2016-03-28 | 13:26:00

Så fungerar Instagrams nya algoritm

Nu är det dags för en stor uppdatering på Instagram igen. Om man ska döma av informationen om den stundande uppdateringen så verkar den inte vara lika trevlig som den förra stora uppdateringen. Skaparna bakom Instagram säger att Instagram kommer införa en algoritm som - likt den som redan finns på Facebook - kommer att styra flödet.
 
 
Vad innebär Instagrams nya algoritm?
I praktiken kommer den nya algoritmen medföra att man som användare först ser de bilder som algoritmen tror att man vill se, istället för att visa uppdateringsflödet i kronologisk ordning med de nyaste uppdateringarna högst upp och äldre uppdateringar vartefter man scrollar neråt. De användare som man interagerar mest med (sådana personer vars bilder man oftast gillar och kommenterar) kommer alltså att dyka upp högst upp i flödet. De personer vars bilder man inte gillar lika ofta kommer därmed längre ner i flödet, men de finns fortfarande kvar där.
 
Tanken bakom uppdateringen är god, i och med att Instagram ständigt växer och flödet blir allt större. Det är lätt att missa bilder när flödet blir för stort, så för den delen är en algoritm som sorterar innehållet en bra uppdatering. Men samtidigt tycker jag att charmen med Instagram försvinner när flödet inte längre blir kronologiskt. Appen heter ju faktiskt "Instagram" av en orsak - att man delar med sig av sina bilder snabbt och direkt.
 
Ska jag vara helt ärlig är jag lite skeptisk till att låta en algoritm avgöra vad jag tycker är intressant. Bara för att jag till exempel gillade tio av en persons bilder förra veckan betyder det ju inte att jag nödvändigtvis tycker att just den personens bilder är mer intressanta än en av mina barndomsvänner som bara laddar upp en bild i månaden och inte får lika många gillningar. Jag följer dessutom inte så många personer att jag upplever att det skulle behövas en algoritm för att rangordna innehållet. Men nu är det ju inte jag som bossar över Instagram, tyvärr.
 
 
Borde man aktivera aviseringar?
Jag har sett att många av de personer jag följer på Instagram nu ber sina följare att gå in på deras profil och "aktivera aviseringar om inlägg" för att inte missa deras bilder sedan när den nya uppdateringen kommit. Att aktivera aviseringar innebär att telefonen plingar till (en avisering dyker upp) varje gång den personen lägger upp en ny bild. Det är ju minst lika stressande som ett rörigt flöde om ni frågar mig... :'D
 
Aviseringarna kan man för all del använda för de där personerna vars bilder man lätt missar när de bara laddar upp en bild i månaden, men de som laddar upp flera bilder om dagen behöver man inte vara orolig för att missa i och med den nya uppdateringen. Man behöver alltså inte aktivera aviseringar för att i fortsättningen också se bilder som de personer man följer lägger upp.
 
Det lättaste sättet att försäkra sig om att Instagrams nya algoritm förstår att man är intresserad av en persons uppdateringar och vill se dem högst upp i sitt flöde lyder så här: följ, gilla och kommentera massor på just den personens bilder.
 
 
Slutsats: det är bara att acceptera förändringen. Tids nog vänjer man sig garanterat. ;)
Vill ni följa mig hittar ni mina bilder på @mariafrande.

Finheter
a n n i k a

Bra skrivet! Mitt flöde är fullt av "aktivera aviseringar" idag haha! Om jag minns rätt så läste jag också någonstans att vi kommer se allas inlägg som vanligt, bara att dom är i annorlunda ordning :)

Svar: Tack! Mitt flöde är också fullt av de där bilderna om att man ska aktivera aviseringar idag (en funktion som ju har funnits på Instagram länge, men först nu verkar alla ha upptäckt den). Jag blir lite irriterad på att folk inte läser på om vad den nya uppdateringen ens innebär, utan istället lägger de bara upp den där bilden för att "alla andra" gör det. Du har alldeles rätt i att man fortfarande kommer att se allas bilder, men i en annan ordning än den man är van vid. :) Precis så som det är på Facebook.
TIDSTJUVEN

