5 anledningar till att välja finländsk päls

 
I lördags gick den riksomfattande skinnutställningen av stapeln i Seinäjoki, och en av programpunkterna under dagen var en modeshow. Temat för modeshowen var finländsk päls, och gemensamt för de plagg som visades på catwalken var att de alla är designade och tillverkade i Finland av päls som producerats på finländska pälsfarmer. 
 
Jag tycker personligen att det är snyggt med päls, och med egen insyn i hur pälsdjursuppfödningen ser ut i Finland blir jag ärligt talat lite ledsen när jag ser all ogrundad kritik som pälsnäringen får utstå. Just nu verkar det dessutom råda en vegantrend på sociala medier, och när något blir trendigt snabbt innebär det inte sällan att källkritiken halkar efter. Ni har säkert sett bilderna på den allt för stora blåräven som jämfördes med en fjällräv i vilt tillstånd? Genom att tillämpa en gnutta källkritik förstår garanterat de flesta att det är lite som att jämföra en tjock bulldog med en mager vildhund.
 
Idag tänkte jag lista fem orsaker till varför det är okej att använda finländsk päls – enligt mig. Jag accepterar givetvis att människor har olika åsikter, och jag menar inte att alla behöver tycka likadant som mig. Med det här inlägget vill jag bara belysa en annan sida av debatten. 
 
 
5 anledningar till varför det är okej att använda päls av finländska skinn:
  
1. Päls är en hållbar produkt
Finländsk päls håller toppkvalitet och livslängden för en äkta pälskappa är mycket lång. Sköter man sin kappa rätt kan den bäras av åtminstone tre generationer. Vill man vara medveten och konsumera mode på ett hållbart sätt är äkta päls ett bra alternativ. Farmors gamla pälskappa kan dessutom sys om till en modernare variant, och kan på det viset återanvändas. 

Spana in till exempel Saga Furs vintageprojekt där gamla pälsar fick nytt liv. 
 
 
2. Ingen plast, enbart naturmaterial
För att framställa fuskpäls krävs det kemikalier, vilket givetvis inte är hållbart för miljön. Akryl och polyester som ofta används som material i fuskpäls kräver dessutom råolja i tillverkningen, och att använda olja som råvara i produktionen har som bekant stor klimatpåverkan. I och med att äkta päls är ett naturmaterial, som dessutom är närproducerat, är det ett mycket miljövänligare alternativ. När pälsen tjänat klart sitt syfte är den dessutom biologiskt nedbrytbar. 
 
 
3. Djuren har växt upp under goda förhållanden
Köper man päls som är producerad i Finland kan man vara garanterad om att djuren har växt upp under bra förhållanden. Djurskyddslagarna i Finland är nämligen bland de bästa i världen. Finland var dessutom ett av de första länderna som utformade ett certifieringssystem (som är ännu strängare än djurskyddslagarna och EU:s kriterier) för sina farmer, vilket innebär att varje finländsk farm behöver uppfylla en mängd krav gällande allt från djurens levnadsförhållanden till bokföring för att få sälja sina skinn via Finlands auktionsbolag Saga Furs. 


4. Produkten framställs under goda arbetsvillkor
Genom att köpa en päls som är framställd i Finland kan man även vara säker på att de som jobbat i varje steg av produktionskedjan haft goda arbetsförhållanden, skäliga löner och ett fungerande arbetarskydd. Det här är en helt annan sida av textilbranschen än lågpriskedjornas sweatshops. 
 
 
5. Finland är världsledande gällande kvaliteten
Finland har under många år specialiserat sig på uppfödningen av rävar. Detta har lett till att Finland nu ligger i toppen gällande just kvaliteten på rävskinn. Vill man ha en päls av högsta kvalitet är en finländsk päls därmed det rätta valet. 
  
 
Sammanfattningsvis är finländsk päls en ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar produkt. Som ännu en positiv aspekt kan nämnas att pälsnäringen dessutom bidrar med stora exportintäkter till Finland och en stor mängd arbetsplatser. 
 
