2015-04-29 | 12:36:00

Utan pass kommer man inte långt

Jaa hörni, det var ju det här med att vara lite skickligare än genomsnittsmänniskan... Idag har jag gjort det igen, och detta slår nog alla tiders klåprekord. Idag var jag nämligen tvungen att börja dagen med ett par samtal till polisen och ett besök till polisinrättningen i Vasa innan klockan ens slagit tolv.
 
 
Vi ska som sagt åka till Grekland på tisdag, sambon och jag, och den här resan har kommit lite väl snabbt på känns det som. Jag har inte hunnit förbereda mig det minsta, varken mentalt eller rent praktiskt. Igår kväll frågade Mikael "Du har väl passet i skick?" så där i förbifarten. "Klar sak!" svarade jag självsäkert och gick och rotade fram det i en låda. När jag öppnade passet för att kolla upp utgångsdatumet var jag plötsligt inte lika självsäker längre... Sista giltighetsdag 12.03.2015.
 
Mitt pass gick alltså ut för en månad sedan. Och vi ska resa på tisdag. Den ekvationen går inte ihop och jag insåg snabbt att med den extra röda dagen som den här veckan bjuder på så har jag tre ynka vardagar på mig att förnya mitt pass. En snabb sökning på polisens hemsidor visade att det vanligtvis tar upp emot två veckor att få sitt nya pass. Två veckor!
 
På polisens hemsidor stod det också att det finns någonting som heter snabbpass, och det kan man få på tre dagar, så allt hopp var inte ute. När klockan slog åtta imorse ringde jag till polisen och möttes av en hurtig poliskonstapel som meddelade att polisstationen i Vasa öppnar sin telefontjänst först klockan nio, så jag kunde ringa på nytt då. Den där timmen som jag var tvungen att vänta på att få ringa på nytt var nog den längsta timmen någonsin. Jag förberedde mig på dåliga besked, men bad ändå mamma att komma över med mina passfoton för säkerhets skull.
 
Prick klockan nio ringde jag på nytt och möttes igen av växeln. "Vasas kontor har ingen telefontid idag" meddelade de, "men vi kan koppla dig till Kristinestad om du vill." Så då fick jag prata med Kristinestad istället, och den hjälpsamma damen som hade hand om telefontjänsten där förklarade att det inte är kört för mig ännu. "Om du hinner före klockan tio till Vasa så hinner du få ett snabbpass. Du behöver ha med dig ditt gamla pass, körkort, passfoton och FPA-kortet." Jag tackade för hjälpen och förberedde mig på att gasa iväg mot Vasa i rekordfart när jag insåg att jag inte hade FPA-kortet i plånboken. Kanske det var i skrivbordet? Nej. I TV-hyllan? Nej. I sovrummet? Nej. I någon av våra tusentals lådor? Nej. Inte ens i kylskåpet var det (ens logik blir ibland lite bristfällig när man jobbar under stress). Minuterna tickade iväg och jag var tvungen att acceptera att jag aldrig skulle hinna till Vasa före klockan tio. Klockan var redan långt över nio och det tar fyrtiofem minuter att köra till Vasa.
 
 
När klockan var halv tio hittade jag mitt FPA-kort. I viktiga-papper-mappen som låg mitt på köksbordet sedan jag betalat räkningar igår fanns det. Mitt framför mina ögon hade det legat hela tiden. Just my luck. Nåväl, jag tog mitt pick och pack och körde iväg till Vasa trots att klockan var för mycket. Kristinestadsdamen hade tipsat om att det finns något som heter expresspass också, och dem går det snabbt att få levererade raka vägen till flygfältet eftersom de inte behöver postas. Expresspassen var mitt sista hopp.
 
Och vet ni, historien slutade på bästa sätt. Jag fick beställa ett expresspass och med lite tur ligger det och väntar på mig vid flygfältet redan i eftermiddag. Där får det ligga till tisdag då jag borde hinna hämta ut det bara alla flygtider klaffar. Förutsatt att jag lyckas tyda den här skattkartan som jag fick och hittar till flygplatsens polisstation då... Denna dagen ett liv. :')
Dagens tips: förnya era pass innan det blir kritiskt, gott folk!
Om ni inte har bra nerver och vill ha lite spänning i vardagen förstås.

