Att anlägga en blomrabatt

 
Sakta men säkert sätts trädgårdsplanerna i verket. Sambon och jag har slagit våra kloka huvuden ihop och skissat upp en liten plan för sommarens trädgårdsprojekt. Den kommande veckan ska vi hämta hem en begagnad lekstuga och åka och kika på växthus! Men innan jag berättar mer om sommarens projekt tänkte jag passa på att köra en liten throwback till ett av fjolårets projekt: blomrabatten. 😊
 
En fördel med att det inte finns några färdiga blomrabatter här på vår gård är ju att man har fria händer att skapa vad man vill. Ifjol hade jag en tydlig vision att jag ville piffa upp gräsmattan med en färgsprakande perennrabatt med ett stenparti i mitten. Och det blev precis så fint som jag tänkt mig!
 
 
Stilstudie i att anlägga blomrabatt tillsammans med en pedant sambo: "27 millimeter längre till höger bara så är läget perfekt". 😂 Jag ville att rabatten skulle vara charmig, han ville att den skulle vara prydlig. Det blev som vanligt en kompromiss. 
 
 
Vi började med att sätta en markduk längst ner, för att förhindra gräs och ogräs att ta över rabatten. Sedan var det bara att börja skyffla på med jord och börja rada ut stenar. 
 
 
Kantstenarna hade vi redan hemma och de stora stenarna i mitten har jag noga valt ut från skogsbrynet. Ser ni hur fint vi kombinerat charmigt och prydligt? 😉
 
 
Därefter väntade det roligaste momentet: att plantera massor av härliga växter! Plantorna kostade mig inte många euro, för de flesta grävde mitt trädgårdsproffs till mamma upp ur sina rabatter och resten handlade jag på plantloppis i Monå för en billig slant. Mamma bidrog inte bara med växter utan också med planteringshjälp – det vill säga att placera växterna enligt färg och blomningstid för att få en vacker rabatt från vår till höst. Jag försöker lära mig av min mammas trädgårdstips- och trix, men det lär nog ta ett par årtionden.
 
Tips: Fotografera eller rita av rabatten när den är nyplanterad och anteckna namnen på alla växter så länge du har dem i färskt minne. 
 
 
Den lilla hjälpredan som inte var många månader gammal ifjol var förstås med i alla skeden av planteringen.
 
 
När allting var färdigplanterat (här på bilden saknas en del) såg det verkligen inte mycket ut för världen. 
 
 
En hagelskur senare såg det rent ut sagt bedrövligt ut, och jag befarade att de nyplanterade små liven inte hade klarat sig. 
 
 
Men det hade de som tur gjort, och under sommarens gång började den ena växten efter den andra att blomma. 😍 Den här strandirisen bidrog med härligt blå färgprakt.
 
 
Med lite sommarblommor som utfyllnad blev det en riktigt härlig förstaårsrabatt, och en av mina favoritsysselsättningar när barnet hade somnat om kvällarna var att sitta där och rensa ogräs. 
 
 
Det ska bli sååå roligt att se hur rabatten ser ut i sommar, när alla växterna har fått etablera sig lite mer. Det lär nog ta något år till innan den blir riktigt lummig med stora härliga plantor som breder ut sig över hela rabatten, men redan i år kommer det säkert att märkas stor skillnad från ifjol. Jag rensade där häromveckan och de flesta perennerna ser ut att ha överlevt vintern. Hurra!
#1 - Mirre

Så fint det vart =D

Svar: Tack! Hoppas att den blommar minst lika mycket i sommar. :)
TIDSTJUVEN

#2 - Emma

OJ VAD FIN DEN BLEV!
Jag har en jättestor tomt och behöver på något sätt lägga en blomrabatt någonstans bara för att ta upp plats. Kanske ska följa din guide nu!

Restultatet blev jättebra!

Svar: Tack snälla! :) Det var inte alls svårt att fixa den här rabatten, och trots att den är stor så gör stenarna i mitten att det inte behövs några hutlösa mängder med växter för att fylla den.
TIDSTJUVEN

#3 - Marias memoarer

Men åh va vackert, som en liten oas 😍 Katten verkar trivas där också 😊

Svar: Tack! Ja, katterna stormtrivs på de varma stenarna i kvällssolen. :)
TIDSTJUVEN