 
Dessutom är det ju snyggt!
#1 - Tina

Yess! Va' glad ja vart åv dehär inläggi, super bra formulerat! Hoppas e kan änder liti synen på pälsnäringen å få bort lite negativitet från e :)

Svar: Tusen tack Tina! :)
TIDSTJUVEN

#2 - Jean

Du har rätt i det du nämner, tyvärr medför den även en del negativt. När aktörerna tänker mer på pengar än människorna som ska leva runt omkring pälsnäringen så är det lätt att önska att den avvecklas.
Hälsar han som riskerar att få Torp frys kadaverkokeri 1km från heimani.

Svar: Visst finns det negativa sidor också. Jag har själv bott tre år på 860 meters avstånd (fågelvägen) från ett kokeri, så jag vet vad du syftar på. Som tur är det inte nämnvärt många dagar under ett år som man inte kan leva med lukten. Det är ändå bara under vissa tidsperioder som det kokas aktivt.
TIDSTJUVEN

#3 - Linda

Ids int säg min åsikt, håller den för mig själv men en sak vill jag få fram och det är att flera absolut inte följer kriterierna och att djuren i dessa farmer absolut inte lever under de goda förhållanden som de borde. Men då vet jag inte, vad händer med deras päls isåfall? Har de fötts upp helt i onödan eller vet du hur det funkar?

Svar: Jag skulle gärna vilja veta var du sett sådana farmer som absolut inte följer kriterierna. Jag har besökt många farmområden och har inte sett den typen av brister.

Och som svar på din fråga; ifall farmerna inte klarar certifieringen får de inte sälja skinnen på Saga Furs. De kan då fortfarande sälja via privata marknaden, men att lyckas med det häromkring är knappast lätt. De internationella köparna kommer förstås mycket hellre till auktionsbolaget i Helsingfors. Farmarna själva har dessutom bättre garantier och säkerheter när de har auktionsbolaget som står bakom sig.
TIDSTJUVEN

#4 - Isabella

Trevligt att läsa om de positiva sidorna för de tas sällan upp. :) Pälsindustrin bidrar med jobb och pengar, speciellt i Österbotten. Dock anser jag att djur ska få vara djur och inte vara i en liten bur (ja det finns rekommendationer men dessa djurs naturliga miljö i naturen är betydligt större) och med lite eller ingen stimulans. Jag tycker att det är etiskt och moraliskt fel att djur ska födas upp för att bli mat eller päls. Djur är ändå levande varelser med känslor och i behov av även annat än mat och vatten. Nu påstår jag inte att alla missköter pälsdjuren men det finns ännu brister och problem relaterat till pälsindustrin. Vi kan ändå använda andra material för kläder än vad djuren har behövt dö för?

Svar: Jag respekterar din åsikt och hoppas att du respekterar min.
TIDSTJUVEN

#5 - Jean

Tyvärr lär det inte bli så för oss. Inledande tillståndet var för 22 miljoner kilo kavader eller nåt i den stilen. Och då många av anläggningarna går mot nedläggning så lär allt mer centraliseras hit. Kropparna fryses ned och bränns vartefter. Och om rävarna och minkarna tar slut så får de ta 5 miljoner kilo från Snellmans. 200 lastbilar om dan som accelererar ca 30 meter från sovrumsfönstret.

Själv tycker jag det är befängt att de fått miljötillstånd så här nära en by och vattendrag, men det är också ett typexempel på hur miljöskyddslagarna brister när det blir frågan om stora pengar.

Men så har vi ju också domstolar av en orsak.

Svar: Då förstår jag. Det låter som att det är lite annan kaliber på den här anläggningen än den som jag bodde intill. Hoppas att ni kan komma fram till någon lösning där alla parter är nöjda.
TIDSTJUVEN

#6 - Linda

Ett ämne som väcker känslor lätt sagt. Päls är inte hållbart. Enligt statistik är djuruppfödningen (för kött och animaliska produkter men detta är ju också djuruppfödning) och producering av fossila bränslen nästan jämlikt stora orsaker till klimatförändringen. Och fastän Finland ”har så bra lagstiftning” mår djuren verkligen inte bra. Burarna är ändå på tok för små och djuren utvecklar självskadebeteende. Att fortsätta använda päls bidrar till ett accepterande av pälsnäringen. Folk lär inte veta skillnad mellan olika företag, vilket som är bättre eller sämre om dom inte är pålästa. Men jag skulle inte stöds ett enda företag inom pälsindustrin. Jag tycker den nya vegantrenden är absolut nödvändig! Hoppas på förändring.