Finheter
Josefina

Vad tur att det ordnade sig! :D Vart i Grekland ska ni? Vi var till Kos i höst och de va helt underbart. Överväger som bäst att boka en ny Greklandresa till hösten, men först måste babyn ut så vi får passen fixade till både stora o små resenärer! ;)

Svar: Ja, verkligen tur att det ordnade sig så bra i slutändan! Jag kunde knappt sova inatt för att jag låg och funderade på allt som kunde gå fel. I och för sig har jag ju fortfarande inte passet i handen, så man ska väl inte ropa hej förrän man är över ån.

Vi åker till Kastoria i ett par dagar. Det ligger i norra Grekland, så någon strand- och solsemester tvivlar jag på att det blir just den här gången. Kos tror jag verkligen att är himla härligt! Hoppas att ni kommer er iväg på nytt någon gång. :D
TIDSTJUVEN

2015-04-29 | 12:54:56 | http://jossanp.blogspot.com
Yvonne

Ujuj, det där låter som något jag skulle kunna lyckas med... vilken tur att det gick bra!

Svar: Skönt att höra att jag inte är ensam om att kunna lyckas med sånt här! ;) Ja, verkligen tur.
TIDSTJUVEN

2015-04-29 | 13:00:10 | http://ynasman.wordpress.com
Bohemian Maggie

Oj hjölp vilken rysare med passet! Hoppas du hittar det och att resan blir bra!

Svar: Ja huvva! Tack. :) Jag fick nyss bekräftelse om att mitt pass finns att hämtas på flygplatsen, så nu får vi hålla tummarna för att jag hittar dit. Och att de inte slarvat bort det före tisdag. ;)
TIDSTJUVEN

2015-04-29 | 13:45:47 | http://bohemianmaggie.blogspot.com
Ingela

Jag var med om en passrelaterad rysare under studietiden. En av mina närmaste vänner skulle åka till Kanada för ett år och väntade och väntade på sitt visum. Samma dag som hon skulle åka iväg lyste passet fortfarande med sin frånvaro. Hur hon lyckades hålla lugnet förstår jag inte, förutom att hon måste fokusera på sin sista stora tent samma dag som hon skulle flyga iväg. Vi tre närmaste vänner höll på att gå av i limningarna, och när postiljonen äntligen dök upp UTAN passet, dog vi nästan. Resenären var inte ens hemma för att uppleva eländet. Vi ringde ambassaden i Helsingfors, där de berättade att visumet är klart, men att de inte hunnit posta det. Vi kom överens om att någon hämtar ut passet åt henne, och så fick vi ringa runt en god stund innan vi lyckades få tag på någon som hann hämta ut passet och lägga det på en buss till Åbo per med det samma. Några timmar senare stod vi tre svettandes på busstationen för att högtidligen motta försändelsen, och när vår kompis kom från sin tent, fick hon passet med visumet istämplat i sin hand. Goda vänner ska man aldrig underskatta.

Svar: Åh jisses vilken story! Det där var nog hundra gånger värre än det här som jag var med om. Men vilken otrolig tur att ni lyckades lösa hela problemet och att hon hann få sitt pass i sista minuten. Ni var verkligen räddarna i nöden den gången! <3
TIDSTJUVEN

2015-04-29 | 13:56:17 | http://sevendays.fi/ingela
Ida-Marie

Alltså vilken morgon du har haft :') men tur så att det löste sig, huhu! Hoppas verkligen de frågar efter passet på flygfältet, eftersom det är i europa så borde du inte behöva annat än körkortet och biljetterna! :) men, ett pass är alltid säkrast!! :)