2016-03-28 | 14:01:36 | http://blogofphoto.webblogg.se
Carita

Värdefull info - tack för den!
Var det inte lite såsom Facebook gjorde nån gång också. Det går ju inte att få ett bra flöde i kronologisk följd där. Väljer man startsidan kommer det än upp nåt som hänt för 30 sekunder sedan, än kommer det 12 h gamla inlägg. Vill man veta vad kompisarna gör måste man gå in på deras profiler.
Men man verkar vänja sig vid allt :-)

Svar: Fint att infon uppskattas! :)
Ja exakt, Facebook införde samma typ av algoritm för ett par år sedan. Utgående från vilka inlägg man vanligtvis gillar anpassas inläggsordningen i flödet. Facebook innehåller ju verkligen ett enormt överflöd av inlägg, reklam och länkar nu för tiden så jag har gjort så att jag gått in på mina närmaste vänners profiler och lagt till dem i listan "Nära vänner". Då behöver jag bara klicka mig in på den listan för att se vad mina närmaste vänner har för sig. :)
TIDSTJUVEN

2016-03-28 | 14:09:13 | http://debutsky.wordpress.com
Sandra Emilia

Jag är också lite skeptisk till denna förändring men jag antar att man blir van, haha :D

Svar: Jadå, det blir man garanterat. Enligt Instagrams grundare kommer den här uppdateringen dessutom inte att nå alla användare på en gång, utan det är några åt gången som får den.
TIDSTJUVEN

Malin S

Taaack! Fick just lite panik när jag var in på insta vad som riktigt ska hända.

Svar: Förhoppningsvis känner du dig lite lugnare nu. :) Egentligen är det ju inget annat än ordningen på inläggen som förändras.
TIDSTJUVEN

2016-03-28 | 14:40:02 | http://www.livetsfinastunder.com
ellenlundis

Jätte bra inlägg du skrev Maria. :)

Svar: Tack Ellen! Så glad jag blir att du uppskattade det. :)
TIDSTJUVEN

2016-03-28 | 14:49:53 | http://finlandsgullet.wordpress.com/
Kugge

Tack Maria! Ett bra inlägg, jag har också varit helt konfunderad i dag! Men nu har jag bättre koll! :)

Svar: Trevligt att du känner dig mindre förvirrad nu. :) Du var garanterat inte den enda som blev konfunderad. Idag har jag till och med mötts av nyhetssidor som lagt upp bilder med texten "aktivera aviseringar för att inte missa våra inlägg".

Här finns mera info om vad uppdateringen egentligen handlar om:
http://blog.instagram.com/post/141107034797/160315-news
http://www.nytimes.com/2016/03/16/technology/instagram-feed.html
TIDSTJUVEN

2016-03-28 | 15:47:45 | http://www.michaela.fi
ellenlundis

svar: Folk förvirrar en på insta :P Jag tror att en del har tagit bort såna varnings-bilder på instagram nu. Alle fall dem som jag följer, har gjort de.

Jag tog bort så de inte ska pinka.. Jag blev rätt irriterad på detta.. Haha! :)

Svar: Så bra! :) Då behöver kanske inte fler människor bli förvirrade.
TIDSTJUVEN

2016-03-28 | 22:00:55 | http://finlandsgullet.wordpress.com/
Daniel

Twitter har ju också gjort en liknande förändring, men de har en option där man får välja om man vill se flödet i tidsordning eller rekommendationer. Med lite tur kanske Instagram ger oss möjlighet att välja också!

Svar: Sant! Vi får hålla tummarna för att Instagram också ger oss en sådan valmöjlighet.
TIDSTJUVEN

2016-03-29 | 09:12:31
emzi

Jag visste inte själv att det ens fanns en möjlighet att aktivera aviseringar så det var positivt för mig. Jag tror jag kommer göra så att mina vänner som uppdaterar mera sällan så lägger jag på den och de andra så får jag bara följa som det går.

Spännande att folk flippa helt över detta!

Svar: Alltid lär man sig någonting nytt. :)

Jaa, det är både intressant och fascinerande hur alla bara följde varandras uppmaningar och la upp bilder om att aktivera aviseringar, utan att någonsin kontrollera om man över huvud taget måste göra så. Djungeltelegrafen har inte alltid rätt.
TIDSTJUVEN

2016-03-30 | 13:44:39 | http://emmelemzi.com
Lili

Tack för infon, är mycket skeptiskt till denna förändring...

2016-04-02 | 19:36:10 | http://zilverka.blogg.se/
Kommentera:
Kom ihåg mig?