Svar: Jag skulle gärna vilja se källhänvisning på att ditt påstående att pälsdjur utvecklar självskadebeteende i burarna för jag har inte hört eller sett att det skulle förekomma i verkligheten. Får djuren skador (vilket alla djur såklart kan få, oavsett om de lever i vilt tillstånd eller i bur) får de vård.
TIDSTJUVEN

#7 - Annika

Hejja Maria! Skrivet ur ett bra perspektiv! :)

Svar: Tack Annika!
TIDSTJUVEN

#8 - !

Ok.
a) "Genom att tillämpa en gnutta källkritik förstår garanterat de flesta att det är lite som att jämföra en tjock bulldog med en mager vildhund". Ja och det är exakt det som är även poängen. Avelsdjuren har avlats för långt både på hund- och rävsidan. Du kanske inte har bekantat dig med djurs avel och vad den i värsta fall orsakar för individen, men bulldoggar borde i princip vara förbjudna enligt lagen på grund av deras grava "missbildningar". Rävarna må inte ha haft andningsproblem, men rinnande ögon och i min uppfattning också problem att röra sig (t.ex ledproblem)!

b) Vegantrenden är förhoppningsvis ingen trend. vi som anser att djuren inte är här för oss och vi som inte ser skillnad på en katt, hund, gris eller en räv så känner inte att vi är överordnade dem och vill således inte se dem lida. Jag skulle inte sätta mina djur i bur för att få päls eller av dem och kan således inte heller tycka att en räv eller en mink hör dit.

c) Jo, djuren har det bättre här än i Asien. De har dock inte en normal omgivning att leva i och lider således av antagligen uttråkning samt hälsoproblem. Om man som jag och inte stöder den här näringen kan man se på saken som så att förändringen måste ske någonstans och man måste visa vägen.

Summa summarum så ren fakta är att djuren är avlade för långt (missbildade), samt det att djuren inte "har det bra" - u can't really argue that.
Sen, en etikfråga är om man ser sig själv över djuren eller inte och i vilka fall är man redo att utnyttja djuren för egen vinning. För att jag skall få ha en snygg jacka, är det då lagom att djuren har lidit lite för den? Utilitarism.
MEN! Man får ha olika åsikter och man lever i sin egen verklighet, vi är så olika.

Svar: Jag ber om ursäkt ifall bulldoggen var ett dåligt exempel. Är ingen hundexpert så jag skrev bara första bästa hund jag kom på. Det kunde lika gärna vara dvärgschnauzer eller border collie. Jag tror att du ändå förstår vad jag menade.

Tack för din synpunkt. Som jag skrev i inlägget vill jag belysa mina egna åsikter, som är baserade på mina egna erfarenheter, i inlägget men jag tvingar ingen att tycka likadant som mig.
TIDSTJUVEN

#9 - Påskpyssel

Sexiga och fina pälsar!

#10 - Sofia

Du borde läsa Vem bryr sig? av Therése Lindgren, den bygger på fakta.

PS. Håller med Linda :)

#11 - Eei

Låter som att du blivit sponsrad av en uppfödningsfarm för inlägget?

#12 - Jean

Inte sannolikt, men de kan bygga nån annanstans. Svårare att flytta en by.
Tyvärr kan det behöva gå till Europadomstolen innan vi får rätt. Det var nu ett sidospår, men exempel på hur miljölagar lätt ignoreras när det finns tryck på att få in pengar till regionen.

Sen kan man ju givetvis filosofera kring huruvida det är vettigt att låta farmerna expandera och förstöra miljön, då själva näringen sannolikt är förbjuden i EU om 15 år.

