Att springa fem kilometer

 
Dags att köpa nya joggingskor! I maj går nämligen någonting så besynnerligt som Väriestejuoksu, alltså ett "Color Run", av stapeln i Vasa och jag har gått och blivit medlurad på spektaklet. Det är ett 5 kilometer långt lopp som springs för rolighetens skull, utan tid. Och vad är då det roliga? Jo, diverse hinder som man ska ta sig förbi och massvis med färg som man blir överöst av. Ingen vinner och ingen förlorar. Man behöver inte ens springa, utan det går lika bra att gå eller dansa om man så vill. Sedan är det färgfest vid mållinjen. Hur kul låter inte detta? :D
 
Haken är ju då bara att jag aldrig i mitt tjugoettåriga liv har sprungit så långt som fem kilometer. Någonsin. Jag skyller likt Christina på de förhatliga löptesten i högstadiet, för de sabbade verkligen min syn på löpning och träning totalt. Nåväl, idag hade jag inget annat val än att masa mig iväg till gymmet. Och hör och häpna, med mycket möda och en vilja av stål lyckades jag springa (och gå lite också förstås) FEM HELA KILOMETER. Helt otroligt! Det hade jag aldrig trott om mig själv ens för två år sedan. Efteråt var jag aningen död, men med tanke på att jag aldrig tidigare sprungit så långt så är jag verkligen helt grymt nöjd över min prestation. Det är helt otroligt vad man kan klara om man riktigt ger sig på det.
 
 
Mitt mål för våren är därmed att träna upp konditionen (låt oss också hoppas att knät håller) så pass att jag överlever mitt livs första lopp utan att svimma på mållinjen. Oh dear. 
 
Kompisar och murmeldjur - vi syns väl på färgloppet?
#1 - Pia

Men oj hjääälp hede låter ju faktiskt liti kul...och random!

Svar: Jaa, e låter så knäppt att e int kan bli annat än kul. Kom meeed! :D
TIDSTJUVEN

#2 - Pia

Alltså direkt ja så dehär så börja fråg åv en kompis om hon kommer me :') För om ja får nån kompis me så e ja seriöst på e...å så märkt ja att ännu idag va he billigare ti anmäl se.

Svar: Jeee, va kul! :D Jåå, imåron blir e 5€ dyrare. Å tror du int att ja lämna mina bankkoder nain annanstans än i Vasa? Just ida tå ja sko behöv dem jär. Suck, så typiskt. :P
TIDSTJUVEN

#3 - Linda

Oj va kul heden låter! :D He lockar nou liiti ;)

Svar: Jaa-a, komsi komsi Lindis! :D
TIDSTJUVEN

#4 - Silje

Det där låter faktiskt kul!! :) Såå bra att det är utan tid och för att ha roligt! Extra triggad blir en ju av färgkalaset :D Hoppas på kuliga bilder sen :)

Svar: Ja, precis! Att det inte finns någon tidtagning över huvud taget är det allra bästa. :D Det står på hemsidan att de tar foton lite här och där, så det kommer säkert upp massvis med bilder sedan.
TIDSTJUVEN

#5 - Nina

Kan rekomendera detta: http://iform.se/traning/traningsprogram/lopprogram-spring-5-km_lock

Hann inte själv igenom hela innan jag blev gravid och det lämna på is.. Men så långt som jag nu hann så funka det bra :)

Svar: Tusen tack för tipset! :D Det där kommer absolut till nytta.
TIDSTJUVEN

#6 - Christina

Haha, oj.. strongt att springa fem km redan första gången! :D Jag är nog påväg, tror jag.. skall se lite närmare hur formen och feelisen är. Men Nice run blir det hur som helst i juni sen.

Svar: Vill man så kan man! Hoppas att du också kommer. :D
TIDSTJUVEN

#7 - Michelle

Oj söta va roligt :D Kanske får sats på att far på dedär i Åbo ja då :D

Svar: Jaa det låter ju så knaskuligt! :D
TIDSTJUVEN

#8 - Viktoria

Åh det låter sjukt kul! xD Sånt borde vi ha i Sverige...

