Vi behöver inget "Grattis på kvinnodagen"

 
Ida hade inflyttningsfest igår, och temat för kvällen var givetvis kvinnodagen. Jag tog hemskt få bilder under kvällen, men det betyder väl bara att det var en bra kväll? Här är i varje fall en bild på en av de sötaste gästerna (fast alla andra gäster var också söta!), som tyckte att festen sög eftersom ingen ville ge bort sina drickor eller snacks.
 
 
Och här i bakgrunden skymtar värdinnan som var Frihetsgudinnan - komplett med fackla och allt. Hur genialiskt och bra som helst! Själv körde jag på min feministiska favoritlook "We can do it" och såg ut ungefär så här.
 
 
Challo stod för kvällens mest kreativa lösning. För vilken kvinnodagsinflyttningsfest är väl komplett utan en glammig Emma Watson? Nej, precis. Emma är bäst.
Idag har jag jobbat, för att försörja mig som den självständiga kvinna jag är. För här i Finland har en kvinna rätt att jobba - till och med på en söndag. En finländsk kvinna behöver inte ha en manlig förmyndare och en finländsk kvinna har i många avseenden lika rättigheter som finländska män. Kvinnor får rösta. Kvinnor får påverka. Kvinnor får säga vad de tycker. Men faktum kvarstår att kvinnor överallt i världen (också här i Finland!) blir utsatta för objektifiering, förtryck, hat och våld. Många kvinnor kan fortfarande inte röra sig fritt eller säga högt vad de tänker. Kvinnor världen över blir våldtagna och mördade bara för att de är kvinnor. Därför behövs den internationella kvinnodagen.
 
Till och med här i Finland får jag fortfarande lägre lön än en man bara för att jag är kvinna. Vi behöver uppmärksamma orättvisorna och ojämlikheterna för att tillsammans sträva efter att förbättra kvinnors ställning. För att förhindra att kvinnor blir hatade, våldtagna och mördade. Vi behöver inte ett "Grattis på kvinnodagen" och en tulpanbukett. Vi behöver förändring.
 
Den dag då kvinnor och män är jämställda, då ska jag också gratulera oss på kvinnodagen.
#1 - Hanne Wilhelmsson

Bra text! Och härlig ide till tema på fest :D

Jag läste dessutom ett så bra citat i dagens VBL, av Viviane Reding: "Så länge vi behöver fira kvinnodagen, betyder det att vi inte har lika rättigheter. Målet är jämställdhet, så att vi inte längre behöver en sådan här dag.”"

Svar: Tack Hanne! :) Jag håller verkligen med dig om att det där var ett bra citat. Väldigt sant.
TIDSTJUVEN

#2 - Elvira

Japp, Emma är bäst.
Och så bra skrivet om det jag också känner för den här dagen men inte kan sätta ord på!
Är en rätt så ny läsare här på din blogg, men jag kommer stanna länge känner jag :)

Svar: Tack så mycket Elvira! :) Så roligt att du har hittat hit till min blogg. Jag hoppas att du börjar trivas. Om det är något speciellt du vill läsa om så är det bara att tipsa. Ha en fin vecka! :)
TIDSTJUVEN