Vegantrenden är för övrigt det bästa som hänt Finland de senaste 20 åren. Vår köttproduktion är alldeles för hög (och priset för lågt), samtidigt som vi har ett sjukligt förhållningssätt till mjölk. Vegantrenden har gett t.ex. pulled oats ett enormt kliv framåt, och tänk vilken minskad belastning på miljön vi skulle åstadkomma om vi lärde oss äta inhemskt odlade alternativ istället för att först göda en ko med dem och i slutändan bara få ett par hundra kilo kött.

#13 - Jennifer

Bra skrivet! Alla har vi olika åsikter gällande pälsnäringen, och så kommer det alltid att vara. Päls är som Maria skriver hållbart och dessutom en natur produkt. Jag har heller aldrig sett misskötta djur på de pälsfarmer jag själv har besökt. Hoppas att pälsnäringen får finnas kvar i vårt land även i fortsättningen.

Svar: Tack Jennifer!
TIDSTJUVEN

#14 - Anonym

Jättebra skrivet! Har väntat på att du ska skriva något liknande då jag förstått du har nära kontakt med pälsnäringen. Intressant nog brukar det ju vara de som aldrig besökt en pälsfarm som är mest emot pälsindustrin, de har sett bilder från Kina eller övriga skräckexempel och tror att det är så verkligheten ser ut också i Finland.

Till Sofia som rekommenderade Therese Lindgrens bok med hänvisningen att den "bygger på fakta", här kommer vi till källkritiksbristerna igen. Thereses ord är inte sanning, det är inte fakta. Hon är ingen forskare (har hon ens någon högskoleutbildning?) utan en influencer med starka åsikter. Hennes bok är en sekundärkälla, där hon har vinklat sina källor enligt hur hon vill de ska vinklas till sin egen fördel. Vill man ha en ordentlig bild av "fakta" ska man gå direkt till primärkällorna. Therese Lindgren och hennes bok är absolut ingen trovärdig källa i det här fallet.

Svar: Tack så mycket för kommentaren. Jag håller med dig om att det ofta är de som har minst koll som hörs mest, och det är synd. Det blir lätt fel när populärlitteratur används som en källa för fakta.
TIDSTJUVEN

#15 - Jenny

Pälsdjuren har alldeles för små burar för att de ska kunna ha ett värdigt liv. Sen att den nya djurskyddslagen strök förslaget på att djuren ska ha tillgång till vatten hela tiden fick mig att inse att det inte finns någon respekt för djuren överhuvudtaget. Vatten borde väl vara en absolut grundläggande sak. Skulle personligen aldrig köpa en päls eller på annat sätt stöda industrin, även fast det skulle leda till att arbetsplatser försvinner (även för släktingar). Det försvinner och uppstår helt nya arbetsplatser hela tiden då samhället förändras. Tycker hela grejen med att utnyttja djur på det sätt som vi nu gör, både för mat och päls, är väldigt förlegad.

Svar: Det hör till det dagliga arbetet på en pälsfarm att se till att djuren får mat och har tillgång till vatten. De flesta farmer har i nuläget året runt-bevattning, vilket innebär att vattenrören som går till varje bur har värmeslingor som gör att vattnet inte fryser fast det blir kallt och att djuren kan dricka när de vill. De som inte har ett sådant bevattningssystem ser även de till att djuren har konstant tillgång till vatten.
TIDSTJUVEN

#16 - Farmardotter

Kul att äntligen läsa något positivt som tangerar pälsprodukter från Finland! Alla har egna åsikter, här kommer jag med min. Folk borde nog diskuter med en person som är insatt i näringen! Tror tyvärr inte att Therese Lindgren har kunskaper om den finländska pälsbranschen...
Jag menar det är stor skillnad på en youtube stjärnas åsikter och en person som sliter dygnet runt för att uppnå alla kriterier som bör uppfyllas för att driva en pälsfarm i dagens Finland.

Svar: Tack! Du har verkligen en poäng.
TIDSTJUVEN

#17 - Steven Frostdahl

En utmärkt och mycket välskriven analys! Håller med dig till alla delar. Ser fram emot fler skriverier i ämnet.