Svar: Visst gör det! :) Det finns säkert i Sverige också, för själva konceptet kommer antagligen från USA.
TIDSTJUVEN

#9 - Anonym

Hatar själv också att springa, och precis som ni andra skyller jag det också på de förbaskade testen. Hur kan man göra något så motbjudande som att förvandla det till en tävling? Men det där låter ju faktiskt roligt så efter några rundor på gymmet kanske man skulle våga sig på att delta..? :)

Svar: Ja, hela grejen runt de där testen var ju så överdriven och pushad. :/ Jag förstår delvis att man behöver de där testen för att kunna jämföra nationella resultat och så vidare, men allting hänger så otroligt mycket på hur läraren presenterar det hela. Jag minns att det ryktades om högstadiets fysiska tester och löptester redan när man gick i lågstadiet... Hu. Det här däremot verkar bara roligt och sådär härligt oseriöst! :D Häng på!
TIDSTJUVEN

#10 - fotograferats.blogg.se

Åh, innan i höstas hade jag aldrig heller sprungit fem km! Men när jag väl klarade det var jag ute två gånger i veckan i tio veckor! Nu ska jag bara komma igång igen, många undanflykter när det är vinter... Lycka till! :)

Svar: Wow, så roligt att höra! Tack Ida, nu fick du mig verkligen motiverad. :D Hoppas att du kommer igång igen med löpningen!
TIDSTJUVEN

#11 - Linda

Maria, jag föll för "trycket", anmäla me å Sandra :D see you on the track ;)

Svar: Wohhooo, härligt brudar! :D
TIDSTJUVEN

#12 - Ida

Heja Maria! :) Facebook har spammat mej med det här i flera dagar nu, å det låter jättekul :D Bara he int sku vara på en lördag (jobbajobba) så sku jag också haka på :)

Svar: Du kan int försök byt skift eller na? :)
TIDSTJUVEN

#13 - Carro

Oj, de låter ju faktiskt superkul! Jag hejjar på dig Maria fast det inte är ett lopp ;) hoppas åskådare får finnas med runt banan! Usch gymppatimmarna, hade dock en superbra gumpa lärare men usch för dedär löptesten, det värsta var då "eliten" som löpt klart fick sitta och titta på då man själv pustade och stönade runt banan.

Svar: Tack Carro! :D Kan int du kom med å spring/gå?
Vi hade å jättebra jumppalärar i högstadie å gymnasie, men dide arma testin va nåo int na att ha. Ganska hemskt egentligen att utsätt högstadieflickor för sånt, som om ti flesta int sko va tillräckligt osäker på se själv å sin kropp entå i ande åldern.
TIDSTJUVEN

#14 - Mikaela

Tjooo ja blev å medlurad, och samma här. Aldrig har ja sprungit 5 km. Men vi syns då! :D

Svar: YAY, va kul att hör att du å e på väg! :D Dethär kommer bli så skoooj.
TIDSTJUVEN

#15 - Sara

Alltså det här låter ju helt makalöst kul! Jag önskar nästan att nån sku tvinga med mig ;) haha! (Och för övrigt håller jag med dig om det där med att löptestet sabbade ALL motivation redan i högstadiet, dock har den så småningom börjat komma tillbaka!)

Svar: Sara, du kan härmed känna dig medtvingad. Kom kom! :D Du har inget val. Du MÅSTE.
TIDSTJUVEN

#16 - Sara

Oj nej :D :D nå om jag MÅST.... :D

Svar: Jaaa, du MÅSTE! :D Det kommer bli så kuuul!
TIDSTJUVEN

#17 - Saragunmarie

Åh va dukti du e! Ja sku storkn efter 500 meter ;D Nänå, man klarar faktiskt myki mejr än man tror! Ja blir faktiskt liti sugen på att delta, men ja vejt int va fotin sku tyck om e, ÄVEN om ja sku kuna ga emellan.. :p Ja tror ja ska mät upp en 5 kilometers sträcko o test spring/ga an, o si ho e gar :D

Svar: Know the feeling - ja storkna efter 200 meter för ett år sedan, men sedan ja börja ga på gym mer eller minder regelbundet så ha konditionen verkligen gajji åppåt. :D Ja tycker absolut att du ska test ga/jogg 5 km så du sir holeiss e funkar. :)
TIDSTJUVEN

#18 - daniela

oj, dedä låter ju superkul! kanske ja också borde, va kostar de? :D

Svar: Jooo, kom med! :D Det kostar 40€ just nu och efter den 11.3 börjar det kosta 45€.
TIDSTJUVEN