Svar: Haha, jaa fartfyllt värre! Nu hoppas jag på att det blir en desto lugnare kväll på jobbet. :P Och du har ju rätt angående att man egentligen inte behöver ett pass inom de flesta EU-länder. Men frågar de efter passet och det visar sig att man inte har något så tror jag inte att man blir släppt med på flyget. Vi flyger via Istanbul dessutom.
TIDSTJUVEN

2015-04-29 | 14:20:50 | http://ziio.se
Emmy's Life

Detta hände mig för några två år sedan då jag och mina kompisar skulle på ABI-resa till Rhodos. Dock var det lite värre för min del - jag såg det nämligen kvällen innan att mitt pass hade gått ut! Samma dag som vi skulle flyga iväg befann jag mig på polisstationen så fort de öppnade och det fixades med ett tillfälligt pass. Dyrt som attan, men jag var ju tvungen att få ett samma dag eftersom flyget gick runt kl. 14. En spännande dag som slutade på bästa sätt iallafall - jag kom mig till Rhodos :)

Svar: Oj nej! Det är tur att det trots allt finns nödlösningar (om än dyra sådana) för oss som inte märker sådana här små "detaljer" förrän i sista minuten. Så bra att flyget inte gick förrän på eftermiddagen och att du kom dig iväg till Rhodos i slutändan. Jag kan tänka mig att du var aaaningen nervös det där halva dygnet innan passet var fixat? :'D
TIDSTJUVEN

2015-04-29 | 15:28:01 | http://emeliematkoski.blogg.se/
Ida

Oj jestas! Tur i oturen hade du, kan man säga ;)

Svar: Verkligen! :) Jag rekommenderar att man håller lite bättre koll på sitt pass än vad jag gör.
TIDSTJUVEN

2015-04-29 | 15:39:18 | http://nikonsaklick.blogg.se
Saragunmarie

Åh, vilken nervig morgon! Men vilken tur att det fixade sig :)

Svar: Ja usch, de där timmarna mellan klockan 7 och klockan 12 var inte roliga. ;) Det är verkligen tur att det faktiskt går att fixa ett pass med så här kort varsel. Nu har det redan kommit till flygplatsen!
TIDSTJUVEN

2015-04-29 | 15:57:15 | http://saragunmarie.vimedbarn.se/
Karolina

Oj fy vad stressigt, tur att det ordnade sig :D ska också på resa snart, kanske bäst att jag kollar upp passet jag också...

Svar: Jaa, kolla GENAST upp passet! ;)
TIDSTJUVEN

2015-04-29 | 15:58:12 | http://kjld.blogspot.com
www.carloine.blogspot.com

Åh herregud vad spännande det var att läsa om ditt äventyr :D Fick nästan hög puls själv. Tur att allting ordnade sig och hoppas att ni får en riktigt fin resa! :)

Svar: Det är skönt att få dela med sig av känslorna. ;) Tack Caroline!
TIDSTJUVEN

2015-04-29 | 16:12:11 | http://carloine.blogspot.com
Pia

Oj hjälp det där låter som en ordentlig nerv påfrestning! Men tur att det ordnar sig :) (håller tummarna för att allting fungerar då du ska hämta ut det på flygplatsen!). Jag är glad att jag redan har förnyat mitt pass inför sommarens äventyr, för vet inte om mina nerver skulle hålla något sånt där :P

Svar: Så bra att du håller tummarna för att allt går bra med uthämtningen på flygplatsen - det kan behövas. ;) Det låter väldigt klokt och förståndigt att förnya passet i god tid på förhand. Vart ska du resa i sommar? :D
TIDSTJUVEN

2015-04-29 | 18:56:54 | http://kreativtvardagskaos.blogg.se
Nina

Oj hjälp vilken dag! Och lite spännande är det väl nog ännu då passet ska sökas upp! ;)
Då jag skulle åka på bröllopsresa kom jag på lite väl sent att jag behöver ett nytt pass då jag bytt efternamn. Då fick jag också nån snabbvariant. Att såna saker ska va så svåra att komma ihåg! :D
Gillar Ingelas historia här ovan också - vilka vänner alltså!

