2017-08-03 | 22:08:00

Femtio nyanser av grått

 
Någon som är i målartagen?
Här har vi femtio (eller i alla fall fem) nyanser av grått på lager.
 
Om någon hade berättat för mig hur svårt det skulle vara att hitta rätt nyans av ljusgrå till husgavlarna och tillbyggnaden hade jag gapskrattat – för jag hade inte trott dem. Idag skrattar jag inte längre. Eller jo, just idag skrattar jag faktiskt av ren glädje, för idag har vi äntligen prickat rätt. Det krävdes bara oändligt med färgkartor, ett virrvarr av färgkoder, cirka sju nervsammanbrott, X antal konsultationer med guru Benita på Hartman och exakt fem stycken provburkar för att pricka rätt. Men nu har vi äntligen den rätta nyansen, eller i alla fall så nära man bara kan komma utan att det skiftar mot varken blått, grönt eller brunt.
 
Orsaken till att det var så svårt att hitta rätt nyans var att den kulör som vi målade huset med såg helt annorlunda ut som träfärg. På något mystiskt vis blev kulören bra mycket mörkare när den målades som silikonbaserad fasadfärg (Siloksan) än vad den blev som vanlig husfärg. Kanske finns det någon typ av pigment i Siloksan från början eller så var det teglet som gjorde att kulören började se mörkare ut, men hur som helst så gick det inte att bara snabbt och enkelt måla trädelarna av huset med samma kulör för då hade de blivit ljusare än teglet.
 
 
Efter att Mikael och jag hade dansat en liten segerdans idag ilade vi iväg för att köpa nio liter färg. Sedan satte vi igång att måla.
 
 
Det var som tur världens bästa målarväder idag (gassande solsken och över tjugo grader varmt!), så brädorna torkade snabbt vartefter vi målade.
 
 
Fyra och en halv timme senare hade Mikael och jag målat 85 stycken brädor och fått varsin solbränna på köpet. Inte så pjåkigt.
 
 
Snart har vi kanske en fasad på uterummet och matchande gavlar på huset. Glädjen är total!
 
 
Till vänster kulören vi valde till teglet och till höger kulören vi valde till träet.
Teknos T1338 och Tikkurila H487 Hohkakivi.
 
Man skulle aldrig kunna tro att de här två kulörerna som ser totalt olika ut på färgkartan blir så gott som samma nyans i verkligheten bara för att man målar dem på olika material, eller hur? Och att de dessutom båda två ser nästan vita ut när man tittar snabbt? Det här med färger är verkligen fascinerande. Men framför allt frustrerande.

Finheter
Cindy

Va kul att ni är så bra igång med renoveringen! 😍 Benita är en lifesaver!

Svar: Ja, nu händer det saker (som syns!) varje dag. Det här är nog den allra roligaste delen av renoveringsprocessen. :) Du har rätt i att Benita är en lifesaver!
TIDSTJUVEN

2017-08-04 | 07:31:26 | http://cindyekman.com
Viktoria

Hur kommer det sig att kommentarena på det förra inlägget är borta? Bara undrar. =)

Svar: Bröllopsinlägget? För mig syns alla kommentarer som vanligt under inlägget. Testa att uppdatera webbläsaren ifall det är någonting som krånglar.
TIDSTJUVEN

2017-08-04 | 17:30:59
hanna, förbanna

men gudars, vad förargligt! En vill ju att samma färg ser lika ut överallt en målar den ju!

2017-08-06 | 21:55:06 | http://hannaforbanna.blogspot.com/
Kommentera:
Kom ihåg mig?