Sommarutfärd till Ähtäri djurpark

 
Jag var som sagt till Ähtäri djurpark i lördags. Det var riktigt härligt väder för att gå runt och titta på de olika djuren, men djuren själva var kanske lite väl slöa i värmen. Älgfamiljen till exempel ville helst ligga och chilla.
 
 
Och järven höll till i vattenhålet, så jag fick bara en bild på en järvrumpa. Rätt snygg rumpa dock.
 
 
Björnarna låg intill en av murarna och praktiserade olika inte-särskilt-ergonomiska sovställningar. Jag tror att jag var en björn i mitt förra liv, för jag kände mycket väl igen mig i deras sovakrobatik.
 
 
Vargarna däremot var desto piggare. Flockledaren sprang som en tok och resten av gänget hängde på.
 
 
Vargar är ju allt lite häftiga... så länge man inte stöter på dem på någon skogspromenad vill säga.
 
 
Renarna tog det piano och såg lite halvsjabbiga ut.
 
 
Och de små vildsvinen var så enormt söta att jag hade kunnat ta dem med mig hem. De kunde ju bo hemma i byn på någon skogsplätt. Men ja, det bästa var ändå när vi gick vidare från vildsvinen och kom till en inhägnad som inte fanns utmärkt på djurparkskartan. I den inhägnaden bodde...
 
 
...ALPACKOR! <3 Björnarna bleknade genast i jämförelse med mina favoritdjur. Jag ska SÅ ha ett gäng alpackor inom fem år. Bara så ni vet.
 
 
En av djurparkens uttrar kikade med bister uppsyn fram när jag närmade mig med kameran. Vilka lustiga djur de är, de där uttrarna.
 
 
Snöleoparden däremot var mest sugen på mat och blev besviken när djurparkspersonalen bara fyllde på vattnet åt den. Den såg lika uttråkad ut i lördags som den gjorde när jag var dit sist för många år sedan.
 
 
Lodjuret var så skyggt att man knappt såg det i buskaget ens.
 
 
...men ugglorna och de andra fåglarna visade gärna upp sig.
 
 
I slutet på hela djurparksrutten fanns ett helt nytt djur som har flyttat in för två veckor sedan. Det här djuret finns egentligen inte i Finland, men djurparken har valt att importera djuret eftersom det är en utrotningshotad art som passar vårt klimat. Jag förstår dem mycket väl, för vem kan väl motstå en sådan här sötnos?
 
 
Har ni någonsin sett någonting gulligare än denna gosiga lilla filur? Det är en röd panda som lever i bambuskogar i södra Himalaya. Jag var tvungen att googla på detta mystiska djur som alltså kallas både kattbjörn och röd panda. Den är egentligen varken ett kattdjur eller en björn och är närmare släkt med tvättbjörnen och skunken än med jättepandan. Lite häftigt va? Just den här lilla filuren är född och uppvuxen i ett zoo i Tyskland.
 
 
Jag hoppas att Ähtäris kattbjörn börjar trivas i sitt nya hem. ♥
Om ni har en dag till övers i sommar rekommenderar jag absolut ett besök vid Ähtäri djurpark. Vi var alltså dit från jobbet, och när till och med ett gäng ungdomar i åldern 13-18 tycker att det är intressant så förstår ni kanske att det är värt ett besök. Det kostar inte många pengar och ligger på lagom köravstånd. Perfekt dagsutflykt för både liten och stor!
#1 - Sarah

Va kul o va på en djurpark o fina bilder :)

Svar: Jaa, riktigt intressant med många olika djur att kika på. :) Tack!
TIDSTJUVEN

#2 - Sara

haha, så he va för alpackornas skull du va så tagga på att fara ;)

Svar: Förstås. ;) Nää alltså sko ja ha visst om att e fanns alpackor tär å så sko ja nåo ha vari heilt ÖVERTAGGA! :D
TIDSTJUVEN

#3 - Nina

Kattbjörnen är så söt :D

#4 - marianorrgard

oh, vilken söt kattbjörn!! :)