2017-07-15 | 18:45:00

Från 70-talsgult till modernt ljusgrått

På grund av tidsbrist har det varit dåligt med renoveringsuppdateringar här på bloggen på sistone. Men trots att jag inte hinner rapportera i realtid om vad som händer så framskrider husrenoveringen förstås i en rasande fart. Det har hänt så mycket att jag inte vet i vilken ända jag ska börja berätta ens. Kanske vi helt enkelt börjar med den mest uppenbara förändringen som hänt – det vill säga på utsidan.
 
Före:
 
Fasaden var en av de saker som vi bestämde från första stund att skulle förändras. Huset skulle få ett helt nytt utseende. Den gula mycket tidstypiska tegelfasaden från 70-talet var säkert jättefin när det begav sig, men i dagens läge är gulorange tegel inget som vi själva skulle placera på vår topp 10-lista över snygga husfasader. Eftersom vi totalrenoverar insidan av huset så får utsidan gärna återspegla den lite mer moderna stilen också.
 
Alternativen gällande fasaden var att rappa, måla eller klä in med träpanel. Träalternativet strök vi snabbt, eftersom det dels hade varit mest kostsamt och dels krävt mycket underhåll i och med att träfasader behöver målas om efter några år. Efter lite funderande bestämde vi oss för att måla, eftersom vi ville ha kvar strukturen av tegelstenarna.
 
 
När vi bestämt oss för en teknik återstod bara det allra svåraste... Att välja kulör. Jag vet inte hur många gånger vi varit ute och kört och spanat på hus för att komma fram till vilken typ av fasadfärg vi är ute efter. Någon typ av vit eller grå visste vi från början att vi ville ha, men helst inte kritvit och inte heller allt för grå. Vi ville ge huset en modern look, samtidigt som vi inte ville att det skulle sticka ut allt för mycket från omgivningen.
 
Vi testade att ta hem två olika nyanser av gråvitt och provmåla, men ingen av dem var helt hundra. Den ena var för ljus och den andra gick för mycket mot blått. Som tur förstod vår renoveringsguru Benita vid Hartman precis vad vi var ute efter och pekade ut vilken nyans vi skulle testa med. Benita visste som vanligt vad hon pratade om, för den nyansen var alldeles perfekt. :) Vi tog hem en silikonbaserad fasadfärg och så var det bara att sätta igång.
 
Efter:
 
Jag jobbade nattskift den dag då huset målades första varvet, så mitt dygn var upp-och-ner. När jag hade vaknat på eftermiddagen och körde dit för att se hur det började se ut var huset redan färdigmålet. Och jisses alltså, min reaktion när jag fick syn på det allldels nymålade huset hade behövt filmas. Till en början bara gapade jag och sedan ylade jag av förtjusning. Det blev så snyggt! Precis den färg som vi ville ha.
 
 
När huset sedan var målat två varv var det dags att sätta in de nya fönstren från Skaala som väntat ute i garaget i flera veckor. Nu saknas ännu foderlister runt fönstren, och så ska husgavlarna och hängbrädorna målas samma färg som huset. Det knepiga är bara att den kulör som vi valde till tegelväggen inte ser likadan ut när man målar den på trä, så det är lite av en utmaning att få till samma nyans i en träfärg. Men det ska lyckas! Uterummet som kommer att få träpanel ska också målas i samma nyans.
 
 
Det börjar också bli dags att beställa nya ytterdörrar. Jag tror att det kunde bli snyggt att bryta av allt det ljusa och vita med en mörkare ytterdörr för att markera ingången. Kanske samma nyans av mörkgrå som plåttaket på tillbyggnaden?
 
 
Nästa vecka kommer Tobias och gänget bland annat att bygga däcket till terrassen, för i förrgår fick vi nämligen en leverans med något mycket efterlängtat som vi var tvungna att få hem innan själva terrassdäcket kan byggas... Oj oj, nu längtar jag verkligen tills allt är klart och vi får flytta hit! ;)

Finheter
Joanna-Livet med psykisk ohälsa

Vilken skillnad det blev!Så fint!

Svar: Tack Joanna! Ja, det blev verkligen en förändring. :)
TIDSTJUVEN

2017-07-15 | 19:24:08 | http://www.joannahalvardsson.se
Aurora Mannström

Oj fantastiskt fint Maria! Riktigt snyggt :) Grattis till huset och lycka till med resten :) H. Aurora

Svar: Tack så mycket Aurora! :) Du är så välkommen på besök sedan när allt är klart, ifall du har vägarna till Österbotten. :)
TIDSTJUVEN

2017-07-15 | 20:12:19
Nina

Yes! Vi ska också renovera ett tegelhus och just att måla fasaden har vi sökt info om. Det blev ju riktigt bra!

Svar: Kul att ni har ett liknande projekt på gång! Är det något du undrar över är det bara att fråga.
TIDSTJUVEN

2017-07-15 | 20:45:22 | http://sevendays.fi/spira
Ida

Oh vilken skillnad alltså!!! Ska bli spännande att få se sen! :D

Svar: Ja, jag kände knappt igen mig när det var målat första varvet. :) Hoppas att du hinner kika förbi snart!
TIDSTJUVEN

2017-07-15 | 21:50:43 | http://ZiiO.se
NillanWik

Blev ju hur bra som helst! Vi bor ju också i ett gammalt tegelhus som hade samma (fula) guldbruna nyans innan vi målade över det till vitt för ett par år sedan. Blir verkligen ett lyft till moderna tider med bara lite målfärg😉 väntar på att få se hur det ser ut inne sedan då ni får det klart😊 lycka till med fortsättningen också!

Svar: Tack Pernilla! Så roligt att ni varit nöjda med att ni målade. Och jaa, du har så rätt. Det är verkligen otroligt vilken förändring man kan åstadkomma med bara målfärg! :) Tack för lyckönskningarna. Jag ser fram emot att få blogga om slutresultatet av hela renoveringen.
TIDSTJUVEN

2017-07-15 | 22:39:12 | http://pernillanilssonwik.com
Saragunmarie

Wow, vilken skillnad! Och en mörk ytterdörr tror jag blir perfekt! :)

Svar: Eller hur! Ja, hoppas det. :)
TIDSTJUVEN

2017-07-16 | 22:46:33 | http://saragunmarie.vimedbarn.se
Anonym

Vad snyggt - super!!!
Kram, fastern

2017-07-27 | 14:02:08
emsie

men ååh vad snyggt det blev! det är underligt hur en liten grej kan ändra på något så otroligt mycket :) i och för sig var det här en relativt stor och tidskrävande grej.. :)

2017-07-31 | 16:35:56 | http://emmsie.webblogg.se
Ove

... och hur blev det när det blev klart ...

2020-04-29 | 10:56:48
Kommentera:
Kom ihåg mig?