Voigtländer Vito C

 
Minns ni kameran som jag var intresserad av att köpa på Juthbackamarknaden? Jag hann aldrig diskutera priset med ägaren eftersom hen inte var på plats när jag var där, men mamma gick förbi kameran ett varv till efter att jag hade gått. Då var ägaren där och mamma KÖPTE KAMERAN ÅT MIG! För 12 ynka euro. Helt amazing. :') 
 
 
Det är en analog kamera av märket Voigtländer. Enligt mina googlingar härstammar denna Voigtländer Vito C från 60-talet. Det roliga är att linsen på den är 50mm f/2.8 så jag hoppas verkligen att kameran fungerar. Hur kul skulle det inte vara att få leka med inställningarna på en sådan här analog kamera? Jag tänkte passa på att gå in via stadens kameraaffär på fredag och höra vad de tror. Funkar den inte så är den i alla fall tjusig att ha i bokhyllan. 
 
 
Uppenbarligen är det också en full filmrulle i den, och jag är förstås lite nyfiken på vad som finns på den. Tyvärr brukar det vara så hutlöst dyrt att framkalla, så jag vet inte om jag vågar riskera att framkalla 25 potentiellt suddiga bilder som någon annan har tagit. Jag tror att kamerns förflutna får förbli ett mysterium. 
#1 - Sara

Åh så underbart! Dessa kameror är ju otroligt fina att ha som inredningsdetalj också ifall de inte funkar. Köpte en gammal kamera på Juthbacka för ett par år sedan. Den står så fint på en hylla i mitt rum, haha.

Svar: Håller verkligen med dig! Att inreda med kameror är nästan ett måste när man är en fotonörd. ;)
TIDSTJUVEN

#2 - Linda

Vad fin! Jag köpte en förra året jag också. En minolta desdutom! För ynka 10 euro. Den fungerar hur bra som helst,dock finns inte batteriet till den längre och har inte funnits på tiotals år, så jag fick ha Robb att experimentera med något hemlagat i battetiluckan :)

Svar: Det låter som ett superfynd! :D Vilken tur att Robb kunde lösa batteriproblemet dessutom. Kan du inte visa bilder du tagit med den, om du inte gjort det redan? :)
TIDSTJUVEN

#3 - Danielas Dagbok

Maria du e så VACKER!!

Svar: Men tack kära du! <3
TIDSTJUVEN

#4 - linnea p.

Men jooo du MÅSTE framkalla!! Så spännande ju! Om du t.ex. lämnar in till Zoomi kan du be om endast negativen, inga papperskopior, det är billigare! Minns ej exakt pris men ca 7€. Sen kan du granska och kolla om nåt är värt att göra papperskopia av, alternativt använda en negativskanner. :) (Har en sån själv så kan fixa det åt dig isf.) Annars en MYCKET snygg kamera!

Svar: Okej, kanske jag måste göra det i alla fall. :D Bra tips angående negativen! Det kan mycket väl hända att jag kontaktar dig angående den där negativskannern sedan. :) Hur funkar en sådan? Skannar man negativen direkt till digitala bilder?
TIDSTJUVEN

#5 - Karolina

Vilket fynd, superfin kamera! Och joooo, framkalla!! :D

Svar: Eller hur! :D Vi verkar vara många som är nyfikna, så kanske jag helt enkelt måste framkalla för att se vad som finns där. ;)
TIDSTJUVEN

#6 - Matilda

Ååh så otroligt söt den är! Såg ett litet vitrinskåp i ikeas katalog i vilket det bara fanns gamla analoga kameror, ett sådant vill jag ju också ha! :D

Svar: Ja visst är den gullig på något sätt. Mycket charmigare än nutidens kameror ju. :) Oooh, ett sådant skåp vill jag också ha. Bara att börja samla nu då... ;)
TIDSTJUVEN

#7 - Nina

Hittade (bl.a.) en exakt likadan kamera för ett tag sen bland svärfars gamla grejer. Hade Gunnar Bäckman (fd vbl-fotograf och väldigt intresserad av gamla fotogrejer) att kika på min och tyvärr så funkar inte Voigtländers gamla kameror då mekaniken "tröttar" efter ett tag. Fin som prydnad däremot :)
Han tipsade också om ett väldigt billigt framkallningssätt. Ska se om jag hittar det, har för mig han lade upp det i Knäppisarnas fb-grupp :)

Svar: Så synd att den kameran du hittade inte fungerar längre. Hoppas inte att den här har gått samma öde till mötes. Men nåja, har den det så får den ju helt enkelt ägna resten av sitt liv åt att vara prydnad och rekvisita i fotograferingar. :)
TIDSTJUVEN

#8 - Nina

Caffenol (framkallare bestående av snabbkaffe, c-vitamin, tvättsoda och salt med jod)

Svar: Åhåå, låter spännande. :D Måste googla vidare på detta.
TIDSTJUVEN

#9 - Marias Memoarer

Vilken snygging till kamera (och du också förstås ;)), hoppas den funkar också!

Svar: Tack finis! :)
TIDSTJUVEN

#10 - Linda

Har faktiskt framkallat bilder en gång (dyrt JA!) och vissa blev mer lyckade än andra. dock bara testbilder. svårt att ställa skärpan rätt då man ska ställa allt manuellt. kan nog säkert visa några av bilderna någon gång snart :)

Svar: Det är en dyr hobby vi har. ;) Jag kan tro att det är svårt att få skärpan rätt när man inte "ser" vad man fotar på samma sätt som med en digital kamera. Gamla tiders fotografer var verkligen proffsiga! Men det är ju en charm i de "misslyckade" bilderna också. Allt behöver inte vara så perfekt. :) Jag ser fram emot att se dina bilder :D
TIDSTJUVEN

#11 - Jean

Framkalla den! Fotar ännu analogt ibland 20-30 brukar man få punga ut med för en 36 bilders rulle. Vad som sen är dyrt är lite subjektivt. Foton varar för evigt, en 10€'s lonkero på en terrass varar i 15 min.

#12 - linnea p.

YES va roligt, det kan ju gömma sig vilka guldklimpar som helst där på rullen. :) Jag har en vanlig skannare som i locket också har en liten ställning för 35mm negativ och diapositiv, så jo, den skannar direkt till digitala bilder. Tyvärr tenderar allt bli ganska dammigt men jag kan försöka putsa den om jag skannar bilder åt dig, haha!

#13 - Linda

Ja, annat kan man inte säga! :D
verkligen, och sant som du säger - de har sin egen charm! alla bilder är ju unika som de är, speciellt när de är fotade med en gammal kamera. skärpan behöver inte alltid vara perfekt i det fallet :)