är fortfarande djur som föds upp i bur och dör för att folk ska kunna ha en pälskrage runt halsen. Oberoende om själva pälsfarmen är tipp topp. Dessutom är djuruppfödningen en stor miljöbov. Jag hoppas att pälsnäringen dör ut så fort som det bara är möjligt, allt fler har fått upp ögonen och börjat använda andra alternativ än päls. Jag hoppas att motståndare kan förstå att pälsnäringen här i trakten är väldigt ingrodd och att det handlar om för mycket pengar för att det ska ske direkt. Men jag hoppas också att de som är för pälsnäringen kan lyssna på oss som är emot det ni gör mot alla dessa oskyldiga djur, att ni kan ta till er av det vi har att säga och att ni inte förminskar våra åsikter.

2018-02-23 | 09:47:00
Karin

Efter att ha läst Marias blogginlägg om både päls och om att kunna respektera andra åsikter än sin egen är min reaktion ...wow vilket engagemang!
Tänk om man kunde sätta t ex orden ”åldringar”, ”handikappade”, ”barn”, ”flyktingar” istället för ordet ”päls” i de mest ilskna kommentarerna...tänk om all er ilska över hur man borde sätta etik före ekonomi kunde föras över till engagemang att göra världen bättre för de mest utsatta först ... och sen ta itu med skurkarna inom pälsvärlden...

2018-02-23 | 10:21:10
Sofie

Men Karin, vem har sagt att de som kommenterar om pälsnäringen struntar i allt annat? Kan man alltså inte stå för flera åsikter och kämpa för flera olika orättvisor? Just nu diskuteras pälsnäringen. I ett annat kommentarsfält kan exakt samma personer ha lika mycket kämparglöd för exempelvis flyktingar. Att kämpa för en sak utesluter inte kampen för en annan.

2018-02-23 | 10:42:51
Hanna

Jag läste kommentarerna på fb och tyckte att alla diskuterade sakligt och utan påhopp. Eller räknas att ifrågasätta åsikter som påhopp?

2018-02-23 | 17:33:25
Jean

Om vi filar vidare på Annikas kommentar.
Österbotten är ganska långt den enda platsen i EU där majoriteten tycker att pälsnäringen är okej (och laglig).
Betyder det automatiskt att det är rätt, eller är det en bubbla med förgången tid som man vägrar låta spricka bara för att man inte vet hur man ordna sysselsättningen?
Hur länge är det moraliskt acceptabelt att vara bakåtsträvande och offra djur bara för att man är rädd för framtiden?

Menv jag förstår problematiken med avvecklingen, det finns ju nämligen många andra än enbart pälsfarmarna som livnär sig på detta. Vet inte vad marknaden för t.ex. farmtillbehör och maskiner omsätter, men säkert ger det ganska många familjer mat på bordet.

2018-02-25 | 08:58:33
Sara

Har läst igenom alla kommentarer här och på inlägget (ska ännu läsa Facebook)... Men blev faktiskt väldigt överraskad över hur aggressiv tonen är och hur många som är jättemycket emot pälsnäringen! Personligen är jag liksom inte så hemskt mycket för eller emot (kan hända att jag är ett undantag eftersom alla verkar ha så starka åsikter.). Kanske är jag då för den, eftersom jag inte är emot den? Hur som helst, så lämnade jag att fundera på lite är... alla personer som här är supernegativa till pälsfarmingen, använder de inga läderprodutker heller? Är de veganer? Nog för att vegantrenden har blivit populärare, men SÅ många veganer tycker jag då ändå inte att det finns? Åtminstone inte i min omgivning. Åtminstone har jag själv svårt att se en skillnad mellan pälsuppfödning eller att föda upp djur för läder, eller då för köttet.

2018-03-08 | 10:41:10
Sofie

https://svenska.yle.fi/artikel/2018/03/13/palsfarmare-atalas-for-djurskyddsbrott-sjuka-djur-i-sma-burar

2018-03-13 | 08:18:11
Kommentera:
Kom ihåg mig?