Svar: Tack så mycket Steven!
TIDSTJUVEN

#18 - Annika

En del verkar anse att pälsfarmerna inte uppfyller kriterierna som krävs...och visst kan det finnas brister. Inom alla branscher finns det brister eller rötägg.. oavsätt om vi pratar om utbildning, sjukvård, köttindustri, pälsnäringen eller stora modevaruhus osv.

Men vill man lyckas inom pälsnäringen gäller det att ha friska och välmående djur, som ger fina pälsar. Om det finns någon som missköter sina djur så förlorar de själva på det förr eller senare...gärna förr än senare!

#19 - Anna

Självskadande djur är extremt ovanligt enligt mig och jag har nära insyn i pälsfarmer. Något enstaka fall där djuren biter av sig päls är det enda jag sett (gäller mink, är sämre insatt på rävsidan). Och det handlar om kanske en promille av djuren. De flesta jag sett verkar må bra vad man kan se utifrån iaf. Och de har tillgång till vatten konstant i de allra flesta fall.

#20 - Sara

Fint inlägg Maria! Håller fullständigt med på alla punkter och verkligen fina pälsar du har bild på. Äger inte själv någon päls men köper nu hellre äkta vara i stället för nånting som e gjort i plast och som int e hållbart i längden.

#21 - Chatarina

Jättebra inlägg! Även om jag själv inte använder päls stöder jag pälsdjursnäringen i Finland. Var skulle vi vara utan dessa producenter egentligen? Dessutom måste man tänka på att: individernas förfäder inte var menade att bo i bur nej, men dessa individer vet inte av annat än en bur därför gör man mer skada än nytta att släppa ut individerna i naturen. Både för individen själv och närmiljön.

Det som jag tycker är mest synd i debatter som rör denna är att parter från båda sidorna blir ofta väldigt aggressiva mot den andra partnern. Vi lever med yttrandefrihet och det är viktigt! Skulle vara tråkigt om alla tyckte samma.

#22 - V

Fast hur sjukt är det ändå inte att uppföda djur endast för att de senare ska göras päls av oavsett hur bra levnadssätt de har. Att stödja djuruppfödning till pälsar är väl ändå fel. Människan utnyttjar djur för att de tycker det är snyggt med päls. Wow.

#23 - Marika

Men vi behöver inte päls.

#24 - Anonym

Där listade du minsann fem bra anledningar! Fint att du som verkligen har erfarenhet av och vet hur det går till inom branschen tar upp detta! Jag tycker det är så tråkigt att det negativa med pälsfarmer lyfts fram, ofta från nån som saknar kunskap (lika som inom vargdebatten). Pälsdjursuppfödning är inte alls mer oetiskt än köttuppfödning (eller att börja dunjacka, läderskor) och som sagt, cirka 100ggr mer ekologiskt med riktig än med fuskpäls. Ska nog köpa en riktig, fisk, päls bara jag har råd, utländska får nog vara 😀

#25 - Saga

Oj, var inte meningen att jag skulle kommenttia anonymt☝️

#26 - Farmardotter

Hörni Marika Jenny Jean Linda Isabella... Ni kan komma tillbaka till detta kommentarsfält när ni har skaffat arbetserfarenhet och fakta inom detta ämne.. vet ni ens vilket djur ni diskuterar om?

#27 - Marika

Hej Farmardottern!

Jag kommer från en liten by från Österbotten där många sysslar med pälsdjursuppfödning. Har vuxit upp med rävar och minkar runt knuten och har flera släktingar och bekanta som är inom det. Också min pappa hade mink (eller var det räv?) när jag var liten. Jag är alltså inte helt obekant med ämnet, men det betyder inte för den sakens skull att jag stöder det.

Personligen anser jag inte att vi behöver päls. Klädesindustrin är så långt framgången vid det här laget att ingen människa i det här landet, med flera, behöver päls för att hålla sig varm.

Jag tycker inte det finns tillräckliga argument för att hålla kvar industrin.

#28 - Jean

Hej Farmardotter,
Min familj hade pälsfarm i Pedersöre under 80-talet och början av 90-talet, mormor var med de första i Nykarleby att starta pälsfarm, så jag har viss erfarenhet av ämnet.