Svar: Så många gånger som man blivit itutad att passet, pengarna och biljetterna är det allra viktigaste att ha med sig när man reser så tycker man ju att man skulle komma ihåg att kolla upp passet i god tid... men icke då. Det är bra att det finns snabbvarianter så att din make inte var tvungen att åka iväg på bröllopsresa ensam. ;)
Jag håller med dig, Ingela och gänget verkar helt fantastiska. :)
TIDSTJUVEN

2015-04-29 | 20:21:58 | http://liljascorner.blogspot.com
Maria

Usch, vilket magsår jag hade utvecklat om dethär hände mig, jag hade säkert gråtit mig genom hela processen, för jag har väldigt dålig stresstolerans..! Jag skrev förresten om mitt värsta rese-relaterade minne i en travel tag som jag fixade i bloggen för ett tag sen, ifall du eller nån annan vill läsa mera rese-rysare :'D --> http://marvelicious.blogg.se/2015/april/the-travel-tag.html#comment

Svar: Jaa såna här gånger gäller det att hålla huvudet kallt och ta ett problem i taget. Det tjänar ingenting till att gå händelserna i förväg och tänka att allt kommer skita sig - huvudsaken är att man gör vad man kan för att fixa problemet. :) Jag läste nyss om ditt värsta reseminne, och oj vilken spänningshistoria! Vilken tur att ni hann komma ombord på flygplanet i alla fall, även om all packning inte kom med.
TIDSTJUVEN

2015-04-29 | 21:18:59 | http://www.marvelicious.blogg.se
Heidi

Jestas vad mycket spänning från morgonen! Jag borde själv förnya passet så jag får väl tacka för påminnelsen och heta tips om att göra det i tid. Fast känner jag mej rätt lämnar det till sista stund iallafall :)

Svar: Ja det är tur att alla dagar inte innehåller så här mycket spänning. Jag rekommenderar starkt att du förnyar passet nu på direkten. ;)
TIDSTJUVEN

2015-04-29 | 21:36:36 | http://www.heidippi.blogspot.fi
Sara

Usch, vilket skräckscenario!
Åker själv till Spanien på lördag och har kollat passet flera gånger redan trots att jag vet att det går ut först i nästa år. :D

Svar: Verkligen! Så bra att du är välförberedd och sköter de viktiga sakerna i tid. :) Hoppas att du får en riktigt härlig Spanienresa!
TIDSTJUVEN

2015-04-29 | 22:43:19 | http://vemsara.com
Pia

Svar: Jag och en kompis är påväg på lite äventyr till Kroatien och Slovenien. Känns både spännande och skrämmande :D Två "kontrollfreaks" som åker iväg på en resa där vi fixar största delen av boendet under resans gång och det även är aningen oklart när vi kommer befinna oss på vilka platser :P men förhoppningsvis kommer vi hem helskinnande och med många nya erfarenheter och minnen :)

Svar: Åååhh så spännande det låter! :D Det kan säkert vara helt nyttigt för er att bara få ta dagarna som de kommer, utan att ha planerat desto mer på förhand. Det blir säkert en superkul resa och jag är säker på att ni kommer att klara er galant. :)
TIDSTJUVEN

2015-04-30 | 12:43:26 | http://kreativtvardagskaos.blogg.se
emsie

Hahaha, när jag läste det här fick jag panik och var tvungen att kolla mitt eget pass eftersom jag är på väg till London i början på juni! :D

Svar: Haha så bra att du kollade upp det! ;) Och ååh vad härligt med en resa till London. :D
TIDSTJUVEN

2015-05-02 | 20:17:36 | http://emmsie.webblogg.se
Elin

Men alltså... Grekland hör väl till Schengen? :)

Svar: Jo det gör det, men Turkiet hör inte dit. Och i praktiken är det väl inte riktigt möjligt att resa med bara körkort inom Schengen heller, utan då behöver man väl någon form av nationellt ID-kort istället?
TIDSTJUVEN

2015-05-06 | 16:31:19
Kommentera:
Kom ihåg mig?